Skocz do zawartości
Greenhorn71

Ktory zestaw wybrac? Ciezki orzech!

Rekomendowane odpowiedzi

Pozdrawiam!Mam okazje kupic taka plytke- http://www.msi.com/product/mb/K9N2-Diamond.html- 170zl(nowka), 4gb ddr2 533- ok. 50zl i na dniach dostane jedna lub dwie gf 8800 ultra- napewno cena tez bedzie rozsadna, do tego myslalem znalesc np. phenoma 965 black- najlepiej uzywanego- powiedzmy 370zl. Pytanie brzmi czy mimo niskich w miare kosztow pakowalibyscie sie w takie starocie, dobrze by bylo gdyby zestaw polatal ze 2 lata. Jesli chodzi o moje wymagania to chcialbym czasem odpalic np. gta4(5), max payne3, bf3. Jesli ma to sens to prosze jeszcze o propozycje co do zasilania, chlodzenia i obudowy, dzieki z gory wszystkim!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu.

Sprzęt będzie ciupał z gniazdka przy grach pi x oko 0,5kW. Zasilacz to pewnie minimum dobre 650W. Odprowadzenie takiej ilości ciepła - hałas, koszty. GF8800 co i rusz padają.

Budżetowo można zaproponować i3 2120, H61, 4GB ddr3, HD6770.

Konkretniej - podaj kwotę do rozdysponowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie te opcje z i3 (pytanie na ile wystarczy mi ten procesor) tez bralem pod uwage, ale wtedy juz blizej bylo do 2500k, a potem do 3570k:) poczytalem i stwierdzilem ze poczekam na "TOCK" ze strony intela. Chyba ze naprawde jest sens posadzic narazie i3 na jakims z77 narazie, ale czy potem bez zmiany mobo przejde na nowa gen. tego nikt nie wie raczej.

Dodam jeszcze ze musze szybko podjac decyzje:) i jeszcze co chyba istotne ze grac chce na 1920×1080(40")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)posadzic narazie i3 na jakims z77 narazie, ale czy potem bez zmiany mobo przejde na nowa gen. tego nikt nie wie raczej.

No to jest naprawdę problem. Na AM2/AM3 wiesz, że posadzisz wszystkie procesory sprzed trzech, czterech, pięciu lat. To niewątpliwa zaleta.

Na lga 1155 tylko Sandy Bridge, Ivy bridge. Co dalej, nie wiadomo, Taka niepewność jest straszna.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie na ile mi styknie i3 a potem jak np. za 2lata 3570k, jesli sie okaze ze to max dla z77?

Na pewno na dłużej niż Phenom. Popatrz na to tak, że u intela startując z low-endu jesteś na poziomie mid/high-endu od AMD na AM2+/3. Na tą platformę od AMD nowych procy już nie będzie, a u Intela JUŻ(więc nawet jak nie będzie nowych procy na s1155 to i tak jesteś w lepszej sytuacji) masz duużo wydajniejsze rozwiązania. Dodatkowo tanie DDR3, pobór prądu i inne śmery-bajery.

Pchanie w Phenoma teraz ma sens jeżeli masz jakiegoś sensownego Phenoma i/lub niezłą mobo na AM3.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na ultra w 1080p to te 8800 nie maja szans.

Jeszcze zależy jakie 8800 - na g80 czy g92 - g80 jest ~~2x słabsza. (można to określić po ilości pamięci - g92 to 256/512/1024MB)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic to nie zmienia. 8800 jest za słaba do BF3 i choćbyś zdobył serwerowe mobo z 4 procesorami po 4 rdzenie to nic to nie zmieni. Na 4850/5770 można już coś sensownie pograć, ale też raczej do komfortu w FullHD daleko...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za konkrety! Wychodzi na to ze nie ma co szczedzic bo na pol gwizdka to za wiele nie ugram i tak. W takim razie prosba jeszcze wielka o pomoc w wyborze miedzy: 2500k/3570k, Z77Extreme4/GA-z77X-D3H, no i jaka grafa- mam tv 40" wiec chyba 1080p to mus. Puki nie bede krecil cpu to chce przyciac na boxie, ale zasilacz 500w styknie? no i czy starczy narazie tania buda za 5 dzikow?

Albo jeszcze inny tanszy procek tymczasowy (ok2lata) ale ktory podola w pelni, a potem wbic sie na Hasswell bo ponac 1150 zostanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtam wszystkich! Musze szybko podjac decyzje wiec prosba o pomoc. Chodzi mi o gta4(5),bf3 i inne wiedźmaki:) na 40" wiec 1080p to chyba mus.

OPCJA1; i3 2130+Z77Extreme4/GA-z77X-D3H+HD6950 2G+4ddr3+sila=2080zl

OPCJA2; i5 2500k+Z77Extreme4/GA-z77X-D3H+SLI 8800ultra(mam do wziecia za "grosze")+sila=ok.1800

OPCJA3; i5 2500k+JAKAS TANSZA GPU niz hd6950 ????????

ALTERNATYWA; 965be+k9n2diamond+4ddr2 533+HD6950 2G+cool+sila=1720pln jest eco ale boje sie ze te ramy nie wydola? ta plytka stara jest ale tlusta mam ja nowke za 170zl.

Z gory dzieki wszystkim!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alternatywa IMO odpada już na starcie - nierozwojowa, gorąca, prądożerna. Opcja 1 lub 2. Może weź dwójkę (choć będzie miała zapotrzebowanie na prąd i ciepła 'kapkę' wygeneruje ;)) i zobacz, czy to SLI odpowiada Twoim wymaganiom. Jak nie, opchnij karty (jeszcze jakieś pieniądze z nich będą) i kup coś taniego, acz pewnie i wydajniejszego na przeczekanie. Jedynka też wygląda ok, na pewno będzie wydajniejsza niż Phenom + 2x8800GTX, i3 wcale słaby nie jest :).

Pozdrawiam.

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi