Skocz do zawartości
Maltitolu

Konieczny upgrade komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, od 4 czy może i 5 lat używam swojego komputera, ostatnio padła mi karta graficzna więc muszę kupić nową. Przy okazji ulepszyłbym inne podzespoły, bo komputera używam głównie do grania. Skyrim śmigał całkiem nieźle na średnio-niskich, a bardzo chciałbym zapykać w Battlefielda 3. Polećcie mi co ulepszyć :) Mam nadzieję, że uda się coś wycisnąć z tego co mam...

Mam zasilacz: be quiet BQT E5-600W.

Ram to: Patrioty 2x2GB DDR2 800MHz pdc22g6400elk

Płyta główna: GIGABYTE P35-DS4 S-series ULTRA DURABLE 2

Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600

Pomóżcie mi, bo przeglądam różne tematy na tym forum i mam mętlik w głowie. Nie wiem jaką kartę dobrać do reszty, ile i jakiego ramu dokupić. Procek chyba jeszcze da radę, prawda? Na kartę mam około 1000 zł + na ram wydam tyle ile trzeba. Wraz z ulepszeniem komputera przeszedłbym z XP na 7 (Battlefield 3 tego potrzebuje) dlatego myślę, że powinienem dorzucić ramu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego zestawu to raczej max HD6870 HIT CENOWY. XFX HD6870 1GB . 900/4200 + GRA DIRT3 (2330437717) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Kup dobre chłodzenie do procesora, np scythe mugen 2, i podkręć procesor ile się da.

Resztę kasy odkładaj na zmianę mobo, procesora i ramu, na to potrzebne będzie jakieś 1300zł

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za jaką cenę mógłbym spróbować sprzedać te dwie kości i mobo z procesorem? Pytam z ciekawości, bo może rzeczywiście lepiej będzie włożyć jakieś nowe mobo, które współpracuje z DDR3. Mój zasilacz daje radę, prawda? Jedyne nowe rzeczy jakie musiałbym mieć to mobo, procek, ram i grafika. Kurde, pewnie się rozkręcę, napalę i jak planowałem wydać 1000 zł tak wydam 3500 zł i w wakacje zamiast pić browary nad morzem bede grał w gre, w domu - też fajnie :P Chyba, że przerzucę się na konsolę i kupię sobie xbox'a...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W BF3 na podkręconym Q6600 i HD6800 spokojnie pograsz, wg mnie żeby zmiana platformy miała sens z punktu widzenia skoku wydajności trzeba było by kupić jakiegoś i5 (sandy/ivy), 4GB też jeszcze starcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakieś 2GB w jednej kości, 800Mhz. Powybieraj sobie najtańsze spełniające te warunki na allegro i poszukaj info o ich OC :)

ale nadal Sprawdzenie OC procka jest priorytetem - być może będzie miał tak słabe możliwości że nie będzie warto inwestować w tą platformę.

Od biedy możesz przetestować na obecnym chłodzeniu + odkurzacz(prawdziwy) do zbicia temperatury ;) Powinno dać rade utrzymać go <40*C

@down

swego czasu kręciłem tak A64 Venice (<30*C) i E5200 (<45*C, krzywa czapa ;) ) Dla testu w sam raz - na codzień nie polecam :>

wentylatorowi nic nie będzie(oczywiście odłączonemu, bo kręcić się będzie w 2gą strone), najwyżej go zablokuj taśmą.

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie to chrzanie tego BF3. Jak już gram to i tak nie w najnowsze gry, zazwyczaj LoL, CoD4, total warki (Shogun 2 chodził całkiem fajnie). Chodzi o to, że gdyby mi ta karta nie padła to pewnie bym jeszcze rok sobie na tym komputerze podziałał. Chyba kupię sobie jakąś kartę za małe pieniądze, która po prostu nie będzie gorsza od tej, którą miałem do tej pory... Znacie może taką grafikę? Bo takiej jaką miałem już nie znajdę. Nie chcę kupować używanej, bo przy moim farcie przestanie działać po tygodniu. Za około 300 zł znajdę coś takiego?

Pytam dlatego, że nie mogę uwierzyć, że są one aż tak tanie, przeglądam sklepy internetowe i karty porównywalne do mojej starej są właśnie w takich cenach (albo mi się tylko wydaje, że są porównywalne).

A na wakacje kupię sobie xboxa i wreszcie pogram w Red Dead Redemption :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie podałeś jaką miałeś wcześniej karte więc ciężko powiedzieć ;>

do 300zł to tylko HD4850 na DDR5

http://www.morele.net/karta-graficzna-power-color-ax4850-1gbd5-hv3-429498/

do 400zł

http://www.morele.net/karta-graficzna-tul-vtx3d-radeon-hd6770-1gb-471250502-8729-420924 albo inny 6770

do 500

http://www.morele.net/karta-graficzna-tul-radeon-hd6850-1gb-471250502-8507-409179/

wszystkie podrożały o ~30zł w ciągu 2dni.

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem i tak najrozsądniej byłoby kupić tego HD6870 HIT CENOWY. XFX HD6870 1GB . 900/4200 + GRA DIRT3 (2330437717) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Dopłacasz 300zł, ale różnica w wydajności jest duża.

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

J/W albo chociaż jakiegoś HD6850 z gwarancją.

Przy przejściu z HD4870@800/1000@1.3V(512MB) na HD6850@920/1100@stock V nawet nie spodziewałem się takiego skoku (BF3/Alan Wake to praktycznie fps z 4870 x2), zauważylem też że starszemu radkowi nie służą już najnowsze sterowniki, różnicę w ilości fps między 11.11 a 12.3 (zwłaszcza w tytułach które na 4870 chodzą już tylko jako tako) widać gołym okiem (Vista/7 bo na XP jest to samo).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

twój GF był na G80, więc nawet przechodząc na 9800/4850(70) bedziesz miał 2krotny skok wydajności ;)

teraz wszystko podrożało i drożeje dalej, pare dni temu można było kupić 6850 za ~450zł ..

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi