Skocz do zawartości
PIP33

Monitor SONY G200

Rekomendowane odpowiedzi

Co powiecie na ten monitor!! Troche o nim poszukalem i wydaje sie byc calkiem niezly!! Do jakiej ceny byscei go wzieli? Nie podam narazie za ile moge go miec zeby zobaczyc wasze odpowiedzi :) i porownam ze swoja cena!! Aha nie moglem znalesc od ktorego roku sa one produkowane (1998 r) ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co powiecie na ten monitor!! Troche o nim poszukalem i wydaje sie byc calkiem niezly!! Do jakiej ceny byscei go wzieli? Nie podam narazie za ile moge go miec zeby zobaczyc wasze odpowiedzi :) i porownam ze swoja cena!! Aha nie moglem znalesc od ktorego roku sa one produkowane (1998 r) ??

G200 to nieco lepszy monitor od E200, a ceny sobie sprawdz na serwisach aukcyjnych, ale tak ze 6 do 8 stow max. Zalezy w jakim stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten monitor będzie miał nie mniej niz 2 lata, a prawdopodobnie ze trzy.

Jest to trynitron, ma dwa wejscia i to jego zalety, jak równeiż rozdziałka do 1600x1200 Ale mysle że jeżeli uzywany i po gwarancji, to max 450-500 zł. Wyżej opłaci sie dołożyc i kupić nowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jelen on pytal o wycene a nie o opinie co lepsze. To tak samo jak by pytal ze chce kupic jakies uzywane P4 po cenie okazyjnej a ty mu mowisz ze P4 to dziadostwo i niech kupi amd.

A co do tematu : 600 zł to w mojej opini max co bym byl gotow zapalcic za ten monit. W polsce taniej niz 700 zł na aukcji chyba nie kupisz. Ale od jakiejs osoby to napewno sie cos tanszego znajdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G220 jest fajny ale obecnie LCD rulezz! nigdy sie na CRT nie przesiade...

no to jestes jelen bo LCD w wielu kwestaich sa owiele gorsze niz CRT .

Ja sie nieprzesiade przez najblizsze 2-3 lata na LCD NAPEWNO .

I myslisz sie mowiac ze lcd teraz rulez bo jest troche zwolennikow troszke jeleni ktorzy kupuja to bo jest nowoscia i ladnie wyglada i troszke ludzi ktorzy cos o monitorach wiedza i siedza na crt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I myslisz sie mowiac ze lcd teraz rulez bo jest troche zwolennikow troszke jeleni ktorzy kupuja to bo jest nowoscia i ladnie wyglada i troszke ludzi ktorzy cos o monitorach wiedza i siedza na crt

ee tam

znam wielu którzy z crt przesiedli sie na lcd i nie myslą w zadnym razie o powrocie na kinola

nie znam nikogo kto by z lcd wrócił na crt

sam pracuje zarówno na jednym i drugim i nie moge sie doszukac w czym crt przewyzsza lcd (od razu mówie ze nie jestem zadnych grafikiem,idealne odwzorowanie kolorów mnie ryra((choć i tu lcd są juz prawie doskonałe))

lcd z dobrym czasem reakcji tj ponizej 25,20ms jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem od crt

HOWK!! :lol:

PS.proszę mojego kumpla Jelenia nie porównywac do "jelenia" :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobre LCD napewno jest lepsze niz CRT! wiesz ja wybieralem panel pod siebie glownie patrzylem na czas reakcji matrycy i dobrze robilem :D bo nie ma jeszcze gry która smuzyła by na Belinei 101570 z matryca Nec-Mitshubishi a wiez mi testowalem ich duzo... ,jasne ze LCD z Reala na promocji za 800zł bedzie gorsze niz dobry CRT! ,pozatym na LCD w ogole ci sie oczy nie psuja i nie mecza i to byl argument decydujacy dla mnie! ,pozatym jakos obrazu LCD bije wszytskie CRT!! z jednego waznego powodu :D ,kineskop wynaleziono chyab 50lat temu jak nie i wiecej a matryce??... peace rozumiem ze dla niektorych userów szczegolnie grafikow CRT bedzie lepszy glownie na lepsze odwzorowanie kolorów wieksza gamme i palete rozdzielczosci! ,ale dla ludzi nie zajmujacych sie profesjonalnie grafiką i siedzacym duzo przed kompem rowiez grajacym w gry napewno LCD bedzie lepszym wyborem!, przesiadlem sie z 19' Phillipsa na LCD 15.1 Belinei i naprawde jestem zadowolony ,mi akurat roznica wiekosci nie gra roznicy po 2h uzytkowania poprostu o niej zapominam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobre LCD napewno jest lepsze niz CRT! wiesz ja wybieralem panel pod siebie glownie patrzylem na czas reakcji matrycy i dobrze robilem :D bo nie ma jeszcze gry która smuzyła by na Belinei 101570 z matryca Nec-Mitshubishi a wiez mi testowalem ich duzo... ,jasne ze LCD z Reala na promocji za 800zł bedzie gorsze niz dobry CRT! ,pozatym na LCD w ogole ci sie oczy nie psuja i nie mecza i to byl argument decydujacy dla mnie! ,pozatym jakos obrazu LCD bije wszytskie CRT!! z jednego waznego powodu :D ,kineskop wynaleziono chyab 50lat temu jak nie i wiecej a matryce??... peace rozumiem ze dla niektorych userów szczegolnie grafikow CRT bedzie lepszy glownie na lepsze odwzorowanie kolorów wieksza gamme i palete rozdzielczosci! ,ale dla ludzi nie zajmujacych sie profesjonalnie grafiką i siedzacym duzo przed kompem rowiez grajacym w gry napewno LCD bedzie lepszym wyborem!, przesiadlem sie z 19' Phillipsa na LCD 15.1 Belinei i naprawde jestem zadowolony ,mi akurat roznica wiekosci nie gra roznicy po 2h uzytkowania poprostu o niej zapominam!

dobre LCD napewno jest lepsze niz CRT!

i kosztujke 2 razy drozej niz crt to tez jest argument , narazie jak dla mnei o lcd zrobilo sie duzo szumu a poki co sa to monitory niemajace w sobie nic ekstra a kosztujace majatek , bo jezeli myslimy o dobrym lcd z duza matryca to trzeba liczyc >3000 zl a za 3000 zl to mam wmiare dobra 22" CRT.

Przy okazji looknij na moj podpis.

jezeli chodzi o rozdzialki w lcd to juz wgole maskara to zjebali tam totalnie .

LCD moz ei good ale dla ossob ktore uzywaja tego do domu tylko i wylacznie i nieznaja sie zbytnio na monitorach . Bo jezeli ktos wykorzystuje monitor profesionalnie to daje glowe ze niekupi LCD chyba ze ma kase i wylozy odrazu na lcd 22" za 6 tys zl ale i to jest watpliwe bo ja w to miejsce wolal bym miec najlepszego soniarza

Pozdro peace ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobre LCD napewno jest lepsze niz CRT!

i kosztujke 2 razy drozej niz crt to tez jest argument , narazie jak dla mnei o lcd zrobilo sie duzo szumu a poki co sa to monitory niemajace w sobie nic ekstra a kosztujace majatek , bo jezeli myslimy o dobrym lcd z duza matryca to trzeba liczyc >3000 zl a za 3000 zl to mam wmiare dobra 22" CRT.

Przy okazji looknij na moj podpis.

jezeli chodzi o rozdzialki w lcd to juz wgole maskara to zjebali tam totalnie .

LCD moz ei good ale dla ossob ktore uzywaja tego do domu tylko i wylacznie i nieznaja sie zbytnio na monitorach . Bo jezeli ktos wykorzystuje monitor profesionalnie to daje glowe ze niekupi LCD chyba ze ma kase i wylozy odrazu na lcd 22" za 6 tys zl ale i to jest watpliwe bo ja w to miejsce wolal bym miec najlepszego soniarza

Pozdro peace ;D

niekoniecznie w domu :D reasumujac dla ciebie bedzie lepsze CRT dla mnie LCD ,duzo ludzi nie tylko w domu uzywa LCD znam naprawde bardzo dobrych programistów ktorzy bez LCd byli by juz slepi :D i to tez jest w pewnym sensie profesjonalne wykorzystywanie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh a ja daje glowe ze soniarz  za 6 tys zlotych psuje mniej oczy niz lcd za ta sama cene ale to juz temat na inny topic ;)

MAX BZDURA

nawet jakby jakikolwiek crt był za 15tys bedzie bardziej męczył wzrok niz lcd za 2tys

tu nie chodzi o cene a o technologie i sposób wyswietlania obrazu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh a ja daje glowe ze soniarz  za 6 tys zlotych psuje mniej oczy niz lcd za ta sama cene ale to juz temat na inny topic ;)

MAX BZDURA

nawet jakby jakikolwiek crt był za 15tys bedzie bardziej męczył wzrok niz lcd za 2tys

tu nie chodzi o cene a o technologie i sposób wyswietlania obrazu

dokladnie zupelnie inna technologia LCD nie promieniuje wogole! tylko swieci a CRT nie dosc ze promieniuje to jeszcze swieci i wysusza powietrze :D max niezdrowo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a za 3000 zl to mam wmiare dobra 22" CRT

Chyba sie Tobie cos pomylilo. 3k (okolo) i masz SONY G420 19" :o CRT.

Wlasnie taki monitor stoi u mnie na stole - Trinitron r0x bez dwuch zdan.

Monitory LCD sa calkowicie wolne od szkodliwego dla wzroku

promieniowania wiec dla LCD za 1k czy za 6k bedzie ono takie same,

mowimy o wplywie monitora LCD na wzrok osoby, ktora na nim pracuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha nie moglem znalesc od ktorego roku sa one produkowane (1998 r) ??

Mam stary katalog SONY tylko z monitorami "jesien 99" i znajduje sie tam

monitor SONY G200 (CPD-G200). W takim razie produkowany jest od 1999r.

Jezeli mozesz go kupic za okolo 600-900zl to bierz w ciemno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor CRT nie pochlania wilgoci :wink: gdyz nie ma wlasciwosci higroskopijnych.

Wysusza powietrze bo po prostu grzeje sie co powoduje podwyzszenie temperatury

w pomieszczeniu gdzie znajduje sie monitor CRT a tym samym wilgotnosc w takim pokoju

jest mniejsza (powietrze jest wysuszone). W zimie moj SONY G420 (CPD-G420) oraz komputer

moga robic za kaloryfer, oszczedzam na energii cieplnej :D. Natomiast latem nie jest tak wesolo

w pokoju robi sie za goraco. Jezeli zostawie wlaczonego kompa i monitor kiedy ide do pracy, do tego

okno bedzie zamkniete - gdy wroce po 8-10h - nie da sie wysiedziec w takim pokoju bo jest w nim za cieplo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem ile prądu żre G420, ale mój G200 pobiera (w/g producenta) 130W, więc ilość wytwarzanego przez niego ciepła jest porównywalna z przeciętnym kompem (jednostką centralną), nie jest więc aż tak dużo. Zupełnie inne sytuacja jest w pomieszczeniach, gdzie pracuje kilka (kilkanaście) kompów + personel (człowiek przecież też wydziela ciepło), tam bez klimatyzatorów latem ciężko jest wytrzymać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasciwie odpowiedziales sobie sam na zadane wczesniej pytanie.

Zostaw wlaczonego kompa i monitor w zamknietym pokoju (okno takze)

na 8-10h a nastepnie sprawdz organoleptycznie jaka jest wilgotnosc

powietrza w pozostalych pokojach oraz w tym gdzie znajduje sie komp

i monitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A prubowal ktos zapuscic q3 z com_maxfps 120 (kto gral dluzej w q3 zna ta magiczna wartosc ;)) na lcd? tam najwazniejsza jest plynnosc i nie wiem ktory lcd nadrobi te 120 fps ;) O ile pamietam to eliminacje do wcg w polsce byly grane na lcd i gracze bardzo sie skarzyli...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha nie moglem znalesc od ktorego roku sa one produkowane (1998 r) ??

Mam stary katalog SONY tylko z monitorami "jesien 99" i znajduje sie tam

monitor SONY G200 (CPD-G200). W takim razie produkowany jest od 1999r.

Jezeli mozesz go kupic za okolo 600-900zl to bierz w ciemno.

BTW można sprawdzić datę produkcji monitora, trzeba przytrzymać 5 sekund wciśniety klawisz menu.

Self-test:

1. Wyłączyć i odłączyć kabel video

2. Włączyć i przytrzymać klawisz menu w prawą stronę 2 sek

4 kolorowe paski oznaczają niby OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...