devil162 Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2012 Witam, za niecały miesiąc chciałbym wymienić moją starą kartę graficzną ( Ati Radeon X1950 ) na coś nowszego ale za bardzo nie wiem co kupić :) Chce wydać max te 450 zł razem już z przesyłką , grafika ma być przeznaczona do gier oczywiście :) Moja płyta główna ASUS P5W DH Deluxe Zasilacz Seasonic 500 W Nie musi być nowa, mogę również kupić używane Kolega mi proponował takie karty : Radeony 5830(wersja Xtreme), 5850 lub GF GTX460 i GTX465 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bloodneo Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2012 (edytowane) Na jakiej rozdzielczości chcesz grać ? GTX460 byłby już zadowalający na 1440x900 Edytowane 22 Maja 2012 przez Bloodneo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devil162 Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2012 1650x1050 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2012 A jaki posiadasz procesor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devil162 Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2012 Intel Core X6800 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2012 Przydałoby się go podkręcić, będzie ograniczać co wydajniejsze karty graficzne. Rozejrzyj się może za używkami HD6850 na allegro. Przykładowe aukcje: E32 - SAPPHHIRE RADEON HD6850 1GB GDDR5 (2364389736) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. HIS RADEON HD6850 ICEQ X TURBO (2360247283) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Najlepiej, gdyby udało się je wyrwać w granicach 400 zł, zwracaj też uwagę na gwarancję. Ewentualnie możesz jeszcze zwrócić uwagę na używki HD5850, ale zwykle są to karty "pobitcoinowe", w dodatku niewiele wydajniejsze od HD6850. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devil162 Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 Te HD6850 są lepsze od HD5830 ? Poza tym jak mógłbym podkręcić ten procesor ? jeśli nigdy tego nie robiłem to brać się za to ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 Te HD6850 są lepsze od HD5830 ? Lepsze. Poza tym jak mógłbym podkręcić ten procesor ? jeśli nigdy tego nie robiłem to brać się za to ? Czas najwyższy się za to wziąć. Płytę główną masz bardzo dobrą, dokup jeszcze jakieś chłodzenie na procesor, poczytaj poradniki traktujące o podkręcaniu i bierz się do roboty :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devil162 Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 hehe wiesz ile ja mam wiatraków w komputerze :D nie wiem czy zmieszczę kolejne chłodzenie :) 6-7 wiatraczków mam postaram się zakupić tego Radeona HD6850 ale są rózne wersje , niektóre pisze przy nich "HIS" , niektóre mają jeden wiatrak a niektóre dwa i nie wiem jak to które jest dobre :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 hehe wiesz ile ja mam wiatraków w komputerze :D nie wiem czy zmieszczę kolejne chłodzenie :) Między wiatrakiem a wentylatorem jest spora różnica, całe chłodzenie, czyli radiator + najczęściej wentylator, to jeszcze co innego :) Zależy, co tam dokładnie masz :) postaram się zakupić tego Radeona HD6850 ale są rózne wersje , niektóre pisze przy nich "HIS" , niektóre mają jeden wiatrak a niektóre dwa i nie wiem jak to które jest dobre :P Podałem linki do dwóch przykładowych aukcji, oba modele HD6850 mają dobre chłodzenia i lepiej będzie kupić to, co będzie tańsze. Widzę, że cena HISa już wzrosła do 405 zł i pewnie jeszcze trochę podrośnie, bo jeszcze 3 dni do zakończenia aukcji. Spróbuj policytować Sapphire'a, bądź czyhaj na inne okazje. Z nówek możesz zastanowić się jeszcze nad HD7770, ostatnie sterowniki dodały mu trochę mocy i dogania HD6850, podkręcone wersje, jak poniższy Gigabyte, są jeszcze wydajniejsze, a często można dorwać je taniej, niż sensowne modele HD6850: http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd7770-1024mb-ddr5-128bit-dvi-hdmi-dp-pci-e-1100-5000-wer-oc-overclock-gv-r777oc-1gd-456181/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2012 Jeden z tańszych HD6850 na tą chwilę to MSI w Proline Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devil162 Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2012 485 zl to dobra cena , ale mam takie pytanie , poniewaz widze ze ta karte produkuja rozni producenci ... i czym one sie roznia ? wszedzie pisze ze jest to HD6850 ale jedne kosztuja 580 zl inne 485 zl , czym to sie rozni ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2012 Różni się przede wszystkim chłodzeniem. Różni się też tym, że na niektórych kartach nie podniesiesz napięcia na rdzeniu, co wiąże sie z ograniczonymi możliwościami podkręcania. Niektorzy producenci dają 3 lata gwarancji (Gigabyte, Asus, MSI), niektórzy 2 lata (Sapphire, XFX, Vertex3D). Rożni się też po części jakością komponentów, w końcu to inny producent. Ten MSI to dobry wybór, co prawda pewnie jest głośny pod obciążeniem, ale ma 3 lata gwarancji i najniższą cenę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devil162 Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2012 no właśnie to że jest głośny mnie najbardziej martwi ... gdybym wiedział jaka dokładnie to jest "głośność" bo mój Radeon X1950 jest w miare cichy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2012 (edytowane) Ta karta podobna ma przełącznik obrotów wentylatora na PCB i można ustawić, że jest cisza. Tylko pewnie wtedy dobija do 90C pod obciążeniem. Jeżeli zależy ci na ciszy to będziesz musiał dopłacić te 60zł do karty XFX z chłodzeniem dual heatpipe http://www.morele.net/xfx-hd-685x-zdfc-377172/ Edytowane 24 Maja 2012 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devil162 Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2012 kurde to troche za dużo ... jestem w stanie zapłacić te 500zł ale ani grosza więcej ... Gdybym tylko wiedział jak bardzo hałasuje ta karta, to wtedy mógłbym zdecydować czy ją kupić czy nie a tak to raczej wole nie ryzykować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2012 A może HD7770: http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-hd7770-dc-1gd5-v2-466298/ http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd7770-1024mb-ddr5-128bit-dvi-hdmi-dp-pci-e-1100-5000-wer-oc-overclock-gv-r777oc-1gd-456181/ Trochę tańszy od sensownych HD6850, mniej prądożerny i dobrze się kręci. Praktycznie tak samo wydajny, co HD6850, po lekkim OC przewyższa go wydajnością: ASUS Radeon HD 7770 DirectCU 1 GB Review | techPowerUp Modele Asus i Gigabyte mają dobre i ciche chłodzenia, ten drugi jest dodatkowo fabrycznie podkręcony o 100MHz na rdzeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2012 Moim zdaniem najlepsze chłodzenie ma MSI http://www.morele.net/msi-r7770-2pmd1gd5-oc-454745/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2012 Nie jest zła, ale trochę mocniej hałasuje pod obciążeniem, bardziej, niż referencyjny HD7770. Ale z drugiej strony zapewnia niskie temperatury pracy. Na techpowerup też był jej test. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devil162 Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2012 530-540 zł to za dużo mogę dać max 500 ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2012 To chyba pozostaje Ci ten HD6850: R6850-PM2D1GD5/OC • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław Jego chłodzenie pewnie nie jest najwyższych lotów, ale w tej cenie i tak nic lepszego nie dostaniesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devil162 Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2012 jeśli za taką cene nie dostane lepszego 6850 to wole już zakupić jakiegoś 5850 lub 5830 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2012 Jasne, wydaj prawie taką samą kwotę za kartę wyeksploatowaną na koparce BT, bez gwarancji. Ważne, że będzie miała kilka % wyższą wydajność. Po co kumu gwarancja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devil162 Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2012 byłbym zdecydowany na tą MSI HD6850 gdybym tylko mógł ustalić jak bardzo ona hałasuje w stresie, wszystko mi pasuje tylko ten hałas mi nie daje spokoju przeczytałem że w stresie obroty wentylatora dochodzą nawet do 2700 obrotów na minute ... chociaż do przeglądania internetu mógłbym za pomocą tego przełącznika na karcie ustawiać minimalne obroty a podczas grania ustawiać normlanie i te "buczenie" jakoś bym przebolał ale chyba karta takiej "klasy" nie powinna być głośniejsza niż starsze karty np. mój Sapphire Radeon X1950 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2012 (edytowane) Szybkość obrotów wentylatora w funkcji temperatury możesz sam sobie ustawić przy użyciu softu typu MSI Afterburner. Nie musisz się zdawać na domyślny profil z biosu karty. W moim Vertexie 6850 do 50% wentylator jest prawie niesłyszalny. Potem do około 70% jest w miarę cicho. A wyżej to już niespecjalnie, choć i tak ciszej niż na HD 6950, które miałem poprzednio. Nie za bardzo wyobrażam sobie współczesną kartę, która hałasowałaby pod obciążeniem generowanym przy przeglądaniu internetu czy oglądaniu filmów - każda powinna być bezgłośna. Tak że jeśli inne rzeczy pasują, to raczej trzeba brać to MSI. Zakup jakiegoś pobitcoinowego HD 58x0 to naprawdę niezbyt szczęśliwy pomysł. Edytowane 25 Maja 2012 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devil162 Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2012 hehe no dobra to kupie tą kartę ;) ale jeszcze czekam na zwrot $$$ za poprzedni nieudany zakup na allegro :) jak mi zwrócą to wtedy zakupie tą kartę i do tego jeszcze 2 gb ramu ( zeby mieć razem 4 gb ) no i postaram się jakoś podkręcić ten procesor chociaż samemu będzie ciężko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devil162 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2012 panowie chciałem zakupić XFX Ati Radeona HD6850 Dual Heatpipe ale niestety sklep już wyprzedał wszystkie , teraz mam możliwość kupić taniej tą samą kartę tylko Black Edition jak jest różnica między tymi dwoma ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2012 Black Edition ma lekko podniesione zegary w stosunku do zwykłego HD6850 Dual Heatpipe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...