shinoda90 Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2012 (edytowane) Witam, planuję zakupić nowy kompter w cenie 3tys~, który pociagnie kilka dobrych lat. Ma służyc głównie do gier oraz filmów. Posiadam monitor, mysz, klawiaturę, głośniki. Potrzebuję całą jednostkę, czyli płytę głowną, kartę graficzną, procesor, ram, zasilacz, dysk twardy, obudowa i do tego jakiś napęd z nagrywarką. Przeglądając temat "Zestawy komputerowe Maj 2012" złożyłem coś takiego: http://techplanet.pl/zamowienie/544caf62a56511e1b1da0050569a6808/platnosc-i-dostawa/ I teraz parę pytań, czy na tę cenę będzie to najlepszy wybór? Czy jednak macie inne propozycje co do któregoś z podzespołów (nie przekraczajać zbytnio limitu ceny)? Preferowałbym dostać od razu gotową jednostkę, na którą wystarczy tylko wgrac system bez zabawy w dokupywanie/składanie i cieszyć się nowym sprzętem, więc chcę skorzystać z usługi montażu na stronie Techplanet. Dlatego mam pytanie czy ten zestaw wystarczy, aby zmontowlali mi gotowy do użycia sprzęt czy powinienem jeszcze zamówić jakieś kable/pastę itp.? Jeszcze jedna rzecz, do pełnego zestawu brakuje mi jeszcze nagrywarki, macie jakieś w miarę dobre i tanie propozycję nagrywarki, którą mógłbym zamówić także na Techplanet? Z góry dziękuje za ewentualne propozycje oraz pomoc, pozdrawiam. Edytowane 24 Maja 2012 przez shinoda90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2012 Zmień ram , dawanie 122 zł za zestaw 2x2GB to rozbój w biały dzień , dobre 4 GB można mieć znacznie taniej mp. Goodram 4GB DDR3 1 333 mhz CL9 - 85 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2012 Jak nie będzie OC (a chyba nie będzie, można tak wywnioskować z pierwszego posta w tym temacie), to procesor zmieniłbym na najtańszego i5, płytę na jakąś z chipsetem B75 i dołożył do Radeona HD7870. Nie ma sensu brać na siłę i5-2500k, skoro i tak najpewniej nie wykorzystasz jego potencjału, a dopłacasz niepotrzebnie, tylko dla literki "K" na końcu. Jako pamięć weź jedną kość 4GB GoodRam, drugą możesz zawsze dokupić w przyszłości. Na razie skup się na karcie graficznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2012 (edytowane) 4GB pamięci Ram to dziś już za mało. Podczas gry w BF3 na multi po pół godziny gry mam zajęte prawie 6GB. Zestaw dobry, ale jeśli nie podkręcasz jakoś przesadnie to weź i5 2400, a za to dołóż do 2x4GB ramu. @ BlackMachine, HD7870 będzie dla niego poza budżetem. Musiałby prawie połowę kwoty kompa wydać na grafikę, a na procku i płycie nie oszczędzi ~400zł. Najtańszy i5 będzie sporo słabszy, a płyta ASRocka jest optymalna. A co do nagrywarki DVD, to raczej należy zaufać Autorowi zestawów i wziąć LiteON iHAS124. I tak już coraz rzadziej się z tego urządzenia korzysta. Edytowane 24 Maja 2012 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2012 Gdyby autor tematu był w stanie wyłożyć dodatkowe ~200 zł, powinno starczyć na HD7870. Najtańszy i5 (i5-2320) będzie może 5-10% słabszy niż i5-2500k, różnica niewielka, w cenie już spora - całe 150 zł. Płyta AsRocka może i jest dobra, ale myślę, że równie dobrze sprawdziłaby się MSI B75MA-P45 za 258 zł. Procesora się na niej nie podkręci (w przypadku i5-2320 mała strata), a SATA 3 i USB 3.0 udostępnia, podobnie jak obsługę zintegrowanej grafiki z CPU. Być może ma nawet wyjście USB 3.0 na przedni panel obudowy, ale nie chce mi się go szukać na czarnym laminacie. Co do RAMu, to jak wspomniałem, w każdej chwili można bez problemu dokupić drugą kość, z kartą graficzną nie będzie tak prosto. Nagrywarkę DVD bym zaś brał najtańszą, każda prędzej czy później pójdzie na złom, a ten Liteon i tak się zbytnio nie różni od pozostałych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shinoda90 Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2012 (edytowane) Dzięki za rady, zmieniłem Ramy i dodałem nagrywarkę i cenowo wyszło bardzo dobrze: http://techplanet.pl/zamowienie/e3a42098a5c211e19c0a0050569a6808/platnosc-i-dostawa/ Jeśli chodzi o procesor i kartę graficzną, na Techplanet i5 2400 chodzi po 800zł~, zaosczedziłbym stówe, a na i5 2320 około 150zł, jednak karta Radeon HD7870 jest droższa o 400zł (i to te tanśze od Vertex3D, bo na MSI czy Sapphire to musiałbym dać prawie 500zł więcej, przynajmniej na Techplanet) tak czy siak z karty raczej zrezygnuje, bo naprawdę droga, jeśli chodzi o procesor to w przyszłości go podkręce, narazie nie ma pośpiechu w takiej sytuacji już mogę dopłacić 100zł do 2500k. Edytowane 24 Maja 2012 przez shinoda90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2012 Tutaj złożyłem ten sam zestaw trochę taniej - tam składają całkiem za darmo i do 30 dni możesz wymienić wadliwą część od ręki (nie musisz czekać na naprawę gwarancyjną). Podmieniłem tylko zasilacz na OCZ ZS - ma potężną moc na linii 12V - 356W. Procesor i płytę masz pod OC, więc przydałoby się też chłodzenie lepsze niż boxowe - z dwóch powodów: wydajność i cisza. Tańsza opcja Thermaltake Contac 29, droższa opcja Thermalright HR-02 Macho rev.2. Po OC do ~4,8 GHz (z palcem w nosie każdy egzemplarz tyle robi) robi się już naprawdę ciepło :) Link do zestawu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shinoda90 Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2012 @up Dzięki za stronę, rzeczywiście taniej. Co do coolera to myślałem właśnie o Thermaltake Contac 29, ale jednak musiałem zejść trochę z ceny więc zregygnowałem skoro i tak na poczatku nie planuje bawic się w większe podkręcanie. btw. plany się zmieniły i kompa będę kupował jednak na początku Lipca, możliwe że coś się zmieni do tego czasu w cenach, więc proszę o nie zamykanie tematu, jeśli można to przed samym kupnem za ponad miesiać odświeże ten temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2012 Podmieniłem tylko zasilacz na OCZ ZS - ma potężną moc na linii 12V - 356W. Chyba 456W :) Zresztą patrząc na moc w nazwie zasilacza, te 456W na 12 V nie robi specjalnego wrażenia, lepiej wyglądałoby przynajmniej 500W. Taki jest jednak urok zasilaczy OCZ ZS, za każdym razem moc na linii 12 V o ok. 100W niższa niż moc w nazwie. Po OC do ~4,8 GHz (z palcem w nosie każdy egzemplarz tyle robi) robi się już naprawdę ciepło :) Jak dasz napięcie 1,4 V, to może i większość (raczej nie wszystkie) egzemplarzy tyle zrobi, na 1,3 V żaden obecny i5-2500k nie pójdzie wyżej niż 4,5-4,6GHz. To nie te czasy, gdzie każdy i5-2500k robił 5GHz na niskim napięciu, minął już ponad rok od premiery i potencjał OC procesorów Sandy Bridge wyraźnie spadł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...