Skocz do zawartości
dudas307

zestaw do multimediow i gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

co sądzicie o

Płyta główna ASRock H61M/U3S3

Procesor Intel Core i3-2120 3.3GHz (BX80623I32120) BOX

Pamięć Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 (GR1333D364L9/4G)

jako zestaw do multimediów (full hd 3d) i gry typu sims 3 (dla dziewczyny) w cenie do 800zl?

Posiadam obudowę, zasilacz 350w (zmienię na be quiet), 3 dyski 320gb segate 7200. Zależy mi na tym, żeby zestaw nie ciągnął zbyt dużo prądu, z tego względu zdecydowałem się na zintegrowaną grafikę w i3. Chciałbym również, aby zestaw był maksymalnie cichy, stąd procesor o TDP 65W, mam nadzieję, że można go schłodzić pasywnie ? Czy lepiej wziąć i3 2120T ?

Potrzebuję USB 3.0 i dużo złącz SATA.

Jeżeli macie jakieś inne propozycje, chętnie wysłucham. Nie chcę przeznaczyć wiecej niż 800zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem jeżeli nie planujesz inwestycji w dedykowaną grafikę to najlepiej sprawdzi się APU od AMD, np taki A8 http://www.morele.net/procesor-amd-apu-a8-3870-3-0-ghz-ad3870wngxbox-443233

Zintegrowana w tym procesorze grafika jest 3x wydajniejsza niż w tym i3. Z dobrym coolerem nie będzie hałasu. Do tego np taka płyta: http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-f1a75-m-le-408321/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja - APU zje rozwiązanie Intela na śniadanie i tu może Cię zaskoczę, ale Sims 3 to nie jest gierka flash i naprawdę by zacnie wyglądać potrzebuje stosunkowo dobrego GPU. Jak rozumiem gry także w 1080p, więc tym bardziej. Pobór energii APU jest niski i nie ma co się przerażać TDP, bo każdy je oblicza jak chce. Możesz wybrać A6-3500 czyli trzyrdzeniowca z dobrą grafiką, bo jego pobór energii jest według naszego testu 5W wyższy od i3 w stresie i o 8 mniej w idle czyli niemal to samo, a wydajność znacznie lepsza.

Jaką masz obudowę? Dużo SATA to znaczy ile?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwie zatoki ;)

Pytam, bo można kupić płytę miniITX i złożyć coś małego i zgrabnego albo nawet z mATX i zasilaczem SFX da się podziałać. Na PCLabie forumowicz chce sprzedać PC-Q07B - fajna skrzynka do zabawy z taką konfiguracją.

@down

Zapomniałem o nich :E

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi