Skocz do zawartości
Zepop

Kilka pytań o 16:9

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kompletnie się nie znam na monitorach i związanych z nimi technikaliach. Wymieniam jakiś stary "17 na panoramiczny "23, monitor ma być do gier. Przeczytałem że na panoramie powinno się grać w rozdzielczości natywnej, w moim przypadku będzie to 1920 x 1080. Niestety moja grafika (geforce 260 gtx) tego nie uciągnie, planuję grać w 1280×720 lub 1366×768 i związku z tym zastanawiam się czy stanowi to jakiś problem? Czarne pasy/rozciągnięty obraz itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku LCD warto używać natywnej rozdzielczości - obraz przy niższych jest jakby "nieostry" (a przynajmniej tak mi się wydaje, testowane na kilkunastu monitorach). Wyznaje zasadę 'lepsza natywna rozdzielczość, niż wyższe detale przy niższej [rozdzielczości]' :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku LCD warto używać natywnej rozdzielczości - obraz przy niższych jest jakby "nieostry" (a przynajmniej tak mi się wydaje, testowane na kilkunastu monitorach). Wyznaje zasadę 'lepsza natywna rozdzielczość, niż wyższe detale przy niższej [rozdzielczości]' :).

Podczas korzystania z systemu operacyjnego czy przeglądarki internetowej faktycznie jest to widoczne, ale w grze... nie bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi