Skocz do zawartości
hors7

Upgrade zestawu - wymiana karty graficznej

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam pytanie do doświadczonych użytkowników i być może posiadających podobną konfigurację jak ja.

Obecnie posiadam w skrócie sprzęt:

Zasilacz markowy sprawność 80% według producenta, o mocy 650W

CPU i7 860 2,8ghz lga 1156

Płyta główna MSI P55-GD65

Pamięć RAM 8 GB

GPU Radeon 5850 sapphire referyncyjny.

Chciałbym wymienić kartę graficzną w celu poprawienia wydajności w grach (głównie directx 11), gram tylko na 1920x1080. Obecnie jestem zainteresowany kartami pokroju gtx 570, gtx 580.

Cena max 1000-1100 więc wchodzą w grę tylko karty używane.

Czy to dobry wybór do tego zestawu już z przed prawie 3 lat, czy obrać inną drogę i np zainteresować kartami firmy AMD, czy też poczekać np na GTX 660.

Zapraszam do dyskusji i dziękuję za jakieś porady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze względu na potencjalne problemy z geforcem.

Rozumiem że jest to kwestia zasilacza ? Z tego co mi się wydaję to moc powinna starczyć, chociaż nie chciałbym popełnić błędu.

Wydaje mi się że gtx 580 dużo lepiej radzi sobie z directx 11 w wysokiej rozdzielczości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD5850 nie ma sensu zmieniać na HD7850, przyrost wydajność będzie równy ok. 20%, to za mało, by się w to bawić. Również w przypadku GTX 580 przyrost wydajności to będzie ok. 40%. Aby był sens zmieniać kartę, przydałoby się przynajmniej 50%, ale to dopiero gwarantują karty pokroju GTX 670 / HD7970. A co do GTX 580, to zasilacz spokojnie by do niego wystarczył, raczej nie o te "problemy" chodziło humanoidalowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz da radę. Chodziło mi głównie o to, że na nową kartę dostaniesz gwarancję, na używaną nawet jak jakaś jest to często jest problem z realizacją. Do tego GTX będzie głośniejszy i będzie się bardziej grzał, w dodatku pochłonie prawie 2x więcej prądu.

Z drugiej strony według techpowerup GTX 580 jest sumarycznie 25% wydajniejszy. Tak jak mówiłem, decyzja jest trudna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa jasna :) Podkręcanie procesora poniesie za sobą koszty być może wymiany zasilacza w połączeniu właśnie z nową kartą graficzną, czego właśnie chciałbym uniknąć. Jestem ciekaw nowej karty GEFORCE GTX 660, może warto się wstrzymać i popatrzeć czy będzie ona wydajniejsza przynajmniej w 50 % :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi