Skocz do zawartości
diabloBTW

Sprzęt PC do 2500-3000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jak w tytule chcę złożyć mega sprzęcik który spokojnie pociągnie najnowsze tytuły przez kilka lat. Oczywiście na High detalach itd. Chcę żeby to była inwestycja w przyszłość aby przez dobre 3-4 lata służył mi do grania bez obaw o zawiechy czy ścinki w trakcie gry. To ma być zestaw tylko i wyłącznie pod gry. Niestety nie mam żadnych starych części dysk już mocno zuzyty raczej się nie nada zasilacz to wogóle no comment. Więc tak oczekuję zestawów do maks 3000 zł to myslę wystarczy na naprawdę potężną "bestię" za wszystkie porady, zestawy z góry dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Prolog

Procesor w grach wcale wydajniejszy od i5 2500k nie jest a Ivy Bridge gorzej się podkręcają.

@TOPIC

Polecam coś takiego:

CPU : Intel Core I5 2500K 3,3 Ghz - 835 zł

Płyta główna : Asrock P67 Pro3 B3 - 332 zł

RAM : Goodram DDR3 4GB 1333MHz CL9 - 84zł

Dysk Twardy : Western Digital Caviar 500GB SATA3 (WD5000AAKX) - 281zł

Nagrywarka DVD : Samsung SH-222AB – 66 zł

Obudowa : SillentiumPC Brutus 410 – 135 zł

Zasilacz : OCZ ZS Series 550W – 259 zł

Zostaje 1100zł na kartę. Za 1200zł jest używany gtx 580:

allegro.pl/gtx-580-1536mb-gddr5-gainward-geforce-wzorowa-i2413045797.html

Za 900zł używany gtx570:

allegro.pl/gainward-gtx570-1280mb-320bit-golden-sample-nowy-i2413308193.html

lub nowy HD7850

Jeśli wybierzesz gtx570 lub hd7850 to mozesz kupić chłodzenie fortis lub performa i zrobić mocne OC.

Edytowane przez kubas246

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest wydajniejszy, a autor tematu nie jest entuzjastycznym overclockerem, żeby go interesowały taktowania 4.5GHz wzwyż, więc nie wiem po co powtarzać głupoty, które wypisują gimbusy.

Dałeś możliwość OC (gdy ja pisałem nie było jeszcze informacji od autora), ale kosztem 8GB pamięci (zawsze można dołożyć kostkę, USB 3.0 (jest na I/O płyty) i zasilacza (głośniejszy i niemodularny). Proponowanie używanych kart też ma niewiele sensu tym bardziej staroci serii GTX500, którą ludzie wyprzedają właśnie dlatego, że są już modele nowsze, wydajniejsze i znacznie oszczędniejsze. Na kartę zostaje Ci 1000 zł, a nie 1100. Bez chłodzenie nie ma specjalnie co kręcić. Ogólnie oferta ciekawa, a decyzję musi podjąć autor - tak jak pisałem zasilacz gorszy, obudowa także i mniej RAMu, ale jest możliwość OC tyle, że nie widzę sensu w podkręcaniu i5 pracującego w parze z 7850, a jeśli już to i i5 3450 podkręcisz o kilkaset MHz (w sam raz by podnieść minimalny FPS).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prolog oferta ciekawa i myslę że z niej skorzystam. Masz fajnie złożony zestaw jest mocny i wszystko powinno w miarę płynnie chodzić. Ewentualnie po zakupie dokupię sobie jakieś chłodzenie tak jak sugeruje kubas i będzie ok. Chyba że macie jakieś inne pomysły albo zastrzeżenia do tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@diabloBTW

Jeśli nie jesteś zwolennikiem podkręcania to lepiej daj sobie z tym spokój i bierz zestaw, który złożył Prolog. Zastanowił bym się tylko czy zamiast Asrock B75 Pro3-M nie wziąć pełnego rozmiaru - Asrock B75 Pro3. Wiele te płyty się nie różnią ale po włożeniu karty graficznej w wersji M zostanie tylko jedno PCI i jedno PCI-E. Gdybyś chciał pakować karty np. WIFI, dodatkowe porty USB to więcej slotów może sie przydać. W większej wersji będą dostępne dwa PCI, PCI-E i małe PCI-E. Ma też radiator na sekcji zasilania a to zawsze jakiś plus. Droższa tylko o 24zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Prolog

Intel Core i5 3570K - test, cena, opinie . Testy: Gry - Wiedźmin 2 i Mafia II. benchmark.pl

Różnica między i5 2570K a i5 2500k w grach jest na poziomie błędu pomiarowego a nawet jeśli nie to wynika raczej z taktowania, więc i5 3450 lepiej nie wypadnie. Kolejne chciałbym zauważyć, że z wielu testów wynika, że w grach nie ma różnicy między 4gb a 2gb ram więc czemu miałaby być między 8gb a 4gb, w wypadku wybrania HD7850 lub używanego GTX570 spokojnie można te 60zł dołożyć do drugiej kości 4gb. Zasilacz można wziąć OCZ ZS (nowszy, cichszy i modularny). Dołożenie 20zł do obudowy to też wielki wydatek nie jest. Kupienie używanego GTX570 ma sens ponieważ ta karta jest wydajniejsza od HD7850, fakt fabrycznie kręcony HD7850 dogania GTX570 ale ten GTX też podkręcony trochę jest. HD7850 niby można kręcić nawet na 1200mhz ale skoro autor tematu nie ma zamiaru robić OC procka to karty tym bardziej nie zrobi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli tak jeżeli nie chcę podkręcać nic to zestaw Prologa jest ok tak? No ogólnie ja w nim nie widzę sensu nic poprawiać bo na obecne czasy to wystarczy. Podkręcać raczej nie będę bo znając moje zdolności to coś pokręcę i będzie wielkie bum. Także chyba problem mam z głowy. :) No tylko jak patrzę to faktycznie lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Pro3 niż Pro 3M więc to będzie jedyna zmiana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OC Sandy Bridge jest banalnie proste. Każdy Ci to powie, tak więc lepiej brać i5 2500k. Nawet nie mając pojęcia o podkręcaniu można zrobić na SB spore OC. Tutaj poradnik:

Jak podkręcić procesor - Poradnik | PurePC.pl

Jak sam pewnie widzisz pierwsze zdanie w zakładce LGA 1155 brzmi: "Podkręcanie procesorów z rodziny Sandy Bridge na najnowszej platformie Intela jest kolejnym krokiem w kierunku... banalnie prostego OC"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Należy tylko zwrócić uwagę, że i5-2500k jest sporo droższy od i5-3450, a na standardowych ustawieniach to ten drugi jest nieco wydajniejszy. Ponadto, do OC i5-2500k jest potrzebna odpowiednia płyta (koszt minimum 350 zł), zalecane jest również dodatkowe chłodzenie (jakieś 130 zł). Względem i5-3450 dopłacamy sporo, czy jest sens to robić, skoro autor tematu najprawdopodobniej nie będzie niczego podkręcać? Nie jestem przekonany, zwłaszcza, że zestaw budowany na bazie i5-3450 będzie na starcie odrobinę wydajniejszy, a 300 zł (bo tyle mniej więcej trzeba byłoby dopłacić do i5-2500k, płyty umożliwiającej OC i chłodzenia) piechotą nie chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niebyłbym taki pewien skoro i5 3570k jest o 1fps w grach lepszy od i5 2500k. Płyta ASRock P67 PRO3 (B3) bardzo dobra to OC i5 2500k to jakieś 310zł, chłodzenie na razie nie jest konieczne bo OC nie musi być od razu robione. Niech autor sam zadecyduje. Jeśli będzie chciał zrobić OC to i5 2500k a jak nie to i5 3450.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem lepszy o 1fps, innym razem o 5, a kiedy indziej o 10. Fakt, że jego przewaga nad i5-2500k jest zwykle minimalna, ale istnieje. Zresztą mowa o i5-3450, nie o i5-3570K. Co do płyty, to najtańsza jej oferta na ceneo to 334 zł (sklep net-s.pl), większość cen oscyluje wokół 350 zł. Duża część płyt na B75 jest jednak tańszych od AsRocka P67 PRO3 B3, często są one też wyposażone w wyjście USB 3.0 na przód obudowy, którego AsRock nie posiada. O obsłudze zintegrowanej grafiki z CPU nie wspominam. Krótko mówiąc, jeśli autor tematu nie ma w planach podkręcania, moim zdaniem nie ma sensu inwestować w platformę przeznaczoną do OC.

Edytowane przez BlackMachine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi