Skocz do zawartości
dexters

Porady doświadczonych hardware'owców

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam zmodernizować leciutko swój komputerek :). I potrzebuje paru rad bardziej doświadczonych userów. Zamierzam zmienić procka ( tak do 2,5 MGH ), kartę graficzną ( najlepiej coś do 700- góra 800 zł ) i płytę głowną. Możecie mi podać konkretne propozycję - możecie korzystać z jakiegoś sklepu internetowego ( np. http://www.sklep.age.pl/ albo http://www.uno.pl/ )

Za wszelką pomoc wielkie dzięki

POZDRO

DEX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

intel czy amd?

Ile na plyte+mobo+ram?

Oj zapomniałem o tym napisać. Jeżeli chodzi o tą pierwszą kwestię to chciałbym zasięgnąć waszej rady jak się ma wydajność do ceny u intela a jak u AMD. Jeżeli chodzi o te wszystkie pozespoły to mogę dysponować kasą ~ 1300 - 1500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze 2 sklepy w których macie propozycje a mianowicie :

http://sklep.barwkomp.pl/index.php?js=1

http://www.wgk.waw.pl/

To głownie dla bartezjusza który próbował mi pomóc w innym temacie w którym poruszyłem tą kwestie.... napisz wszystko tutaj :)

& www.esc.pl trojmiejski sklepik :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stosunek ceny do jakosci to lepszy u AMD

kasy masz malo ,jak wogole liczyles ze grafe za 800pln kupisz 8O

masz taki przyklad ekonomiczny:

FIC AU13 -375pln

Barton 2500+ 425pln

no i na grafe zostaje 500pln ,niech inni sie wypowiedza

a tak wogole to napisz jaki masz teraz sprzet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no rzeczywiscie :D

Epox 8RDA+ 450zł

Athlon XP 1700+ DLT3C (spoko @3000+) 250zł

512mb DDR PC2700 (jakies lepsze) 250zł

Radeon 9500Pro 800zł

1750zł na cały upgrade. Nie oplaca sie kupowac nic gorszego po Ti4200 jest daleko za 9500Pro , Epox ma super dzwiek i najlepsza to plyta pod AMD a 512mb DDR to obecnie standart. Wiec jak chcesz upgrade to dozbieraj lub poczekaj chwile...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niwiem jak inni ale ja mam bardzo złe doświadczenia z sklepem AGE. I właśnie na podstawie tych doświadczeń odradzam Ci zakup w tym sklepie. Ja kupowałem grafikę w AGE w oddziale w opolu i wszystko było cacy dopuki nie sprawdziłem że w karcie niedziała VIVO. Jak oddałem kartę to ją trzymali 2miesiące ("troszkę" przekroczyli 30dni roboczych) poczyn szef z wrocławia strierdził że nie mogą mi dać sprwawnej karty ponieważ dystrybutor nie ma takiej i mam sobie ze sklepu odebrać inną "...NOWSZY MODEL...". Kupiłem Radeona 8500 (275/275) vivo, a wiecie co chcieli mi wcisnąć w zamian??? grrrrr.....RADEONA 9000 vivo. Bo to przecież "NOWSZY, LEPSZY"model. Po kilku pismach do wrocławia wkońcu oddali kasę (łaski nie robili bo karta była wadliwa fabrycznie)

I teraz aż się boję o ram bo też mam od nich.

Więc rób jak chcesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epox 8RDA+ 450zł

Radeon 9500Pro 800zł

1750zł na cały upgrade. Nie oplaca sie kupowac nic gorszego po Ti4200 jest daleko za 9500Pro , Epox ma super dzwiek i najlepsza to plyta pod AMD a 512mb DDR to obecnie standart. Wiec jak chcesz upgrade to dozbieraj lub poczekaj chwile...

nom popieram taki config wszystko OK a jesli nie bedzie dysponowal az taka gotowka to i ti4200 bylby OK jesli nie bedzie gral w 4xAA praktycznie nie zauwazy roznicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epox 8RDA+ 450zł

Radeon 9500Pro 800zł

No i RACJA poco chopakowi Barton, jak niebedzie go stac na leprza grafe ?!, xp 1,7+ sobie dobierz z dobrej seri do tego jakeis dobre pamieci coby wytrzymaly wysokie fsb na tym 8rda, za taka cene łykniesz pokojnie bartona z tansza grafiką

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak :

Odnośnie uwagi Lagiera to te wszystkie sklepy internetowe podałem tylko dla przykładu, żebyście mogli mi coś polecić razem z cenami, bo i tak nie zamierzam w nich kupować podzespołów. Może troszke przesadziłem z tymi 1500 zł za wszystko :). Dajmy na to:

Płyta główna : ABIT NF7-S rev 2.0 559 zł

Procek : Barton 2500+ 419 zł

Karta Graficzna : Radeon 9500 Pro Sapphire 128MB DDR TV/DVI - 930 zł

Wszystko ~1910 zł ........ Troszke dużo :)

Mam jeszcze pytanko odnośnie Radka 9500 - jakbym go kupował to wśród jakich partnerów nVidii mam się rozglądać : Sapphire, Hercules czy jeszcze jakiś inny ? A czy osiągi tego GeForce'a 4 128MB DDR porównywalne są z Radeonem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale R9500Pro w przyszlosci z nowymi grami duzo lepiej poradzi sobie niz NV25! szczegolnie dzieki zastosowaniu DX9! ,zboatrz 3dmark03! wzrost wydajnosci prawie 4 krotny w stosunku do Ti4200! ,ja bym wziol Epoxa nie Abita bo abit ma z<span style="color:red;">[ciach!]</span>y kontroler IDE i gorzej kreci... pozatym jest o 100zł drozszy. Partnerzy ATi :

Gigabyte ,Hercules ,Spahhire i reszta robiacych BBA

Partnerzy NV : MSI ,Visontek ,PNY ,Albatron ,ASUS ,Abit to te Hihg Endowe oczywiscie wymienilem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale R9500Pro w przyszlosci z nowymi grami duzo lepiej poradzi sobie niz NV25! szczegolnie dzieki zastosowaniu DX9! ,zboatrz 3dmark03! wzrost wydajnosci prawie 4 krotny w stosunku do Ti4200! ,ja bym wziol Epoxa nie Abita bo abit ma z<span style="color:red;">[ciach!]</span>y kontroler IDE i gorzej kreci... pozatym jest o 100zł drozszy. Partnerzy ATi :

Gigabyte ,Hercules ,Spahhire i reszta robiacych BBA 

Partnerzy NV : MSI ,Visontek ,PNY ,Albatron ,ASUS ,Abit to te Hihg Endowe oczywiscie wymienilem :D

no zgadzam sie z jeleniem 9500pro lepiej radzi sobie z grami pod dx 9.0 gdzie ti4200 niestety ma problemy :evil: tylko jesli wziac pod uwage oszczednosc to hmm.. tylko z drugiej strony jakim kosztem :) no ale coz zawsze tak bylo jest i bedzie jak nie masz gotowki to z jednego trza zrezygnowac po to aby drugie bylo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodziło mi żebyście wymienili High-Endowych klientów tylko kórego partnera produkty najlepiej kupować. Kierując się oczywiście własnymi przypadkami i doświadczeniami :) teraz mi troszke zamieszaliście w głowie i nie wiem którą kartę wybrać... macie może jakieś linki do tych testów w 3dmarku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodziło mi żebyście wymienili High-Endowych klientów tylko kórego partnera produkty najlepiej kupować. Kierując się oczywiście własnymi przypadkami i doświadczeniami :) teraz mi troszke zamieszaliście w głowie i nie wiem którą kartę wybrać... macie może jakieś linki do tych testów w 3dmarku ?

testy w 3dmarq 2001 nie pokaza roznic bo miedzy 9500 a ti4200 jest ona minimalna roznica ukazuje sie wtedy gdy dana gra/aplikacja wykorzystuje dxa 9.0 i do tego jak jeszce wlaczysz 4xAA i anizo x 8 to widzisz ogromna roznice na korzysc radka. Napewno jest to przyszlosciowy wybor tylko ze osobiscie nie dalbym na dzien dzisiejszy 800 pln za karte podczas gdy ti4200 moge miec za niemalze polowe ceny a mysle ze tez wystarczy na dosyc dlugo. Testy hmmm... http://www.hardware.no/tester/skjermkort/c...pro/index4.html tutaj pokazuje ci te minimalne roznice w aplikacja pod dx 8.x ale polookaj tez na inne odnosiki zobaczysz jak ogromna roznica jest po wlaczeniu AAx4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KGB Napisał :

Aktualnie mam sprzęcik nie najlepszej klasy :

Procek : Pentium 600

Karta Graficzna : Dream Geforce 2 MX 64 MB

256 RAM

Czy przy takim configu jak na dzień dzisiejszy opłaca sie zmiana karty graf. na Radeona. Czy może ten Geforce 64 MB na jakiś czas wystarczy ?

Gdybym kupował bez karty graficznej kupił bym ABIT'a NF7-S za 559 zł i

Barton'a 2500+ za 419 zł. Całość - 978 zł :) Czy na takim zupgrade'owanym sprzęcie gry powinny śmigać bez problemów i "krzaczków" ?

POZDRO

DEX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja znam jeszcze jeden sklep ;) www.tedsoft.pl

Pamięć TwinMos DDR 256MB (PC-3200) - 181,00zł szt. 2 razem: 362,00zł

Procesor AMD Athlon XP 1700+ (1,47Ghz) - DLT3C - 265,00zł szt. 1 razem: 265,00zł

Płyta gł. FIC AU13 - 362,00zł szt. 1 razem: 362,00zł

Spedytor: Poczta Polska

Razem wszystko: 1000zł (wraz z kosztami wysyłki)

Ceny of korz brutto ;)

Zauważ, że dałem celowo 2x256MB pamięci (i to dobrej) żeby wykoszystać dwukanałowość. Procek Athlon 1700+ DLT3C - ponoć dobrze się podkręca (nie wiem, nie miałem do czynienia. Proszę innych o wypowiedź).

PS. Zapomniałem jeszcze o grafice :?

Karta graf. Sapphire ATi Radeon 9500 64MB - 709,00zł

Karta graf. WinFast GeForce FX5200 Ultra 128MB - 839,00zł

Karta graf. Sapphire ATi Radeon 9500 Pro 128MB - 879,00zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale R9500Pro w przyszlosci z nowymi grami duzo lepiej poradzi sobie niz NV25! szczegolnie dzieki zastosowaniu DX9! ,zboatrz 3dmark03! wzrost wydajnosci prawie 4 krotny w stosunku do Ti4200!

Tylko kiedy na rynku zaczną się w większej ilości ukazywać gry wymagające DirectX 9.0 :?: :?:

I czy te gry będą PŁYNNIE działały na tym Radeonie? Bo może być tak, że wymagania bedą tak duże, że na tej karcie będzie slideshow a nie gra 8O 8O

A płynnie to one będą działać na Radeonie, ale R20000

Kolejna rzecz to coraz większa popularność monitorów LCD, które nie pracują w bardzo wysokich rozdzielczościach (mam na myśli monitory LCD z zakresu 15''-17''), po co więc duża wydajność karty graficznej w wysokich rozdzielczościach :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta graf. Sapphire ATi Radeon 9500 64MB - 709,00zł

Karta graf. WinFast GeForce FX5200 Ultra 128MB - 839,00zł

No ja od FX5200 to bym sie trzymal z daleka, zwlaszcza za taka cene (FX5600 jest za tyle samo w tym sklepie - chyba cos pomieszali), a z tych podanych przez ciebie to Radek 9500Pro jest najlepsza propozycja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KGB Napisał :

Aktualnie mam sprzęcik nie najlepszej klasy :

Procek : Pentium 600

Karta Graficzna : Dream Geforce 2 MX 64 MB

256 RAM

Czy przy takim configu jak na dzień dzisiejszy opłaca sie zmiana karty graf. na Radeona. Czy może ten Geforce 64 MB na jakiś czas wystarczy ?

Gdybym kupował bez karty graficznej kupił bym ABIT'a NF7-S za 559 zł i

Barton'a 2500+ za 419 zł. Całość - 978 zł :) Czy na takim zupgrade'owanym sprzęcie gry powinny śmigać bez problemów i "krzaczków" ?

POZDRO

DEX

ale ty musisz jeszcze ram zmienic,chyba ze masz tego P3 na plycie via Apollo PRO 266 i z ddr

nie wiem ,moze liczysz ze wymienisz sdram na ddr bez doplaty ,jezeli masz taka mozliwosc to rozumiem

ale jezeli nie to dolicz do tego pamieci

z powodu ograniczenia funduszy zalecam ci zmiane procesora, plyty i pamieci

na karte niestety nie starczy ci ,kupisz nastepnym razem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowny dexters'ie: może dołożysz 79zł i kupisz coś porządnego  :?:  

Albo Sapphire 9100 ??

Chyba jednak zdecyduje się i dam te kilkaset złotych więcej i kupie zestaw :

Płyta główna : Epox 8RDA+ 450zł

Procek : Barton 2500+ - 419 zł

Wszystko ~ 1750 zł :)

A możecie mi powiedzieć jak to jest z tymi dwoma płytami głownymi a mianowicie Epox 8RDA+ i Abit NF7-s . Czy jak kupię do pierwszą mobo to czy jest między nimi aż tak duża różnica ? I jeszcze mam pytanie ile mogę wziąć za swoją poprzednią kartę graficzną Dream Geforce 2 MX 64 MB 400 mGh i procka Pentium 600 w jakimś internetowym sklepie aukcyjnym ( np. Allegro ).....?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...