Skocz do zawartości
HeardThrone1215

DELL U2711 I GRY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich pewnie w złych humorach po meczowych. Ja mam szczęście bo mnie erło nie dotyczy. Mam prośbę szukam od paru dni informacji na temat jak monitor DELL U2711 sprawuje się w grach i czy wogule nadaje się do grania. Wszystkie informacje w necie dotyczą robienia grafiki amatorsko i profesjonalnie przeglądania stron WWW. Wypowiadają się sami specjaliści od takich właśnie tematów ale nikt nie pisze o grach i zachowaniu tego monitora właśnie w tym temacie a zwłaszcza w rozdzielczości 2560x1440, bo to mnie najbardziej interesuje. Jeżeli ktoś posiada ten monitor lub jest w posiadaniu jakichkolwiek informacji które dotyczą tego osobnika to bardzo proszę o podzielenie się ze mną tymi wiadomościami, za które będę bardzo wdzięczny. I ludziska tak jak od 30-stu lat "nic się nie stało...." Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bardzo jesteś wyczulony na punkcie smużenia?

Input lag pominę bo w przypadku IPSa jest on mało istotny.

Co do czasu reakcji to ten dell jest na matrycy:

LM270WQ2 gdzie można przeczytać w specyfikacji że typowy czas reakcji wynosi 6 ms, a maksymalny 12 ms dla przejść GTG.

Dla porównania NEC EA232WMi, LG IPS236V, Asus ML239H w których zastosowano matrycę LM230WF3-SLB1 mają czas reakcji GTG na poziomie typowy 14 ms, maksymalny 25 ms.

Dane odnośnie czasu reakcji odczytałem z specyfikacji matryc, które dostępne są tu:

LM270WQ2

LM230WF3

Dużo osób twierdzi że w przypadku powyżej wspomnianych monitorów LG, Asusa oraz NECa nie zauważa smużenia przykład tu:

http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/1955482_komentarze/

Aczkolwiek niektórzy nie będą zauważać smużenia przy 14 ms a innym 6 ms będzie przeszkadzać, więc przed zakupem zalecał bym przetestowanie monitora.

Kupując przez internet możesz w przeciągu 10 dni zwrócić towar bez podania przyczyny zgodnie z ustawą o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny z dnia 2000-03-02 (Dz.U. Nr 22, poz. 271).

P.S. W Dellu U2711 jest zastosowana jedna z szybszych matryc IPS dostępnych obecnie na rynku. Więc jeżeli będziesz potrzebował czegoś szybszego na matrycy IPS to może być problem, tym bardziej jeżeli ma mieć to 27 cali...

Edytowane przez KoVol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuje za tak wyczerpującą odpowiedź. Tak naprawdę nie jestem wogule wyczulony na punkcie smużenia jeżeli nie przeszkadza to w grze. Mam problem z znalezieniem czegoś co sprawi że na monitorze będą wyświetlane super ładne kolory. Jestem po zakupie szeregu kart graficznych 7970 i geforców 680. Nigdy nie osiągnąłem zamierzonego celu. Kolory na monitorze zawsze były jakieś blade. Denerwuje mnie to strasznie. Z monitorów w ostatnim półroczu miałem LG 2450 wcześniej LG 1380z786 teraz iiyama prolite e2773hds i nadal nie ma tego co bym chciał. Tak jak wspomniałem komputer do grania. Czasami pomagam składa gazetę. Chciałem dokupic kartę graficzną do SLI ale na innym forum wybili mi to z głowy

Jak bardzo jesteś wyczulony na punkcie smużenia?

Input lag pominę bo w przypadku IPSa jest on mało istotny.

Co do czasu reakcji to ten dell jest na matrycy:

LM270WQ2 gdzie można przeczytać w specyfikacji że typowy czas reakcji wynosi 6 ms, a maksymalny 12 ms dla przejść GTG.

Dla porównania NEC EA232WMi, LG IPS236V, Asus ML239H w których zastosowano matrycę LM230WF3-SLB1 mają czas reakcji GTG na poziomie typowy 14 ms, maksymalny 25 ms.

Dane odnośnie czasu reakcji odczytałem z specyfikacji matryc, które dostępne są tu:

LM270WQ2

LM230WF3

Dużo osób twierdzi że w przypadku powyżej wspomnianych monitorów LG, Asusa oraz NECa nie zauważa smużenia przykład tu:

LG IPS236V-PN 23" - opinie użytkowników na Skapiec.pl

Aczkolwiek niektórzy nie będą zauważać smużenia przy 14 ms a innym 6 ms będzie przeszkadzać, więc przed zakupem zalecał bym przetestowanie monitora.

Kupując przez internet możesz w przeciągu 10 dni zwrócić towar bez podania przyczyny zgodnie z ustawą o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny z dnia 2000-03-02 (Dz.U. Nr 22, poz. 271).

P.S. W Dellu U2711 jest zastosowana jedna z szybszych matryc IPS dostępnych obecnie na rynku. Więc jeżeli będziesz potrzebował czegoś szybszego na matrycy IPS to może być problem, tym bardziej jeżeli ma mieć to 27 cali...

dzięki bardzo dokładny i szczegółowe testy zwłaszcza ten drugi. Jeszcze tylko chciałbym się dowiedzie od kogoś kto używa ten monitor lub miał osobiście doczynienia

Recenzja na tftcentral i recenzja na prad.de, gdzie masz opisane użytkowanie monitora pod kątem grania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka osób na forum ma ten monitorek, także trzeba poczekać. Może zobaczą wątek i odpiszą. Jak kolory za blade, to trzeba szukać monitora z szerokim gamutem, wtedy będą "lepiej świecić" i będą bardziej atrakcyjne dla oka. Nie wiem czy dokładnie o to Ci chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dostałem na meila odpowiedź od osoby która ma go od 8 miesięcy i jest bardzo zadowolona z niego i bardzo mi poleca i mówi, że ja też bd bardzo zadowolony. Wcześniej miałem pomysł żeby kupi drugiego geforca 680 ale powiedzieli mi na innym forum że tryb SLI sprawdza si tylko w przypadku kiedy ma się więcej niż jeden monitor, dlatego stwierdziłem że zmieni (znowu) monitor właśnie na DELLA u2711. Jednak dalej nie jestem przekonany co do słuszności wyboru, muszę się spieszy bo potrzebuje fakturę z czerwca

quote name='toms83' timestamp='1339968137' post='3729423']

Kilka osób na forum ma ten monitorek, także trzeba poczekać. Może zobaczą wątek i odpiszą. Jak kolory za blade, to trzeba szukać monitora z szerokim gamutem, wtedy będą "lepiej świecić" i będą bardziej atrakcyjne dla oka. Nie wiem czy dokładnie o to Ci chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może masz racje, dałeś mi teraz do myślenia tylko że mój poziom wiedzy na temat kalibracji monitora jest zerowy. Ile razy włączam kalibracje to od razy wyłączam bo mnie krew zalewa bo nie wiem o co tam chodzi. Zawsze korzystam z fabrycznej czyli tak jak ustawił producent.

quote name='HeatheN' timestamp='1340111518' post='3729721']

Zamiast zmieniać monitory i grafiki, może dobry monitor skalibruj?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj odebrałem DELL-a u2711 i wreszcie moje problemy się skończyły. Kolory niesamowite. Rozdzelczośc 2560x1440 super. Dziękuję wszystkim tym którzy chcieli mi pomóc a dla osób które będą miały ten sam problem co ja - kupić czy nie kupić to ja z czystym sumieniem mówię i polecam -KUPIĆ. pozdrawiam i dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero teraz zajrzałem w ten dział i zobaczyłem wątek. Posiadam od kilku tygodni w/w monitor i mogę podzielić/wymienić się z Tobą kilkoma opiniami.

W temacie panele 27 cali znajdziesz mój post gdzie dałem odnośnik do ustawień profili kolorów rgb/adobe. Co do sli to wcale nie taki głupi pomysł, zwłaszcza że natywna rozdzielczość jest całkiem wymagająca dla nowych tytułów z mnóstwem szmerów i bajerów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi