irenderman Opublikowano 24 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2012 Witam wszystkich Powoli przymierzam się do upgrade'u systemu i jestem ciekaw waszego zdania przy doborze podzespołów i ewentualnie ich współpracy/kompatybilności ze sobą. Konkretnie chodzi o wymianę CPU+Chłodzenie/MOBO/RAM/SSD pod kątem pracy na dużych plikach w PS'ie, czasami 3ds maxie, a w wolnej chwili do wymagających gier w rozdzielczości powyżej Full HD. Tak więc... 1. CPU - i7 3770K (docelowo założyłem pułap 4,5 GHz po OC) 2. Chłodzenie Jak już zdążyłem zauważyć ivy bridge grzeje się dosyć konkretnie tak więc potrzebowałbym czegoś wydajnego do osiągnięcia założonego OC i co ważne możliwie najcichszego żeby ładnie współgrało z dyskiem ssd. Aktualnie używam Noctue NH-U12P i póki co sobie chwalę. Może macie jakieś sugestie na coś godnego uwagi własnie z Noctuy, Thermalrighta lub tego co jest obecnie na topie ;) 2. RAM - Corsair DDR3 16GB(2x8GB) 1600MHz Vangeance CL9 (Pytanie do was, czy ewentualny wybór pamięci o niższym CL, wyższym taktowaniu przełoży się na uzasadniony efekt w PS'ie, grach?) 3. MOBO (moduł wi-fi w moim wypadku niestety jest konieczny) - Asus P8Z77-V PRO lub - Gigabyte Z77X-UD3H-WB WiFi 4. SSD (jako partycja systemowa) - SanDisk SDSSDX-120G-G25 lub - Corsair Force Series GT 120GB Obecnie nie śledzę dokładnie rynku i kondycji konkretnych producentów i jak prezentują się ich produkty pod kątem jakości/trwałości więc tutaj też liczyłbym na waszą praktyczną wiedzę. Cenowo mniej więcej widać w jaki pułap celuje i jeśli droższy wydatek będzie miał praktyczne uzasadnienie to czekam na wasze sugestie ;) Docelowo jest to konfiguracja na 3-4 lata z możliwością późniejszego dodania drugiego GPU w SLI. Chętnie wysłucham wszelkich konstruktywnych opini z waszej strony ;) z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elomelo Opublikowano 24 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2012 (edytowane) 2. Mniejsze opóźnienia nie dadzą zauważalnego przyrostu - zwróc uwagę aby radiatory na pamięciach nie były wysokie, bo inaczej nie zamontujesz chłodzenia. 4. Crucial M4 bądz Samsung 830, reszta kłopotliwa. ps. Nie napisałeś nic o GPU? ps2. Powyżej full HD? Masz na myśli 2560x1440/1600? Do tego będziesz potrzebował konkretnego GPU. Edytowane 24 Czerwca 2012 przez elomelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irenderman Opublikowano 24 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2012 2. Mniejsze opóźnienia nie dadzą zauważalnego przyrostu - zwróc uwagę aby radiatory na pamięciach nie były wysokie, bo inaczej nie zamontujesz chłodzenia. 4. Crucial M4 bądz Samsung 830, reszta kłopotliwa. ps. Nie napisałeś nic o GPU? ps2. Powyżej full HD? Masz na myśli 2560x1440/1600? Do tego będziesz potrzebował konkretnego GPU. Słuszna uwaga z radiatorami ;) Obecnie mam GTX 460 1GB i Dell'a U2711 (2560x1440px) i odziwo na max rozdzielczości i med. detalach grało się bez większych problemów w Battlefielda 3 (singiel). Na obecną chwilę skupiam się raczej na zastosowaniu w grafice bo też tu odczuwam największy niedobór mocy obliczeniowej. Jak GPU zacznie zauważalnie odstawać to pomyśle nad czymś nowszym do SLI z 460'tką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 24 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2012 Do wspomagania w programach graficznych lepiej wziąć Nvidię. Jeśli Cię stać to GTX670 będzie najlepszym wyborem. Moja propozycja: Link Według mnie wystarczy Gigabyte Z77 D3H (bez "U"). Tańszą alternatywą GTX670 może być GTX570 (ale znacznie mniej wydajną). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irenderman Opublikowano 24 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2012 Do wspomagania w programach graficznych lepiej wziąć Nvidię. Jeśli Cię stać to GTX670 będzie najlepszym wyborem. Moja propozycja: Link Według mnie wystarczy Gigabyte Z77 D3H (bez "U"). Tańszą alternatywą GTX670 może być GTX570 (ale znacznie mniej wydajną). Właśnie patrze na specyfikacje GA-Z77-D3H i niestety nie posiada modułu wi-fi, na który niestety jestem skazany żeby nie ciągnąc przez całe mieszkanie kabla. Nie ukrywam, że brak SLI też troszkę ogranicza późniejszą możliwość dodania drugiej karty (zapewne coś z Nvidii), no i trochę szkoda braku Physx'a w grach ;) Szczerze mówiąc spodziewałem się większego wyboru płyt z wi-fi a pod tym względem dosyć kiepsko z ofertą na rynku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2012 Według mnie bez sensu jest kupować płytę główną z wbudowanym WiFi bo masz bardzo ograniczony wybór - lepiej jest kupić płytę taką jak Ci pasuje a WiFi zapewnić sobie za pomocą Karta Asus PCE-N15 PCI-e WiFi N-Draft 300 (Mbps). Niedużo kosztuje, a ma 300mbps. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2012 TP-linki na USB też nie są złe - ostatnio się całkiem na nie przerzuciłem - 30zł za N 300Mbit, nie zagraca slotów, zasięg od w.w. karty na pcie lepszy o jakieś 20% (z tym że anteny już sie nie dostawi). zerwanie połączenia z raz na tydzień a i to z winy routera :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2012 Dokładnie - można i tak. A WiFi na płycie niepotrzebnie winduje cenę płyty. I to o wiele więcej niż cena samego urządzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...