Rammbock Opublikowano 4 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2012 Witam. Mój dziadek poprosił mnie o złożenie nowego komputera tylko do internetu i filmów. Najważniejsza jest szybkość działania, gdyż dziadek miał do tej pory bardzo starego laptopa, który strasznie wolno chodził. Dostałem 650zł na zestaw, ale leżą u mnie nieużywane części, więc je wykorzystam. Mam już Core2Duo E4500, Gigabyte DS3L-P43, jakieś ramy ddr2 2x1Gb, napęd dvd, modecom mc-350, i jakąś obudowę. Całe 650zł zostaje więc na dysk i kartę graficzną. Myślałem o dysku SSD Samsung 830 64GB, tylko na płycie jest SATA 2 i nie wiem, czy ten dysk będzie działał. Dziadek nie potrzebuje dużej pojemności. Tyle na pewno wystarczy. Nie mam pojęcia także w jaką kartę graficzną zainwestować. Na pewno ma być nowa. Na płycie nie działa też złącze od internetu, więc potrzeba chyba zakupić kartę sieciową na PCI. Czy ten dysk SSD nadaje się do tego komputera? Jaką polecacie kupić kartę graficzną i sieciową? I jeszcze mam pytanie, czy windows xp będzie dobrze działał z tym dyskiem, czy lepiej przejść na windows 7. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 4 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2012 Nie będzie problemu z działaniem tego dysku na poprzednim standardzie, bo zachowano kompatybilność wsteczną. Potrzeba czegoś energooszczędnego i jednocześnie nowoczesnego by zajęło się filmami - propozycja. W kwestii sieciówki, jeśli większości wystarcza integra na płycie to w zewnętrznych też nie ma co wybrzydzać - propozycja. Na dobrą sprawę za tę kwotę kupiłbym AMD E-350 i jakąś obudowę mini-ITX chociaż SSD szkoda, ale składać dziadkowi jakąś wielką krowę do internetu też głupio ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 4 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2012 SSD się nadaje , pytanie tylko czy dziadek go w pełni wykorzysta - owszem szybkość uruchamiania systemu czy otwierania plików będzie większa ( i to sporo ) w porównaniu do HDD ale nawet zwykły HDD 160GB to z tym sprzętem powinien być duży skok - zależy jak stary był ten laptop . SSD będzie spokojnie działał na W7 , system to najlepiej W7 . Co do karty - HD5450 powinna wystarczyć , chłodna i ma wspomaganie DXVA . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rammbock Opublikowano 4 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2012 (edytowane) Nie chcę kupować używanych dysków, a wolę dołożyć te ~50zł do dysku SSD 64Gb, niż kupić HDD 500Gb, który będzie zapełniony max w 1/10. Poza tyk sam chętnie na własne oczy się przeknoma jak to jest z tymi SSD i jaka różnica :D. Zastanawiałem się nad Asusem HD 6670 DDR3, ale skoro starczy ta 6450 to taka właśnie wybiorę. A może warto dopłacić te 100zł i kupić HD 6670? Będzie jakaś różnica? Windows XP mam przypisany do tej płyty głównej i wolałbym żeby był Xp. Będzie to dobrze współprawcowało z dyskiem SSD? Czy jednak W7? Dziękuję za pomoc :) Edit:// Co do gabarytów komputera, to nie ma problemu, bo stoi biurko z wnęką na jednostkę centralną a na nim laptop. Więc tym się nie martwię. Edytowane 4 Lipca 2012 przez Rammbock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...