oderian Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 Witam, Na wstępie chiałem wszystkich tutaj powitac na forum :) Konkret: Chcialem zmodernizowac komputer. Aktualnie posiadam: 1. Płyta głowna: Asus p5q-e 2. Karta graficzna: Asus 9800 ultimate 3. Pamiec ram: 4GB GAIL BLACK Dragon 800 4: Zasilacz 560 Chieftec 5. Procesor Intel QUAD 8200 6. Obudowa z jakims wyświetlaczem z przodu Chciałem Zakupić 1. Dysk SSD (Agility3 120GB) lub coś Co By Państwo polecili lub 1. Dysk SSD 2. Pamieci ram 8+ gb 1600? Szybkie ogólnie Pytanie.. co na co wymienić by to śmigało, jak wiadomo dysk ssd nie będzie smigał z tą płyta którą posiadam od tak :) Komputer dla kodera/grafika 2d. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 Dlaczego SSD ma "nie śmigać" z tą płytą? Kup Samsunga 830 i będzie wszystko ok. Pamięci nie ma co dokupować. Masz ddr2 pamięci "1600" do ddr3. Musiałbyś wymienić płytę, cpu no i ram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProBlackHawk Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 (edytowane) Dysk Samsung 830 / Crucial M4, OCZ'ami vertex 3, agality 3 nie ma co się interesować - przez kontroler sandforce występują częste BSoD'y i freezy. EDIT: @up wyprzedził mnie Edytowane 28 Czerwca 2012 przez ProBlackHawk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oderian Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 Na sata II nie wyciągne pełnej prędkości jaka może zaoferowac mi dysk ssd. Zastanawiam sie nad całą nową skrzynka więc wymiana większej ilości podzespołów jest jak najbardziej brana pod uwagę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 Na sata II nie wyciągne pełnej prędkości jaka może zaoferowac mi dysk ssd. Tego, że pracuje wolniej ze względu na SATA II też nie zauważysz. Zastanawiam sie nad całą nową skrzynka więc wymiana większej ilości podzespołów jest jak najbardziej brana pod uwagę :) To się zdecyduj, podaj budżet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 (edytowane) W SSD chodzi głównie o krótkie czasy dostępu. To ich największy power. @up Kalus mnie wyprzedził :wink: Edytowane 28 Czerwca 2012 przez ivanov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oderian Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 (edytowane) Budzet nowego zestawu: 1,5k Ze starego obudowe wezme :) i coś jeszcze? EDIT: Grafika chyba też styknie z nową płytą główną. Grac nie gram :) Ogólnie, żeby smigał pod wiele programów na raz: 10 przeglądarek, kilka edytorów tekstowych, office, poczta photoshop i film na drugim monie. Wszystko na raz ;) EDIT 2: Tak sobie patrze i czytam o tych dyskach, to skoro nie ten najpopularniejszy AGILITY :D to ceny troche wyższe są, czytam testy itd I nie kumam. Jestem troche zielony w tych sprawach. Tak rozbierzne są te wartości: Odczyt Zapis i 4hb IOPS. Rozumiem, że to pod różne zastosowania. Dla mnie które parametry są najważniejsze? ;) Edytowane 28 Czerwca 2012 przez oderian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 Dla mnie które parametry są najważniejsze? ;) Te same co dla każdego. Nie zrobić sobie wody z mózgu cyferkami. Brać coś co chała bez bluescreenów. Bierz to co ci koledzy polecają czyli Samsung 830 / Crucial M4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oderian Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 Ok. Ale do tej mojej konfiguracji dodać tylko dysk i styknie? Z tej dwojki oczywiście Samsung 830. To mi wystarczy? Szczerze to nigdy nie miałem okazji zobaczyc dysku ssd w akcji. Moze do media pojade jutro i zobacze jakiegos lapka z ssd i porownam. Liczby troche mowia ale wiadomo. Doradcie jeszcze tylko czy sam ten dysk i czy 128GB czy 64GB. Chodzi o sam system photoshopa i takie podstawy edytory itp. Mam Viste 64. Tak popatrzyłem ogólnie i zeby złożyc coś sensownego (tak patrząc przez moja nikła wiedzę na chwile obecną) to potrzeba troche więcej szmalcu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 Ok. Ale do tej mojej konfiguracji dodać tylko dysk i styknie? Z tej dwojki oczywiście Samsung 830. To mi wystarczy? A to ja mam wiedzieć, gdzie najbardziej odczuwasz niedostatek wydajności? SSD poprawi płynność pracy systemu, uruchamiania aplikacji itd. Nie przybędzie od niego fps w grach ani nie skróci się czas konwersji wideo. Możesz się też skupić na OC procesora. Przy zakupie czegoś nowego to rozsądne minimum: i5 3450 + mobo na b75 + 8GB ddr3. Trzeba mieć co najmniej 1200zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oderian Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 (edytowane) ok. Panie Klaus Dziekuję za pomoc. W wolnej chwili jeśli ktos może to takie minimum podać z konkretnymi nazwami np płyty i ramu. Chodzi mi o rozsadnie i tanio. Wczesniej kupiłem p5q-e była to nowość. Kosztowała mnie ponad 500zł i mi na niebiesko nawalała musiałem wymienic i kolejna (taka sama) tez od czasu do czasu swieci na niebiesko, a moglem miec gigabyta za 250zł.. Coś sprawdzonego? EDIT: Usunieta wzmianka o wycenie (Regulamin trzeba czytać :D) Edytowane 28 Czerwca 2012 przez oderian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 I Druga kwestia za stary konfig ile moge skasowac Waszym zdaniem? Ile to warte jest na chwile obecna? MINI REGULAMIN DZIAŁU - PROSZĘ KONIECZNIE PRZECZYTAĆ ! - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Możesz skasować 10% w logu ostrzeżeń. 11. Forum nie jest przeznaczone do wyceny sprzętu komputerowego (...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oderian Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 Witam, Jaki zestaw Polecili byscie pod photoshopa? Zestaw dla programisty, grafika 2d. Budzet 2k na skrzynke Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 (edytowane) i5/i7 i reszta wedle uznania oczywiście bez karty graf - integra wystarczy Edytowane 12 Lipca 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oderian Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 (edytowane) i3 nie wystarczy tak nstawialem sie na i3-2130, Dodatkowe pytanie: Dysk ssd Crusial M4 ktorego wszyscy polecaja.. czy moze Corsair Force Series 3? Gdzies czytalem ze dobry.. Edytowane 12 Lipca 2012 przez oderian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 I3 za niemalże 600 zł? Już lepiej dopłacić do najtańszego i5. Co do SSD - Corsair jest na kontrolerze SandForce, więc może być problematyczny, lepiej będzie wziąć sprawdzonego Cruciala M4 / Samsunga 830 lub OCZ Vertex 4, który na nowym firmware jest całkiem szybki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oderian Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 (edytowane) Poklikałem i wyklikałem coś takiego: http://www.morele.ne...ry/info/0O0zpj/ Oceńcie. Prosze jedynie o pomoc w doborze zasilacza pod ten zestaw. Obudowe mam. Karta graficzna z płyty głównej. jak bedzie więcej $$$ to dokupie coś. Możecie doradzić co ewentualnie w tej kwestii mógłbym zdziałac w niedalekiej przyszłości. Nie gram więc tysiącami na kartę nie będę rzucał. Edytowane 12 Lipca 2012 przez oderian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 Aby korzystać ze zintegrowanego procesora graficznego potrzebujesz płyty z chipsetem H67/Z67/H77/Z75/Z77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oderian Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 (edytowane) yy ... no to po co na tej płycie jest wyjście analogowe vga? Więc co w tym przypadku.. inna płyta czy na chwile obecną jakas najtańsza karta graficzna? Zeby pociągneła 24 cale :) Edytowane 12 Lipca 2012 przez oderian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 (edytowane) to nie VGA tylko port COM oj za dużo tej grafiki dowolna płyta H61/B75 - zależnie od potrzebnych złącz i planowanej rozbudowy ramu (H61 tylko 2 kostki) Edytowane 12 Lipca 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oderian Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2012 (edytowane) Grzebe dalej... Czy ta płyta: http://www.morele.ne...75m-d3h-458747/ obsłuzy 1600 ram bo nie rozumiem gwiazdki w ang opisie. Ewentualnie ta jesli poprzedniczka nie da rady: http://www.morele.ne...75m-d3h-458747/ .. i prosiłbym o dobor tego zasilacza... Edytowane 13 Lipca 2012 przez oderian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2012 obsłuży każdą kostke bez ECC - pracować będzie jednak w takiej częstotliwości na jaką mu pozwoli procesor. Pozatym bierz najtańsze 1333Mhz - i tak nie ma różnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oderian Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2012 ok.. mam taki conf: http://www.morele.net/inventory/info/ZACAF/ Jaki zasilacz do tego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2012 pasta rozumiem nie dla tego procka ? :) z zasilaczy: http://www.morele.net/zasilacz-fortron-ax350-60apn-405075/ http://www.morele.net/zasilacz-tacens-radix-v-450w-85-plus-10db-tac450rv-446132/ http://www.morele.net/zasilacz-seasonic-ss350et-80-406749/ http://www.morele.net/zasilacz-fortron-atx-hexa-400w-120-mm-he-400-387226/ jak nie będzie tam rasowej karty "dla gracza" to nie ma specjalnie co w ten element inwestować jakichś ogromnych pieniędzy te zasilacze i tak są za mocne - zestaw weźmie ci ~100W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oderian Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2012 Ok biorąc pod uwage wszystkie podpowiedzi ustaliłem to: http://www.morele.net/inventory/info/5FGewZ/ Cos jeszcze zmienic czy juz mozna zamawiac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2012 (edytowane) Ja bym doplacil te 8zl do i5 3450. Zegar w zegar ivy jest szybszy, oraz 20zl do plyty MSI B45A-G43 http://www.morele.net/procesor-intel-procesor-core-i5-3450-3-1ghz-6mb-lga-1155-box-bx80637i53450-473463 http://www.morele.ne...75a-g43-459601/ Edytowane 13 Lipca 2012 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elomelo Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2012 Jasne, że lepiej Ivy i5 3450 jeśli bierzemy pod uwagę procesory nie pod OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...