Outssider30 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Posiadam płyte Gigbyte GA-790XTA-UD4. Płyta ta posiada tylko 1 złącze IDE do którego mogę podpiąc maksymalnie 2 dyski twarde. Mam wolne 6 złączy |SATA ale problem polega na tym iż posiadam 6 dysku ATA 320GB które chciałbym podpiąć w RAID0. Moje pytanie jest takie czy jest taka możliwość? Na allegro są dostępne przejsciówki z ATA na SATA ale nie wiem czy przy skorzystaniu z takiej przejsciówki dyski zostana prawidłowo rozpoznane i pozwolą na postawienie RAID-u. Proszę o opinię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Po pierwsze istnieje temat o Raid 0 - przyklejony i dobrze widoczny http://forum.purepc.pl/topic/252870-raid-0-a-wydajnosc/ Po drugie jakie to dyski masz (modele) i co chcesz osiągnąć, do czego miałaby służyć macierz (kodowanie strumieniowe video itp) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outssider30 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Dyski to Seagate Baracuda 10. Poprostu chce miec wydajniejsze dyski pod obróbkę wideo i pod gry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Jeśli idzie o same transfery liniowe to gra warta świeczki http://allegro.pl/przejsciowka-adapter-kontroler-ide-ata-to-sata-i2473366302.html 2 x 2 macierze Raid 0 (źródłowa i docelowa) możesz zbudować. Ale czy Twoje CPU w ogóle będzie wstanie skorzystać z dodatkowej prędkości? Pod gry to wiele nie da. Na pewno więcej jak 2 dysków w jedną macierz nie warto łączyć bo przyrost jest znikomy przy 3 a niezauważalny powyżej. Ilość dysków tak wyraźnie podnosi obciążenie procesora/sterownika że ilość powstających opóźnień sygnału skutecznie niweluje efekt mnożenia dysków. Jeden tani SSD na system i gry wprowadziłby o wiele więcej przyjemności z korzystania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outssider30 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Dyski dostałem od szwagra wiec pasuje je wykorzystać a na nowe niestety nie mam kasy. Jeżeli chodzi o procka to Phenom II X4 B50 - odblokowane 4 rdzenie i podkręcony na 3.5 Ghz. Mam jeszcze 2 dyski SAS ale do nich też pewno bedę musiał kupić odpowiednia przejsciówkę. Zastanawiałem sie nad stworzeniem z tych 2 SAS jednego Raidu na System, a z dysków ATA Raid na resztę. Najważniejsze dane trzymałbym na osobnym dysku twardym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Żeby podłączyć dysk SAS potrzebowałbyś specjalnego kontrolera. Do tego pewnie te dyski to jakieś 10k więc ciche to to nie będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outssider30 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2012 A czy taka przejsciówka by wystarczyła do tych SAS aby podpiąć je pod SATA? http://allegro.pl/kabel-sas-29pin-sata-7pin-50cm-delock-82634-i2535166008.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...