Skocz do zawartości
benek

DRUTMOD - jaja jak berety :-/

Rekomendowane odpowiedzi

w zwiazku z przenosinami bebechow do nowej obudowy postanowilem pogmerac w kompie - jak kiedys pisalem zeby sprawdzic czy przy pomocy drutmoda da sie ustawic nizsze napiecia niz 1.5V a ile przygod mnie spotakalo po drodze zaraz opisze :)

jeszcze konfig - mobo: ASRock K7VT2, proc XP1700+ DUT (numerkow nie pamietam) do tej pory biegajacy na drutmodzie jako 2600+ (16x133) przy 1.72V, Speeze Raptor Cool I (to samo co FalconRock II), reszta nieistotna :P (mobo posiada uklad odpowiedzialny za napiecia o oznaczeniach ST L6917B a ze specyfikacji tego uklady winika ze potrafi on dac najnizsze napiecie 1.100V)

epizod 1. jak pisalem 2 dni temu http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=419...ghlight=#419442 postanowilem polaczyc VID4 z Vcc zeby zmienic domyslny sygnal 0 na 1 zeby miec zakres napiec od 1.100V do 1.450V w tym celu ucialem kawalek (15mm) jednej nitki ze zniszczonej tasmy od napedow i od spodu mobo polaczylem pin VID4 z punktem odpowiedzialnym za polaczenie BLUE pinu VID3 - procek 15x100 wstal na napiecu 1.39V mimo ze mu ustawilem 1.35V (uroki ASRocka) przy tym napieciu proc dziala stabilnie 1h Prime (z braku czasu i ochoty) przy ustwieniach 15x118 dobra mysle sobie zobaczymy jakie napiecia beda na prawde i czy bedzie dzialac stabilnie jak ustawie 1.100V (czyli ustawienia z drutmoda dla 1.500V + to polaczenie VID4 do niebieskiego punktu)...

epizod 2. jak pomyslalem tak zrobilem - zostawilem mnoznik 15x, magistrale 100MHz a drucikami ustawilem dla napiec 3 x B (do tego zostalo to polaczenie VID4 i Vcc - kolejene B - od spodu mobo) wlaczam kompa a tu cisza - po prostu kaplica (nawet speakera podlaczylem bo standardowo mam wylaczony - jak wyciszanie to wyciszanie) a ze wczesniej omsknal mi sie srubokret mysle mobo poszlo sie je**c - sprawdzilem pamieci SDR na starej plycie dzialaja, spradzilem grafike dziala, wiec jak pisalem mobo albo proc ale ze uzywam pasty Thermopox 75AGS pomyslalem ze to moze ona - rozebralem wszystko dalem Silikon H i cos mnie tknelo zeby poogladac druciki - i okazalo sie ze przerwal sie jeden drucik odpwiedzialny za mnoznik (FID3) poprawilem co trzeba (polowe z zagieciem usunalem a 2 czesc gdizes zniknela - pewnie jest w srodku socketa wiec dalem nowy drucik) i pomyslalem ze dam sobie dzis na wstrzymanie z dalszymi eksperymentami - zostawilem mnoznik 15x, magistrale 100MHz i ustwilem napiecia na 1.55V (myslalem ze po 3 tygodniach na opisanych na poczatku ustawieniach pozwola na ustawienie docelowo jako 2400+ (15x133) przy tych 1.55V usunalem to polaczenie VID4 i Vcc dla napiec 1.100V- 1.450V i wlaczam kompa

epizod 3 (najciekawszy) - wlaczam kompa, proc ustawiony 15x100 napiecie mialo byc 1.55V a tu ZONK napiecie wynosi 1.25-1.26V 8O a sprawdzalem (po epizodzie 2) z 10 razy ustawienia :? - czyzby cos sie przeplailo sam juz nie wiem resetowalem BIOS (CLR CMOS) zrobilem upgrade BIOSU i caly czas to samo 8O - zaraz bede sprawdzal czy po polaczeniu VID4 z VSS (odpowiednik polaczenia R ze zdjecia drutmoda) czyli ponownym wymuszeniu domyslengo 0 zamiast 1 czy napiecia beda z tego "normalnego" zakresu 1.500-1.800V :!:

co Wy o tym myslicie :?: - jezeli ktokowlek doczytal do konca niech cos napisze :P PROSZE :P

PS kozystajac z sytuacji testuje (Prime95) procka na tych ustawieniach 1500MHz (15x100) 1.25V - czyli taktowanie prawie jak domyslne i sobie ladnie smiga od 1.5h 8) ale jak dodam ze w tej chwili wentylator na coolerku (odpwiedniku FR II) chodzi na 1350-1400rpm (czyli cicho jak makiem zasial) i proc jest chlodniejszy od NB to wychodzi ze fucktycznie jaja jak berety :?: :?: :?: 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niezłe jaja ale wszystko sie da wytłumaczyć. Po pierwsze na pewno bedziesz mogl wrocic do napiec powyzej 1.5V. Po drugie to nie pierwszy taki przypadek. Ktoś ustawił napięcie 1.5V na procu, który ma domyslne 1.6V. Po odrutowaniu proca domyslne napiecie zmienilo sie na 1.5V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:P

jestem znowu - jak pisalem musialem zrobic dodatkowy mostek - VID4 z VSS zeby wszystko wrocilo po staremu (napiecia) - teraz lece (Prime 95) na 1.65V (1.66V) przy 2055MHz (15x137) - probowalem przy 1.55V dac 2000MHz (15x133) ale Prime sie od razu wykladal - chu**we te 1700+ DUT 0313 jak nie wiem co :(

a wydalwalo mi sie ze bedzie w miare dobrze po tych 3 tygodniach na 2133MHz (16x133) przy 1.72V mialem nadzieje ze da rade 2000MHz przy 1.5V a tu taki klops :(

phranzee - mi w przerwie w obijaniu sie :P chcialo sie troche pobawic i sprawdzilem kilka mnoznikow (z tych ponad 12.5X to) 13.5x, 14.0x, 15.0x, 16.0x i na wszystkich komp sie budzi a proc smiga - tylko co z tego skoro nie jest super do @ :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze ten ulamany drucik sobie gdzies na nuzkach usiadl

opukaj plyte w okolicy socketa

jak to do mnie to powiem ze poszedl drucik od mnoznika,

a napiecia sie popierniczyly jak zrobilem mostek ("pod mobo" - pod socketem tam gdzie wystaja koncowki po wlutowaniu socketa) z kawalka przewodu przyklejonego do 2 pinow ELECTON'em 40AC - po usunieciu i wyczyszczeniu napieca zostaly jakbym nie usunal i nie czyscil :? ale jakos sobie poradzilem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem,ale chodzilo mi o to ze ulamany drucik ,ktory jak napisales mogl zostac wewnatrz socketa, przmiescil sie gdzies i niefortunnie mogl polaczyc styki wewnatrz socketa

Mogło się i tak zdarzyć. Ja za pomocą drutmoda ustawiałem różne mnożniki kilkanascie razy. Zabawy z takimi małymi drucikami troche jest i zdarzyło mi się że drucik wpadał do środka socketa ale nigdy go tam nie zostawiłem i meczyłem się aż go wyciągnołem.

jak pisalem musialem zrobic dodatkowy mostek - VID4 z VSS zeby wszystko wrocilo po staremu (napiecia)

Chciałeś chyba powiedzieć że połączyłeś VID4 z Vcc bo wtedy można uzyskać napięcia od 1.5V wzwyz a połączenie VID4 z Vss daje napięcia poniżej 1.5V. W schemacie BANJUNa połączenie BLUE przy ustawianiu napięcia ilustruje połączenie pinu z Vss a nie z Vcc. Domyślnie procesor ma połączony odpowiedzialny za to mostek L11. Jeden koniec mostka łączy się z Vcc a drugi z pinem VID4. Ty chcąc uzyskać napięcia poniżej 1.5V połączyłeś VID4 z Vss(ground) co automatycznie spowodowało że zostało połączone Vcc z Vss. Na mój chłopski rozum :D coś musi się przepalić. Jak już ktoś powiedział mostki na Athlonie są poniekad bezpiecznikami. Fakt ten wykorzystywało dużo osób do ustawiania mnożnika wtedy kiedy jeszcze drutowanie nie było rozpowszechnione. Według mnie nastąpiło przepalenie najprawdopodobniej mostka L11 co doprowadziło do ustawienia domyślnego napięcia 1.1V Licze na jakies odpowiedzi uczestników forum potwierdzające albo przeczące mojej teorii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chciale zrobic vmoda P4 1.6A, niestesty odjebalem przez przypadek nozke i teraz ma napiecie 1.06V zamiast 1.5V, ale dziala super i ma temp. 25C :-)

:lol:

mam nadzieje ze korzystales z innych schematow niz do XP

Haslo przewodnie drut moda:Badz ostrozny :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi przy zabawie z drut modem napiecie na palomino spadlo z 1.74 do 1.70 i chodzilo spoko ale jak powrocilem za pomoca moda na defaultowe napiecie to po wyciagnieciu drucikow napiecie znowu sie obnizylo o 0.2V i juz mialem lipe :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem,ale chodzilo mi o to ze ulamany drucik ,ktory jak napisales mogl zostac wewnatrz socketa, przmiescil sie gdzies i niefortunnie mogl polaczyc styki wewnatrz socketa

Mogło się i tak zdarzyć...

i zdarzyło mi się że drucik wpadał do środka socketa ale nigdy go tam nie zostawiłem i meczyłem się aż go wyciągnołem.

tylko to bylby za duzy zbieg okolicznosci ze drucik od mnoznikow przewedrowal az do napiec :P a o wyciagnieciu (jezeli resztka tam jeszcze jest) nie ma mowy bez rozebrania socketa - robilem to ale na przejsciowkach Slot1/FCPGA lub PPGA na 4 rozebrane 1 zje**na wiec wole nie rozwala plyty :P

jak pisalem musialem zrobic dodatkowy mostek - VID4 z VSS zeby wszystko wrocilo po staremu (napiecia)

Chciałeś chyba powiedzieć że połączyłeś VID4 z Vcc bo wtedy można uzyskać napięcia od 1.5V wzwyz a połączenie VID4 z Vss daje napięcia poniżej 1.5V. W schemacie BANJUNa połączenie BLUE przy ustawianiu napięcia ilustruje połączenie pinu z Vss a nie z Vcc...
napisalem to co mialem napisac - polaczenie BLUE przy VID'ach to polaczenie z Vcc a polaczenie RED topolaczenie z VSS

nad VID'ami sa Vcc a pod VID'ami sa VSS (patrac na socket tak ze rzadek A mamy na dole) - tak wynika z rozpiski pinow w specyfikacji AMD dla prockow Athlon XP Model 8 http://www.amd.com/us-en/assets/content_ty..._docs/25175.pdf s.69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...