Skocz do zawartości
remix19

składam KOMP za 5 tys ;) POMOC

Rekomendowane odpowiedzi

Hej składam mój pierwszy komputer i mam nadzieję że podołam J tydzień czasu szperałem po internecie żeby zgłebić temat i znalazłem całkiem dobre sprzęty ale nie chce nic kupować w ciemno więc czas zaglądnąć na to forum ;D

A więc tak...... chce złożyć kompa za ok. 5000 zł ;) myśle że powinienem się mieścić w tej kwocie ;) najwyżej się coś wypier...oli z tego zestawu ;) licze na liczne komenty i na pomoc .

A tu podaje co znalazłem:

Procesor: Intel Core i7 3770k

Płyta główna: Gigabyte GA Z77-UD3H

Asus Maximus V Gene

As Rock Z77 Extreme 6

Asus P8 Z77-V Pro

Dysk twardy: WD EURX 1 TB

Pamięć ram: Corsair 8 GB 1333 MHz

Kingston DDR 8 GB PC 1600 CL9 Hyper X

Karta graficzna: ASUS Ge Force GTX 680

Karta dźwiękowa: ASUS Xonar D2/PM

Napęd optyczny: LG BH10LS30

Zasilacz: nie wiem jeszcze jaki

Obudowa: co polecacie???

A i komp będzie przyszłościowy J czyli do gier, przeglądania stron inter., może projektowania stron, nie wiem jeszcze ale na pewno nie będzie wymieniany przez co najmniej 5 lat...

Nie wiem na którą płyte główną się zdecydować, na ram ale to chyba bez różnicy i zależy od płyty głównej, nie wiem czy jest mi potrzebna karta dźwiękowa. Doradźcie coś ;)

A nie wiem też czy kupować do tego te dyski sdd i te no jak to szło.... coolery??? Nie wiem czy to jest potrzebne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cooler jest Ci potrzebny jeśli zamierzasz podkręcać. Zarówno płyta główna jak i procesor z dopiskiem "K" to umożliwiają.

Natomiast jeśli to ma być komputer do gier, to nie ma sensu kupować procesora i7, i5 zapewnia wystarczającą wydajność. Procesory core i7 mają 4 rdzenie ale 8 wątków. Póki co jedyne zastosowanie, w którym widać wyraźny wzrost wydajności to renderowanie filmów HD.

Natomiast na pewno bym brał dysk SSD. Jakość korzystania z komputera z dyskiem SSD w porównaniu do HDD jest nieporównywalnie lepsza.

Karta dźwiękowa nie jest konieczna, chyba że masz wypasione głośniki/słuchawki (czyt. za ponad 1000 zł/200 zł).

Podsumowując:

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyFUMEOgjAM$Zedidm6DZj$YDx6MB4W4EBAMAxi1PjvtpURY4wcmvf6!prX9CEuQ19OzSi2R2FcnokEQQNB5jSCJKqdYbDpe!4QrAK2pZqWrNTRDQryZdGqmf6vUyLqtg8FnUEbseQH$y75A1dTiqrzFJICSU7ych4twL3mmbE8szwEbmAxukiUWY!do8N0xmj8lCJp8KPfN0MVUFIwC7u6CnVV3OlG$Gy2oX9fm9aXh9aH7oaqFM8XoDtXew**

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj sklecilem cos takiego za 3800, brakuje tylko budy, no i brak mozliwosci OC (podkrecenia procesora - nadal mozna krecic karte), ale 1000zl w kieszeni

http://www.morele.ne...ry/info/nE39LX/

------> Zestaw bedzie mial taka sama wydajnosc w grach jak ten za 5tys.

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodzę się z przedmówcami, i7 nie jest do gier potrzebny, żadna 8 wątków nie wykorzysta.

RAM bierzesz 1333 najtańszy, bo nie ma różnicy, który weźmiesz.

670 faktycznie jest tylko minimalnie słabszy od 680, a tańszy sporo.

Cooler będzie ci potrzebny, jeśli chcesz podkręcić, bo inaczej będzie bardzo głośno i bardzo gorąco.

P.S.

wypier...oli

Przekleństwo wykropkowane nadal pozostaje przekleństwem, mogłeś spokojnie napisać wyrzuci.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi