Skocz do zawartości
humanoidal

Tworzenie obrazu systemu Windows 7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, google jakoś nie chce mi odpowiedzieć na pytania więc zapytam mądrzejrzych ode mnie:

128GB SSD to mój jedyny dysk. Bardzo nie chciałbym stracić wszystkich danych jeżeli dysk padnie, a najlepiej to odtworzyłbym cały system na nowym dysku.

Wpadłem na pomysł, żeby stworzyć obraz systemu za pomocą odpowiedniego narzędzia w windows 7. Obraz ten mogę utworzyć tylko na dysku, który nie należy do mnie i są tam już zapisane ważne dane. Po pierwsze - czy taki obraz można w ogóle utworzyć na dysku zewnętrznym USB?

Czy obraz systemu potrzebuje własnej partycji czy też W7 może zapisać ten obraz na już istniejącej partycji z danymi BEZ usuwania tych danych?

Jeżeli konieczna jest osobna partycja to czy 80GB wystarczy dla dysku 120GB i czy mogę stworzyć ją w managerze dysków BEZ utraty danych obecnych na tym dysku?

Czy po utworzeniu takiej kopii z SSD na HDD a potem restore z HDD na SSD nie będzie żadnych problemów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powstający obraz systemu to jest po prostu plik który sie zapisuje we wskazane miejsce. Żadne partycje i inne cuda wianki ;)

Procedura jest identyczna jak przy tworzeniu obrazu Northon Ghost czy Acronisem. Urządzenie zewnętrzne oczywiście że będzie działać - jak to plik, możesz zapisać gdzie chcesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powstający obraz systemu to jest po prostu plik który sie zapisuje we wskazane miejsce. Żadne partycje i inne cuda wianki Dołączona grafika

Procedura jest identyczna jak przy tworzeniu obrazu Northon Ghost czy Acronisem. Urządzenie zewnętrzne oczywiście że będzie działać - jak to plik, możesz zapisać gdzie chcesz.

O, używałeś tego narzędzia? Czy tez jest problem czasem z przywracaniem partycji rozrychowej W7, tej 100MB? Mam czasem taki problem w Acronisie, fajnie jakby to się działo z automatu.. jak to się nazywa w W7? To narzędzie wbudowane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi