humanoidal Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 Witam, google jakoś nie chce mi odpowiedzieć na pytania więc zapytam mądrzejrzych ode mnie: 128GB SSD to mój jedyny dysk. Bardzo nie chciałbym stracić wszystkich danych jeżeli dysk padnie, a najlepiej to odtworzyłbym cały system na nowym dysku. Wpadłem na pomysł, żeby stworzyć obraz systemu za pomocą odpowiedniego narzędzia w windows 7. Obraz ten mogę utworzyć tylko na dysku, który nie należy do mnie i są tam już zapisane ważne dane. Po pierwsze - czy taki obraz można w ogóle utworzyć na dysku zewnętrznym USB? Czy obraz systemu potrzebuje własnej partycji czy też W7 może zapisać ten obraz na już istniejącej partycji z danymi BEZ usuwania tych danych? Jeżeli konieczna jest osobna partycja to czy 80GB wystarczy dla dysku 120GB i czy mogę stworzyć ją w managerze dysków BEZ utraty danych obecnych na tym dysku? Czy po utworzeniu takiej kopii z SSD na HDD a potem restore z HDD na SSD nie będzie żadnych problemów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 Powstający obraz systemu to jest po prostu plik który sie zapisuje we wskazane miejsce. Żadne partycje i inne cuda wianki ;) Procedura jest identyczna jak przy tworzeniu obrazu Northon Ghost czy Acronisem. Urządzenie zewnętrzne oczywiście że będzie działać - jak to plik, możesz zapisać gdzie chcesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2012 Powstający obraz systemu to jest po prostu plik który sie zapisuje we wskazane miejsce. Żadne partycje i inne cuda wianki Procedura jest identyczna jak przy tworzeniu obrazu Northon Ghost czy Acronisem. Urządzenie zewnętrzne oczywiście że będzie działać - jak to plik, możesz zapisać gdzie chcesz. O, używałeś tego narzędzia? Czy tez jest problem czasem z przywracaniem partycji rozrychowej W7, tej 100MB? Mam czasem taki problem w Acronisie, fajnie jakby to się działo z automatu.. jak to się nazywa w W7? To narzędzie wbudowane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2012 " Kopia zapasowa" się to nazywa. Ja używam Acronis, daje więcej możliwości + ciągła kopia zapasowa wybranych folderów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...