pierotez Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2012 Witam Wszystkich! Obrabiam dużo grafik 2D oraz bawię się czasami w PS-sie. Głównie RAW-y w CNX2 - to taki Lightroom ale od Nikona. Gier nie biorę absolutnie pod uwagę - do tego mam HTCP pod TV. Mój zestaw teraz teraz to C2 e5300 / płyta budżetowa Asus P4G41T / 3 x Samek F3 500GB. Z racji że chciałbym zwiększyć wydajność mojej domowej pracy myślę o wymianie gratów na coś z Sandy Bridge. Z tego co się zorientowałem to idealnym CPU do tego typu zadań byłby i5 2500K. i7 ze HT mógłby być już lekkim przerostem - nie obrabiam wideo, nie robie wielkich standów dla poligrafii Z racji że budżet mocno ograniczony (cały czas zbierany) to chciałbym najpierw zainwestować w cpu i w mobo, grafika oczywiście zintegrowana - tego nie zmienię! Poczytałem trochę i oprócz i5 (ewentualnie i3) zainteresowałem się płytami na Z68 oraz Z77 np. MSI Z77A-GD55 lub -GD65 ze względu na możliwości OC. Stawiam głównie na niezawodną pracę na długi okres - często gratów nie zmieniam, oraz na możliwości stabilnego OC. Prosiłbym o ciekawe propozycje płyt z wytłumaczeniem dlaczego dany czipset. Co do Z77A-GD65 to koszt 600.- troche dużo, jak można zejść z ceny ale nie kosztem wydajności to b. proszę. Płyta nie musi być super wyposażona - usb3 w tej chwili nie używam, sloty pci puste - żadnych kart, tym bardziej w dualu!! Co do procka i5 super, ale może i i3 po przetaktowaniu da radę. Przy grafice dotąd głównie 2 rdzenie chodziły?! Dzięki wszystkim za zainteresowanie, Piotr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2012 I3 przetaktujesz minimalnie ( jak ruszysz BCLK ) - jakieś 200 mhz max. Różnica wydajności miedzy I3 a I5 jest duża , szczególnie przy tym co ty robisz , choć po przesiadce z C2D to I3 już da niezłego kopa . I5 2500K kręcisz mnożnikiem , nie wiem czy jest sens brać tak wypasione płyty , do OC i tego co robisz + UBS3 spokojnie wystarczą tańsze konstrukcje np. MSI Z77A-G43 lub Asrock Z77 Pro3 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierotez Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2012 Wielkie dzięki reyder, to jest konkretna pomoc! Ehh widzę że i3 pójdzie nie wiele wyżej jak 3,5Ghz. A ile realnie mogę wykorzystać w tym co robię 4 a może 4,5Ghz? Płyty MSI -GD65 i -GD55 polecali na sąsiednim forum w ogólnych wątkach no ale jak mówisz przerost formy. A czym się różni -G43 od -G45 poza ceną może np. łatwością przetaktowania cpu? Jak szybko uzbieram to biorę mobo i i5/k jak nie to z i3 z przyszłym abgrejdem (może IB), następnie potem chłodzonko na cpu i jakiś ssd, może ładniejsza buda po drodze się trafi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...