Fallout Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 juz zdecydowalem sie na zakup karty graficznej GF 4 Ti 4200 i są 2 interesujące mnie modele... obydwa są tej samej firmy - Prolink.. niestety nie znam konkretnych modeli ale jeden kosztuje okolo 500 a drugi okolo 540 i nie wiem ktorego lepiej kupic.. oto zdjecia jednego i drugiego ale dane nie są raczej prawidłowe.. ten z tą narzutą granatową na radiator kosztuje 540 a ten złoty kosztuje okolo 500 prosze o szybką odpowiedź bo jutro chcialem juz dokonać zakupu... http://www.sklep.gral.pl/podzespoly/index_...pis.php?id=1861 i http://www.sklep.gral.pl/podzespoly/index_...pis.php?id=2936 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
engus Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 pierwszy model(ze złotym radiatorem) to najprawdopodobniej wersja AGPx4. Ta druga wersja współpracuje z AGP x8, lecz właśnie to nowe chłodzenie zupełnie się nie sprawdza(głośne i mało wydajne). Ja mam wersję AGP x4 i głośność wentylatora jest umiarkowana. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
007 Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 biez ta z AGP 4 czyli ta ze zlotym radiatorem bo jest lepsza a ten z AGP 8 to niby ma dobry radiator i wogule niby niezle chlodzenie a prawie wcale pasty niema to tylko taka aktrapa wedlug mnie beiez ta pierwsza z AGP 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallout Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 a co do wydajnosci to jest duza roznica jakas?? a pozatym moja plyta i tak nie obsluzy agp x8.. wiec nie wiemm a dokladne ceny to tak... t z niebieskim czyms w gralu 539 a ta złota w ptr 493 i sam juz nie wiem jaką mam wybrac.... czy to bedzie jakas duza roznica i czy wogole sie oplaca dawac okolo 50 zl wiecej na tą z grala?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 Właśnie, jakoś ostatnio nawet o tym było na forum; na tej x8 chłodzenie niemal na starcie do wymiany, radiatory nie przylegają do pamięci, a już na pewno trzeba od nowa przesmarować... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallout Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 no bo sluchajcie ja nie znam tych dokladnych danych na temat obu kart ale ta z tym " efektownym" granatowym chlodzeniem jest gorsza tak?? ale ta zlota to chyba ta sama co podalem czy ona ma w normie taktowanie ??? i czy bez względu na cokolwiek mam brac tą ze złotym jezeli moja płyta nie obsluguja agp x 8 ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 no bo sluchajcie ja nie znam tych dokladnych danych na temat obu kart ale ta z tym " efektownym" granatowym chlodzeniem jest gorsza tak?? ale ta zlota to chyba ta sama co podalem czy ona ma w normie taktowanie ??? i czy bez względu na cokolwiek mam brac tą ze złotym jezeli moja płyta nie obsluguja agp x 8 ?? Złota=lepsze chłodzenie, AGPx4 Niebieska=AGPx8, chłodzenie w seriach na polskę do luftu (jest też inne) Kwestia dyskusyjna, czy opłaca się TI4200x8 ogólnie, bo ta karta ma już swoje, a x8 jest dopiero upowszechniane, etc. Jak mobo nie ma x8, to po co wogóle Ci taka grafa? Bierz tą ze złotym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallout Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 no ok dzieki.. bo chyba taktowanie i pamieci są nawet takie same.. a co do tego agp x8 to nie zauwazylbym u siebie zadnej roznicy?? no i bede mial 50 zeta w kieszeni:P tylko powiedzcie mi czy mi starczy na razie taka grafa?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 Karta jak najbardziej OK. Czy wystarczy- pojęcie względne. Jak teraz siedzisz na MX440 to umrzesz ze szczęścia. Jak nie jesteś wielkim fanem anizo i antyaliasa to ta karta będzie Ci jeszcze sporo służyć. Patrząc inaczej- najbliższą alternatywą opłacalną w przeliczniku cena/jakiść jest radeon 9500PRO, a to już wydatek rzędu 800zł (+/- 100, zależności od producenta) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 Te giforsy maja pamieći 4ns co niejest czymś rewolucyjnym.Najlepiej to kupic radka 9500 pro.No niestety trzeba by było troszkę dołożyć....... Tak jak powiedział Dijkstra..jeśli NOAA i NO Anizo to spoko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KyCoL Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 Ale te prolinki kreca sie jak na pamieci 4 ns bardzo przyzwoicie. Prawie kazde ida na minimum 600. Po wygrzaniu mozna wiecej :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ajax76 Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 Mam Prolinka gf4ti4200 agpx4 i taktowanie jest normalne czyli 250/500 i rzeczywiście kręci się na 300/600, wentylatorek jeden z cichszych na tych kartach, różnica pomiędzy agpx4 a agpx8 to max. 5%. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallout Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 juz dokonalem zakupu... kupilem prolinka odziwo z agp x8 hehe bo innych nie bylo ale to nie jest ten z niebieskim czyms na radiatorze.... to jest z okrągłym... albo razczej owalnym radiatorem i u góry jeszcze na rdzeniu taka blaszka odbierająca ciepło... chyba karta będzie dobra nie??? jak myslicie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 Po co prolinka ? 8O Polecam WInfast'a o wiele lepsza propozycja super się kreci i chłodzenie w porownaniu do Prolinka jest zrobione profesionalnie. Koszt BOX'a to 540zł w www.esc.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 Te giforsy maja pamieći 4ns co niejest czymś rewolucyjnym.Najlepiej to kupic radka 9500 pro.No niestety trzeba by było troszkę dołożyć....... Tak jak powiedział Dijkstra..jeśli NOAA i NO Anizo to spoko. oj fumfel chcialbys miec takie memorki ;) :D 300/610 bezproblemowo. Co do glownego tematu to dokladnie jak mowia przedmowcy bierz tego agp x4 z tymi x8 sa problemy. Jednak popieram propozycje grincha winfast bylby lepszym wyborem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallout Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 no ej... apropo tego leadteka to bez przesady!!! wy go nie widzieliscie??? chlodzenie jest beznadziejne!!! noname`owy wentylator z milimetrowym radiatorem... a jak moge bez problemu podkrecic tego swojego prolinka?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 no ej... apropo tego leadteka to bez przesady!!! wy go nie widzieliscie??? chlodzenie jest beznadziejne!!! noname`owy wentylator z milimetrowym radiatorem... a jak moge bez problemu podkrecic tego swojego prolinka??Hahahahahaha :lol: :lol: rozjebałeś mnie :lol: :lol: Mt tu mowimy o wersji BOX Zresztą poczytajcie sobie ;] http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/129-47 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 ..ciekawe ze wedlug ulotki Prolinka tylko wersja 64MB ma 128bit na kostkach. a mnie sie zdaje ze widzialem 128MB na 128 bitowych pamiatkach i to AGPx8. ale moze mi sie zdawalo (?) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Ja mam taki maly EOT. Jush niedlugo bede posiadaczem MSI gf4ti4200 no i prolink ma "podobne" chlodzenie" 8) Na frazie zostalo ono zjechane (brak pasty, glosne etc). Ciekawi mnie jak bardzo ono jest podobne do chlodzenia montwanego na MSI :> ? Co do nalozonej pasty moge byc spokojny (jest ok) , ale reszta? (jakosc, glosna praca etc) Jush gdzies na tym fotum napisalem co sadze o prolinkach (sux!!) i tego zdania nie zmienie chocby znalazlo sie na tym forum wielkie grono szczesliwych posiadaczy sprzetu tej firmy ;) No offence :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 zaden prolink nie jest dobry Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 zaden prolink nie jest dobry moze cos wiecej :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 zaden prolink nie jest dobry moze cos wiecej :? nie nic nie dodam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 zaden prolink nie jest dobry moze cos wiecej :? nie nic nie dodam caly genghiskhan i jego typowe wypowiedzi ;) :? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 zaden prolink nie jest dobry moze cos wiecej :? nie nic nie dodam caly genghiskhan i jego typowe wypowiedzi ;) :? :) caly lagier - obronca prolinkow :) buehehehhe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 caly lagier - obronca prolinkow :) buehehehhe tak sie sklada ze wcale ich nie bronie bo te nowe prolinki faktycznie nie sa dobre ale nie wiem czy pamietasz czasy poczatkow ti4200 kiedy to prolink byl jedna z najlepiej krecacych sie kart, mial swietna wydajnosc (u mnie ma do tej pory :twisted:) byl jedynie 40 pln tanszy o takiej firmy jak np.: MSI i dlugo utrzymywala sie taka roznica cenowa dopoki nie pojawily sie karty z agp x8 MSI zastosowalo pamieci 3,6 ns prolink prawie nic nie zmienil podniosl tylko taktowanie pamieci w wersji 128MB a chlodzenie zalozyl gorsze co skonczylo sie jak sie skonczylo. Nierozumiem dlaczego nikt nie pamieta problemow takich firm jak np.: Gainward na poczatku robil strasznie lipne ti4200 wiele zwrotow do serwisu z powodu wyswietlania tzw. paskow na monicie, pamieci 3,6 ns ktore czesto nie potrafily przekroczyc bariery 600mhz ba co ja mowie 570 mhzetc. tylko zawsze kazdy wytyka prolinka osobiscie tego nierozumiem bo od dawien dawna jestem userem kart tejze firmy i nigdy nie mialem jeszcze z nimi problemu tylko trzeba wiedziec kiedy je kupowac i jaki model bo dzisiaj moze byc nieudany Prolink a jutro MSI czy Leadtek Nic nie mam przeciwko temu ze mozesz uwazac ze prolinki sa do kitu tylko moglbys uzasadniac swoje odpowiedzi a nie pisac odp. typu: "prolink jest do doopy bo tak". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 caly lagier - obronca prolinkow :) buehehehhe tak sie sklada ze wcale ich nie bronie bo te nowe prolinki faktycznie nie sa dobre ale nie wiem czy pamietasz czasy poczatkow ti4200 kiedy to prolink byl jedna z najlepiej krecacych sie kart, mial swietna wydajnosc (u mnie ma do tej pory :twisted:) byl jedynie 40 pln tanszy o takiej firmy jak np.: MSI i dlugo utrzymywala sie taka roznica cenowa dopoki nie pojawily sie karty z agp x8 MSI zastosowalo pamieci 3,6 ns prolink prawie nic nie zmienil podniosl tylko taktowanie pamieci w wersji 128MB a chlodzenie zalozyl gorsze co skonczylo sie jak sie skonczylo. Nierozumiem dlaczego nikt nie pamieta problemow takich firm jak np.: Gainward na poczatku robil strasznie lipne ti4200 wiele zwrotow do serwisu z powodu wyswietlania tzw. paskow na monicie, pamieci 3,6 ns ktore czesto nie potrafily przekroczyc bariery 600mhz ba co ja mowie 570 mhzetc. tylko zawsze kazdy wytyka prolinka osobiscie tego nierozumiem bo od dawien dawna jestem userem kart tejze firmy i nigdy nie mialem jeszcze z nimi problemu tylko trzeba wiedziec kiedy je kupowac i jaki model bo dzisiaj moze byc nieudany Prolink a jutro MSI czy Leadtek Nic nie mam przeciwko temu ze mozesz uwazac ze prolinki sa do kitu tylko moglbys uzasadniac swoje odpowiedzi a nie pisac odp. typu: "prolink jest do doopy bo tak". jakbym mial lepszy humor to bym uzasadnil - teraz mam dolka :(((( buuuu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 jakbym mial lepszy humor to bym uzasadnil - teraz mam dolka :(((( buuuu ..hmm a moze tak zaktualizujesz compare w podpisie bo wlasnie jestem na kupnie takiego Prolinka i tak sobie lookam na tego twojego Ti ale te linki raczej do mnie nie przemawiaja. tyle ze widze tam tylko durnia i 128 MB na pokladzie. tak dla informacji taki "nedzny" Prolink na dzien dobry ma 10k bez grosza na niekreconym AXP1700+ i DDRkach. z tego co widze przesiadke na XPka masz jush za soba wiec moze teraz twoja karta przemowi. jesli te Prolinki chodza na 300/600 przy takiej cenie to ja sie nawet nie zastanawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 jakbym mial lepszy humor to bym uzasadnil - teraz mam dolka :(((( buuuu ..hmm a moze tak zaktualizujesz compare w podpisie bo wlasnie jestem na kupnie takiego Prolinka i tak sobie lookam na tego twojego Ti ale te linki raczej do mnie nie przemawiaja. tyle ze widze tam tylko durnia i 128 MB na pokladzie. tak dla informacji taki "nedzny" Prolink na dzien dobry ma 10k bez grosza na niekreconym AXP1700+ i DDRkach. z tego co widze przesiadke na XPka masz jush za soba wiec moze teraz twoja karta przemowi. jesli te Prolinki chodza na 300/600 przy takiej cenie to ja sie nawet nie zastanawiam. dobra zaraz ci zapuszcze na zasyfionej windzie na 300/600 - tylko zaloze wiekszy wiatrak na tego gf bo troche cieplo mu tu jest http://service.futuremark.com/compare?2k1=6574777 - ale proc tylko na 1.8GHz - teraz zrobilem tez testa i okazalo sie ze zapomnialem zcrackowac 3dmarka i nie mam dostepu do result browser - a pozatym wynik 12300 a wiec za malo bo winda juz jest zasyfiona a proc na 2245MHz!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Kupujcie Winfasta 8) Uzasadnienie jest w podpisie, a dkoładnie Comapre :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 jakbym mial lepszy humor to bym uzasadnil - teraz mam dolka :(((( buuuu ..hmm a moze tak zaktualizujesz compare w podpisie bo wlasnie jestem na kupnie takiego Prolinka i tak sobie lookam na tego twojego Ti ale te linki raczej do mnie nie przemawiaja. tyle ze widze tam tylko durnia i 128 MB na pokladzie. tak dla informacji taki "nedzny" Prolink na dzien dobry ma 10k bez grosza na niekreconym AXP1700+ i DDRkach. z tego co widze przesiadke na XPka masz jush za soba wiec moze teraz twoja karta przemowi. jesli te Prolinki chodza na 300/600 przy takiej cenie to ja sie nawet nie zastanawiam. dobra zaraz ci zapuszcze na zasyfionej windzie na 300/600 - tylko zaloze wiekszy wiatrak na tego gf bo troche cieplo mu tu jest http://service.futuremark.com/compare?2k1=6574777 - ale proc tylko na 1.8GHz - teraz zrobilem tez testa i okazalo sie ze zapomnialem zcrackowac 3dmarka i nie mam dostepu do result browser - a pozatym wynik 12300 a wiec za malo bo winda juz jest zasyfiona a proc na 2245MHz!!!!! ..a moglbys ustawic proca i pamiatki na default i wtedy zapuscic 3DM? bo wtedy latwiej bedzie porownac. z gory thx :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...