Looted Opublikowano 7 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2012 (edytowane) Witam! Chciałbym się poradzić tutejszych speców, którzy mają zakup sprzętu już za sobą i są obtrzaskani w temacie. Korzystając z poradnika i tematów na forum, złożyłem dla siebie taki zestaw: Płyty Główne: Asrock Z77 Pro3 (Lga1155) Procesory: Intel Ivy Core i5-3570K QuadCore 64 Bit 3.4GHz Lga1155 BOX Chłodzenie Procesora: SilentiumPC Fera Pro HE1224 Pamięć RAM: Corsair Dual 8GB (2x4GB) Vengeance CL8 1600MHz DDR3 Low Voltage Dyski Twarde HDD: Seagate Barracuda 7200.14 1TB 64MB Cache S-ATA 3 Dyski SSD: SAMSUNG SSD 830 64GB 2,5" MZ-7PC064/EU 520/160MB/s Karty Graficzne: Asus Radeon HD 7850 v2 DirectCU II 2GB DDR5 (256-bit) Zasilacze: Be Quiet! PURE POWER L8 530W CM (BN181) Modularny 120mm 80+ Bronze Obudowy: Thermaltake Dokker Window VM600M1W2Z Monitory: LED Dell LED 24" U2412M Matryca IPS Pivot FullHD 4xUSB DVI DP 1920x1200 Zgryz miałem głównie z wyborem pamięci (są dostępne także 2133mhz, ale wyczytałem, że to średni interes, więc zdecydowałem się na 1600mhz) i z wyborem monitora – od lat siedze na crtku, ale szkoda oczu, poza tym fajnie byłoby pograć na panoramce. Sęk w tym, że od wielkiego dzwonu popracuję coś przy grafice. Będzie z tym wielki problem? Cena za zestaw wyniesie 4640zł i gdzieś w tym przedziale chciałbym się zmieścić. Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i serdecznie pozdrawiam forumowiczów Edytowane 7 Października 2012 przez Looted Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2012 Zmień ram na Goodram 8GB DDR3 1 333 mhz CL9 za ~130 zł , za tego Corsaira tylko przepłacasz . Jak masz czas i możliwości to możesz brać Asrock P67 Pro3 , tylko potem trzeba wgrać nowszy bios aby płyta w pełni obsługiwała IB , za to zyskujesz dużo lepszą sekcję zasilania . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Looted Opublikowano 7 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2012 (edytowane) W kwestii ramu dzięki, tak zrobię. W kwestii mobo – początkowo planowałem brać p67, ale były chece z tym bugiem i cofnięciem całej partii. Nie wiem czy te w sklepie są dobre, czy wadliwe. A w razie czego, ten Asrock Z77 da rady? EDIT: Wspomniałeś o czasie i możliwościach – chodzi tylko o wgranie biosa? Już doczytałem, nieaktualne. EDIT2: I jeszcze w sprawie tego goodrama, 2x4 kosztuje tyle samo co 1x8, lepiej w dualu czy bez? Edytowane 7 Października 2012 przez Looted Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 7 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2012 A w razie czego, ten Asrock Z77 da rady? Lepiej weź MSI Z77A-G43 - powinna być w podobnej cenie, a ma dłuższą, 3-letnią gwarancję, lepiej chłodzoną sekcję zasilania i większą ilość wyjść na tylnym panelu. EDIT2: I jeszcze w sprawie tego goodrama, 2x4 kosztuje tyle samo co 1x8, lepiej w dualu czy bez? Najlepiej weź 2 oddzielne kości po 4GB 1333MHz CL9, np. od GoodRam. Cenowo powinno wyjść podobnie, jak zestaw 2x4GB, a biorąc 2 oddzielne kości, jeśli jedna ulegnie awarii, na gwarancję odsyłasz tylko ją i możesz cały czas pracować na sprawnej kości. W przypadku zestawu 2x4GB, nawet jeśli padnie tylko jedna kość, na gwarancję musisz odsyłać obie. Pojedyncza kość 8GB ma tę zaletę, że zajmuje tylko jeden bank pamięci, natomiast jeżeli ulegnie ona awarii, zostajesz bez RAMu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Looted Opublikowano 7 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2012 (edytowane) Ok, dzięki Panowie, już mam calkowitą jasność Jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie odnośnie pozostałych podzespołów, a zwłaszcza monitora, to chętnie ich wysłucham EDIT: A co myślicie o ewentualnym zakupie Asrock Z77 Extreme 4? Zastanawiam się, czy jak komp zacznie się starzeć, to lucid virtu trochę nie pomoże (może do tego czasu będzie trochę lepiej działało). Edytowane 7 Października 2012 przez Looted Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 7 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2012 EDIT: A co myślicie o ewentualnym zakupie Asrock Z77 Extreme 4? Zastanawiam się, czy jak komp zacznie się starzeć, to lucid virtu trochę nie pomoże (może do tego czasu będzie trochę lepiej działało). Z tego co mi wiadomo, to wszystkie płyty na chipsecie Z77 mają Lucid Virtu. Już zostało udowodnione w testach, że rozwiązanie to jest mocno przereklamowane, nie sądzę też, by w przyszłości zaczęło jakimś sposobem lepiej działać, tym bardziej, że LGA 1155 to już praktycznie wymarła podstawka, przyszłe Hasswelle będą na LGA 1150. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...