Skocz do zawartości
TrueFaith

Opłaca się zainwestować w 2 GB pamięci RAM ?

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka. Mój sprzęcik to Phenom 955 + Radeon HD4850, ramu mam 4 GB. Odpowiednio ustawiony W7 64 bit zjada mi 700 MB ramu bez gg skype itp. Do tej pory na gry pokroju Wiedźmina 2 czy Crysis'a 2 pamięci RAM wystarczało. Wczoraj doszedł do mnie Prototype 2, grafika i wszystko the best ale... Procek i karta graficzna się nie grzeją, są nawet cichutko (porównywalnie do grania w MMORPG) jednak... Gra trochę zaczeła ciąć. Da się tak grać, nie jest to mega lagowanie ale jednak troszkę tnie. W Menedżerze zadań pokazało mi 98% zużycia pamięci i to przy chodzeniu po ulicach (bez akcji itp.) Teraz nie wiem czy inwestować w 2 GB ramu (aktualnie posiadam 1333 Mhz więc takie wchodzą w grę) opłaciło by mi się to też do odpalania m.in. kilku clientów różnych MMORPG. Jednak czy jest sposób na zmniejszenie zużycia pamięci RAM ? Kombinowałem z grafiką itp. ale to nic nie daje, pomijając fakt że grafika jest chłodna i się chyba nie męczy. Czy jakaś konkretna opcja może uwolnić zasoby pamięci ? Jeśli nie, to jakie kostki kupić ? 1 GB można już kupić za około 10 zł, wyjdzie 20 zł za dwie kości i plus taki że będą w Dual-Channel tak jak moje dwie obecne. Mogę też kupić 2 GB dla zaoszczędzenia slotu, ale to wydatek około 35 zł. Jak myślicie, co robić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele szybciej nie będzie, ja bym brał 1 kość.. Podkręcałeś procka czy przypadkiem te lagi to nie jego wina..?

To nie wina procesora. U mnie na podobnej konfiguracji z bardziej podkręconym prockiem było to samo na 4 GB (+ komunikat o małej ilości pamięci operacyjnej, mimo SWAP 4GB), po dołożeniu drugiej kości problem zniknął

Poczekaj i dozbieraj na kość 4GB - ~70zł nowa, używana 50.

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no 4 GB odpada, bo wymieniam jeszcze inne rzeczy + dochodzi rower, Najwyżej kiedyś dokupię. Znalazłem 2 GB używkę za 30 zł, 7 przesyłka, wychodzi tyle co nowa więc chyba kupię u siebie w sklepie. Skoro 3x 2GB też działa w Dual Channel (coś w stylu Triple Channel :P) to biorę 2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi