TrueFaith Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2012 Siemka. Mój sprzęcik to Phenom 955 + Radeon HD4850, ramu mam 4 GB. Odpowiednio ustawiony W7 64 bit zjada mi 700 MB ramu bez gg skype itp. Do tej pory na gry pokroju Wiedźmina 2 czy Crysis'a 2 pamięci RAM wystarczało. Wczoraj doszedł do mnie Prototype 2, grafika i wszystko the best ale... Procek i karta graficzna się nie grzeją, są nawet cichutko (porównywalnie do grania w MMORPG) jednak... Gra trochę zaczeła ciąć. Da się tak grać, nie jest to mega lagowanie ale jednak troszkę tnie. W Menedżerze zadań pokazało mi 98% zużycia pamięci i to przy chodzeniu po ulicach (bez akcji itp.) Teraz nie wiem czy inwestować w 2 GB ramu (aktualnie posiadam 1333 Mhz więc takie wchodzą w grę) opłaciło by mi się to też do odpalania m.in. kilku clientów różnych MMORPG. Jednak czy jest sposób na zmniejszenie zużycia pamięci RAM ? Kombinowałem z grafiką itp. ale to nic nie daje, pomijając fakt że grafika jest chłodna i się chyba nie męczy. Czy jakaś konkretna opcja może uwolnić zasoby pamięci ? Jeśli nie, to jakie kostki kupić ? 1 GB można już kupić za około 10 zł, wyjdzie 20 zł za dwie kości i plus taki że będą w Dual-Channel tak jak moje dwie obecne. Mogę też kupić 2 GB dla zaoszczędzenia slotu, ale to wydatek około 35 zł. Jak myślicie, co robić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2012 4 GB w jednej kosci. Prototype2 ma słabo optymalizacje jesli chodzi o zarządzanie pamięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrueFaith Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2012 Na 4 GB to mnie nie stać :P Trzeba kupić oponki do roweru i zapłacić za serwis :P Tylko tutaj dylemat czy 2GB w jednej czy 2x1GB bo taniej i szybciej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbora Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2012 Wiele szybciej nie będzie, ja bym brał 1 kość.. Podkręcałeś procka czy przypadkiem te lagi to nie jego wina..? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrueFaith Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2012 (edytowane) To nie proca wina, bardziej poci się przy Wieśku 2 na high. Co do kręcenia to sobie podkręciłem 0,2 GHz właściwie żeby lepiej wyglądało (teraz 3,4 zamiast 3,2) Edytowane 17 Października 2012 przez TrueFaith Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbora Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2012 podkręciłem 0,2 GHz właściwie żeby lepiej wyglądało (teraz 3,4 zamiast 3,2) No to faktycznie wciska w siedzenie Bierz jedną kość zawsze zostanie 1 slot wolny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2012 Jeśli dobrze pamiętam to jeśli wszystkie 3 kości ram będą takie same (3x2GB) lub jedna będzie sumą dwóch pozostałych (2x2GB + 4GB) to też będą działały w dualu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2012 dual + jedna dowolna kość to będzie Dualchannel Interleaved - sam na takim czymś jechałem na s775. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2012 (edytowane) Wiele szybciej nie będzie, ja bym brał 1 kość.. Podkręcałeś procka czy przypadkiem te lagi to nie jego wina..? To nie wina procesora. U mnie na podobnej konfiguracji z bardziej podkręconym prockiem było to samo na 4 GB (+ komunikat o małej ilości pamięci operacyjnej, mimo SWAP 4GB), po dołożeniu drugiej kości problem zniknął Poczekaj i dozbieraj na kość 4GB - ~70zł nowa, używana 50. Edytowane 18 Października 2012 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrueFaith Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2012 Nie no 4 GB odpada, bo wymieniam jeszcze inne rzeczy + dochodzi rower, Najwyżej kiedyś dokupię. Znalazłem 2 GB używkę za 30 zł, 7 przesyłka, wychodzi tyle co nowa więc chyba kupię u siebie w sklepie. Skoro 3x 2GB też działa w Dual Channel (coś w stylu Triple Channel :P) to biorę 2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...