cefka123 Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2012 (edytowane) Komputer ma służyć do obróbki zdjęć i gier. Priorytetem jest dla mnie wydajność i możliwości OC, nie przykładam dużej wagi do głośności pracy. Całość będzie pracowała wyłącznie z DELLem U2412M (1920x1200). Podzespoły będę zamawiał u różnych dostawców. Mam już kupione dyski HDD i SSD. CPU Intel Core i5 2500K Jako chłodzenie procesora chcę wykorzystać Pentagram Karakorum po lappingu podstawki i z dobrą pastą (jaką?). Jeśli procesor będzie się dobrze kręcił ewentualnie kiedyś kupiłbym lepsze chłodzenie. MB ASRock P67 PRO3 GPU GTX 660 / HD 7850 / 7870 Początkowo myślałem o HD7850, jednak wolę Nvidie od Radeona, dlatego później wybór padł na GTX 660. Nvidia ze względu na to, że posiada technologię CUDA. Poza tym nastawiam się również na starsze, kilkuletnie tytuły gier, nieco bardziej egzotyczne gatunki i Nvidia wydaje mi się bardziej pewna w tym zakresie od Radeona. Na technologi CUDA jakoś bardzo mi jednak nie zależy, bez problemu jestem się w stanie bez niej obejść, dlatego biorąc pod uwagę słabe możlowości OC GTX 660 rozważam ostatecznie zakup Radeona 7870. Która karta z tych trzech będzie najlepiej opłacalna? Czy lepiej teraz kupić taniego 7850 i go kiedyś wymienić, czy kupić od razu 7870 który powinien wystarczyć przez cały okres użytkowania tego komputera? Jakiego producenta karty wybrać, by nie ograniczało to możliwości OC? Podobają mi się karty od MSI twin frozr, ale może wydajniejszy po OC będzie tańszy Sapphire? RAM A-Data GAMING 2x4GB (link) Tutaj chyba wielkiej różnicy nie będzie, w sumie kupuję trochę na wygląd. HyperX nie pasują mi kolorem. PSU OCZ ZT 550W SLI Co myślicie o takim zestawie? Edytowane 25 Października 2012 przez cefka123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2012 (edytowane) Ja osobiście wolałbym i5-3570K i np MSI Z77A-G43. Ivy nie potrzebuje jakiegoś super chłodzenia i zjada mniej prądu. Płyta też bogatsza. Nie wiem jakie planujesz OC tego i5, ale Ivy osiąga podobną wydajność na boxie co wyżyłowany sandy :) Co do karty graficznej to ja brałbym 660, skoro zajmujesz się zdjęciami, np testowanego na portalu MSI Twin Frozr III, do kupienia za 840zł Ceny tak się kształtują, że wszystkie wymienione przez ciebie karty są opłacalne. Edytowane 25 Października 2012 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2012 Co do starszych gier zdecydowanie lepszą kompatybilność zapewni ci nv. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cefka123 Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2012 (edytowane) Ivy nie potrzebuje jakiegoś super chłodzenia i zjada mniej prądu. No to już sam nie wiem, zawsze wszędzie czytałem, że to właśnie Ivy się mocno grzeje. Z tym prądem to w IDLE (tylko to mnie interesuje) wielkiej różnicy nie ma. OC planuje takie na jakie pozwoli mi chłodzenie przy jakichś normalnych temperaturach. Chętnie pozostałbym przy tym Pentagramie Karakorum, więc wolałbym coś co się nie będzie grzało. Edytowane 25 Października 2012 przez cefka123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2012 Ivy zaczyna się mocniej grzać dopiero po OC powyżej 4,2GHz, poniżej tego tragedii nie ma. Obecne egzemplarze i5-2500k wcale nie będą lepsze pod względem osiąganych temperatur, gdzie nawet 4,5GHz może być ciężko osiągnąć na rozsądnym napięciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2012 Ivy się grzeje, ale lepsze chłodzenie i tak nie ma wpływu na temperatury, taki urok tych procków. Poza tym poniżej 4.3ghz temp są ok Ivy się grzeje, ale lepsze chłodzenie i tak nie ma wpływu na temperatury, taki urok tych procków. Poza tym poniżej 4.3ghz temp są ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...