Skocz do zawartości
komputerek

sprawdzenie konfiguracji (płyta,ram)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Czytając forum i przeróżne artykuły wybrałem sobie następujące czesci.

Procesor Intel Core i7-3770K, 3.5GHz, 8MB, LGA1155, 22mm, 77W

Płyta główna ASRock Z77 PERFORMANCE

Pamięć Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3

Karta graficzna Gigabyte Radeon HD 7950, 3GB DDR5 (384 Bit)

Dysk SSD Samsung 830 Series SSD 128GB 520/320

Proszę o poradę bo nie jestem pewny co do płyty i pamięci ram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiales duzo czytac ze powstalo takie cudo...

Czy oprocz grania jakies powazniejsze prace beda wykonywane na sprzecie? Tj. rendering albo cos innego co tlumaczyloby branie i7.

Czy zestaw bedzie podkrecany? Proc i plyta umozliwiaja, ale nie widze dodatkowego chlodzenia.

Co z zasilaczem, bo od tego powinnismy chyba zaczac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jw.

Karta sugeruje gry , w takim przypadku bierz I5 3570K i jakieś dobre chłodzenie do kompa .

A jak do renderingu itp. to I7 .

Ps. Jak nie będziesz robił OC to proponuję I5 3470 ( do gier ) lub I5 2700 ( do renderingu ) + MSI B75A-G43 , a zaoszczędzoną kasę dołożyć do czego innego .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak procesor bedzie krecony.

Posiadam juz nastepujace elementy zestawu

procesor i7 3770k

zasilacz 630w thermaltake.

Obudowa Thermaltake Tsunami Dream

wydajne chlodzenie wodne

dysk ssd, ram, grafike i plyte musze kupic. Więc stąd moje pytania.

Na grafike najprawdopodobniej zdecduje sie na ta ktora widnieje w poscie 1. interesowaly by mnie opinie na temat dysku plyty i ramu. czy 8gb starcz.

Dziekuje za odpowiedzi!

Edytowane przez komputerek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy 8gb starcz.

Ale do czego ma starczyc, nadal nie napisales do czego bedzie uzywany komputer ?

Troche mnie zastanawia ze osoba ktora posiada "wydajne chlodzenie wodne", czyli jest tak jakby na wyzszym poziomie jesli chodzi o wiedze nt. komputerow pyta o takie [ciach!]ly jak pamiec ram,

co jak wiemy jest malo wazne przy platformie Intela

Plyta jak plyta, napis Fatality chyba robi swoje w tym przypadku...

Budzet masz chyba nieograniczony, takze od razu Ci napisze ze hd7950 jakiegos szalu nie robi, taki bf3 na ultra z AAx4 potrafi spasc do 35-40fps. Lepiej od razu brac gtx670/680, a z radeonow minimum hd7970

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od ostatniego czasu kiedy bylem w temacie minęło trochę czasu. Wcześniej miałem q6600. Komputer ma służyć do grania jak i sporadycznie do obróbki video. Brak czasu nie pozwala mi na zgłębianie wiedzy na takim poziomie jak kiedyś. stąd moje pytania. owszem mniej więcej się orientuje co i jak ale wole podpytać forumowiczów na czasie.Co do budżetu to było by milo niestety tak nie jest. mój poprzedni komputer od czasu wyjścia q6600 służył mi do dziś, wiec kolejna platforma która chce poskładać również będzie służyć przez dłuższy czas. stad wybór padł na i7 3770k. A jeśli chodzi o pytania ciach!ły :) to wole zapytać 5x niż później żałować zakupu. Zastanowię się nad dołożeniem do gtx670 ale boje się ze będę musiał spać na korytarzu z komputerem :) jak się narzeczona dowie o konkretnie przekroczonym budżecie na zakup kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi