locke90 Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 Panowie, jako że przyszedł czas na modernizację poczciwego już AM2, proszę was o pomoc i uwagi co do zestawu. Potrzebuję jedynie CPU, płytę, RAM, i grafikę, i cooler CPU Sprzęt używany do internetu, i pracy na ciężkich RAWach (głownie w PS) (w przyszłości do zestawu dojdzie jeszcze SSD, OCZ Vertex4 lub Samsung 830 Cena - chciało by się jak najtaniej, ale chciałbym przeznaczyć ok. 1500zł. MSI B75A-G43 - 270zł i5 3470 - 750zł /// i5 3570K - 900zł /// i5 2500K - 850zł (SandyBridge chłodniejsze, ale czy warto?) Cruciall Ballistix Sport 1600/CL9 8GB - 140zł Jakie wybrać chłodzenie CPU? zależy mi na ciszy, nie ukrywam, grafikę planuję zatem pasywną. Z tyłu mogą być dwie albo trzy 120mm dla lepszej cyrkulacji. I grafika - tutaj pojawia się problem - zero gier, tylko obróbka RAWów w PSie. No i wymagania - pasywne chłodzenie. Czasem jakiś film w HD. Czy wystarczy coś biurowego, typu GT210, albo PALIT GT610 - ok 140zł, czy musiałbym do takiej pracy zainwestować w coś minimum z niskiej półki, ale nie dna, typu GT610 które tutaj przedstawiłem? ;) Czekam na wasze sugestie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 (edytowane) Integra w tych procesorach jest wydajniejsza od podanych przez ciebie kart zwłaszcza i5 3470- a jest on tańszy bo bez "k" czyli odblokowanego mnożnika celem podkręcania (którego to płyta na B75 i tak nie umożliwia ;) ) Edytowane 22 Listopada 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locke90 Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 (edytowane) No i zapomniałem dodać - jakieś OC też będzie wchodzić w grę. Nie zwróciłem uwagi że wziąłem złą płytę. Co w takim razie wziąć do OC? Edit. I tak jeszcze natknąłem się na: MSI Z77A-G43 lub G45 (różnica 100zł) lub coś innego w rozsądnej cenie Pozostają pytania, czy nie zastanowić się nad 2500K zamiast 3470 lub 3570K ? No i, czym to schłodzić? Bardziej będzie zależeć mi na ciszy, więc OC będzie z umiarem ;) I czy naprawdę opłaca się korzystać z intergry w IB? Czy nie obciąża ona zbytnio i niepotrzebnie procesora? Edytowane 22 Listopada 2012 przez locke90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 Do OC lepszym wyborem jest 2500K. Tylko wtedy pojawi się problem bo jeśli będziesz korzystał z integry to musisz wziąć płytę Z77, a szkoda bo Asrock P67 Pro3 jest bardzo dobrą płytą dla 2500K (ale bez wyjść wideo niestety). HD 3000 radzi sobie spokojnie - ja na tej karcie w Diablo3 bez problemu grałem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locke90 Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 (edytowane) Pozostaje pytanie, czy jeśli zdecydował bym się nad IB i Z77 - czy naprawdę ta zintegrowana grafika da sobie radę? Naczytałem się że PS korzysta z technologii CUDA nv'dii, i nie wiem czy nie warto było by kupić coś budzetowego lub biurowego od nv'dii. W sumie, tak jak pisałem- lekkie OC, i CISZA, a więc z jednej strony pchanie się w 2500K może nie być opłacalne, może jednak 3470 lub 3570K nie będzie złym pomysłem? Tylko jak tutaj wygląda OC, i czy naprawdę są sporo cieplejsze niż IB? Tutaj znów argument na rzecz SB - chłodniejsze, bo kaptur lutowany. No i czym radzicie schłodzić to CPU aby było niesłyszalnie z metra? edit. IB ma Intela2500 ;) Edytowane 22 Listopada 2012 przez locke90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2012 (edytowane) cudów z cuda na gt210 i tak byś nie miał - w porywach 16procesorow (a sa różne kastraty .. 32bit szyna/8proc etc) to mało nawet do dekodowania h264 z resztą nie da rady wyrenderować tego co policzy imo ivy będzie lepszym wyborem - z i5 sb jest różnie - nie każde chcą się tak ładnie kręcić, do tego prawie 2x wydajniejsza integra w IB i ten bez "k" sie "nie kręci" cieplejsze są ale tylko od środka ;) całość wydali zbliżone ilości ciepła - o ile nie mniejsze. Edytowane 23 Listopada 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locke90 Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2012 Dobra w takim razie wybór padnie na IV. W późniejszym terminie dojdzie grafika. Poradź, za czym się rozejrzeć, z NV'dii ? Mam rozumieć że i5 3470 się w ogóle nie kręci, i lepiej wziąć 3570K ? Czy ten MSI Z77A-G43 lub G45 będzie dobrym pomysłem? No i jeszcze raz spytam, czym to schodzić aby było jak najciszej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locke90 Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2012 Podbiję... W takim raie czy zestaw i5 3570K (skoro 3470 nie jest w ogóle podatny na OC), jest dobrym wyborem? Do tego była by MSI Z77A-G43 lub G45 czym one się różnią tak naprawdę? No i doradźcie, czym jak najciszej schłodzić to CPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locke90 Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2012 No cóż, ciężko będzie poprosić w tym dziale o poradę... Chemik, dzięki że przynajmniej ty mi nieco przybliżyłeś, jednak nie wszystko co chciałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2012 (edytowane) G43 - zmiana napiecia tylko przez offsett 0.00v - 0.16v G45 - regulacja vcore reczna, oraz od biosu 2.6 takze przez offsett, lepsze chlodzenie sekcji, optyk na tyle, dodatkowe napiecia do regulacji (bodajze w opisie na pclab maja wyszczegolnione) Chlodzenie polecane z zestawow http://www.morele.ne...cho-120-517031/ Edytowane 26 Listopada 2012 przez adamlop 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locke90 Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) Dzięki wielkie. A więc wydaje mi się, że 3750K, MSI Z77 G45, 8GB 1600/cl9 Crucialla, oraz ten Thermalright, tak by to ostatecznie wyglądało. Czy jest jakaś tańsza alternatywa dla tego chłodziwa? Jeszcze małe pytanko: czy naprawdę 3450 nie byłby złym pomysłem? Z tego co widzę lekko można go podciagnąć, a mnożnik jako tako mozna ustawić na 38, 39, A więc nie jest zablokowany, czy się mylę? I takie pytanie na marginesie. Jak OC ma się do C1E i opcji obniżania napięcia oraz taktowania po OC, gdyby podwyższał napięcia przez offset? Czy przy podbiciu mnożnika powyżej maksymalnego, taktowanie a zarazem mnożnik podczas minimalnego obciążenia będzie obniżany? Edytowane 27 Listopada 2012 przez locke90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 i5-3450 ma zablokowany mnożnik. A podkręcanie za pomocą BCLK można robić nawet na płycie z chipsetem B75. Dlatego albo zdecyduj się na Core i5-3570K+Z77 albo 3450+B75. Jeśli jednak lubisz podkręcać to polecałbym procek z K. C1E powinno się wyłączyć podczas podkręcania. Co do chłodzenia - możesz kupić http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__3/id_produktu__3826/__Ch_odzenie_Procesora_SilentiumPC_Fortis_HE1225/ Ale chłodzenie będzie głośne, jeśli podkręcisz powyżej 4-4,2 GHz. A zarówno płyta jak i procek spokojnie pozwolą osiągnąć 4,5 to żal by było to stracić na rzecz 20-30 zł zaoszczędzonych na chłodzeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Jak krecisz mnoznikiem turbo to nie masz co sie obawiac o c1e. Wiecej znajdziesz tutaj Sandy / Ivy Bridge ⇒ Complete Overclocking Guide ⇒ *ASRock Edition* 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...