Skocz do zawartości
locke90

Modernizacja - CPU, płyta, RAM, VGA, cooler

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, jako że przyszedł czas na modernizację poczciwego już AM2, proszę was o pomoc i uwagi co do zestawu.

Potrzebuję jedynie CPU, płytę, RAM, i grafikę, i cooler CPU

Sprzęt używany do internetu, i pracy na ciężkich RAWach (głownie w PS)

(w przyszłości do zestawu dojdzie jeszcze SSD, OCZ Vertex4 lub Samsung 830

Cena - chciało by się jak najtaniej, ale chciałbym przeznaczyć ok. 1500zł.

MSI B75A-G43 - 270zł

i5 3470 - 750zł /// i5 3570K - 900zł /// i5 2500K - 850zł (SandyBridge chłodniejsze, ale czy warto?)

Cruciall Ballistix Sport 1600/CL9 8GB - 140zł

Jakie wybrać chłodzenie CPU? zależy mi na ciszy, nie ukrywam, grafikę planuję zatem pasywną. Z tyłu mogą być dwie albo trzy 120mm dla lepszej cyrkulacji.

I grafika - tutaj pojawia się problem - zero gier, tylko obróbka RAWów w PSie. No i wymagania - pasywne chłodzenie. Czasem jakiś film w HD.

Czy wystarczy coś biurowego, typu GT210, albo PALIT GT610 - ok 140zł, czy musiałbym do takiej pracy zainwestować w coś minimum z niskiej półki, ale nie dna, typu GT610 które tutaj przedstawiłem? ;)

Czekam na wasze sugestie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Integra w tych procesorach jest wydajniejsza od podanych przez ciebie kart Dołączona grafika

zwłaszcza i5 3470- a jest on tańszy bo bez "k" czyli odblokowanego mnożnika celem podkręcania (którego to płyta na B75 i tak nie umożliwia ;) )

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zapomniałem dodać - jakieś OC też będzie wchodzić w grę. Nie zwróciłem uwagi że wziąłem złą płytę.

Co w takim razie wziąć do OC?

Edit.

I tak jeszcze natknąłem się na:

MSI Z77A-G43 lub G45 (różnica 100zł)

lub coś innego w rozsądnej cenie

Pozostają pytania, czy nie zastanowić się nad 2500K zamiast 3470 lub 3570K ?

No i, czym to schłodzić? Bardziej będzie zależeć mi na ciszy, więc OC będzie z umiarem ;)

I czy naprawdę opłaca się korzystać z intergry w IB? Czy nie obciąża ona zbytnio i niepotrzebnie procesora?

Edytowane przez locke90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do OC lepszym wyborem jest 2500K. Tylko wtedy pojawi się problem bo jeśli będziesz korzystał z integry to musisz wziąć płytę Z77, a szkoda bo Asrock P67 Pro3 jest bardzo dobrą płytą dla 2500K (ale bez wyjść wideo niestety).

HD 3000 radzi sobie spokojnie - ja na tej karcie w Diablo3 bez problemu grałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozostaje pytanie, czy jeśli zdecydował bym się nad IB i Z77 - czy naprawdę ta zintegrowana grafika da sobie radę? Naczytałem się że PS korzysta z technologii CUDA nv'dii, i nie wiem czy nie warto było by kupić coś budzetowego lub biurowego od nv'dii.

W sumie, tak jak pisałem- lekkie OC, i CISZA, a więc z jednej strony pchanie się w 2500K może nie być opłacalne, może jednak 3470 lub 3570K nie będzie złym pomysłem? Tylko jak tutaj wygląda OC, i czy naprawdę są sporo cieplejsze niż IB? Tutaj znów argument na rzecz SB - chłodniejsze, bo kaptur lutowany.

No i czym radzicie schłodzić to CPU aby było niesłyszalnie z metra? Dołączona grafika

edit. IB ma Intela2500 ;)

Edytowane przez locke90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cudów z cuda na gt210 i tak byś nie miał - w porywach 16procesorow (a sa różne kastraty .. 32bit szyna/8proc etc) to mało nawet do dekodowania h264 Dołączona grafika

z resztą nie da rady wyrenderować tego co policzy Dołączona grafika

imo ivy będzie lepszym wyborem - z i5 sb jest różnie - nie każde chcą się tak ładnie kręcić, do tego prawie 2x wydajniejsza integra w IB Dołączona grafika

i ten bez "k" sie "nie kręci"

cieplejsze są ale tylko od środka ;) całość wydali zbliżone ilości ciepła - o ile nie mniejsze.

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra w takim razie wybór padnie na IV. W późniejszym terminie dojdzie grafika.

Poradź, za czym się rozejrzeć, z NV'dii ?

Mam rozumieć że i5 3470 się w ogóle nie kręci, i lepiej wziąć 3570K ?

Czy ten MSI Z77A-G43 lub G45 będzie dobrym pomysłem?

No i jeszcze raz spytam, czym to schodzić aby było jak najciszej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podbiję...

W takim raie czy zestaw i5 3570K (skoro 3470 nie jest w ogóle podatny na OC), jest dobrym wyborem?

Do tego była by MSI Z77A-G43 lub G45 czym one się różnią tak naprawdę?

No i doradźcie, czym jak najciszej schłodzić to CPU?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G43 - zmiana napiecia tylko przez offsett 0.00v - 0.16v

G45 - regulacja vcore reczna, oraz od biosu 2.6 takze przez offsett, lepsze chlodzenie sekcji, optyk na tyle, dodatkowe napiecia do regulacji (bodajze w opisie na pclab maja wyszczegolnione)

Chlodzenie polecane z zestawow http://www.morele.ne...cho-120-517031/

Edytowane przez adamlop
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie.

A więc wydaje mi się, że 3750K, MSI Z77 G45, 8GB 1600/cl9 Crucialla, oraz ten Thermalright, tak by to ostatecznie wyglądało.

Czy jest jakaś tańsza alternatywa dla tego chłodziwa?

Jeszcze małe pytanko: czy naprawdę 3450 nie byłby złym pomysłem? Z tego co widzę lekko można go podciagnąć, a mnożnik jako tako mozna ustawić na 38, 39, A więc nie jest zablokowany, czy się mylę?

I takie pytanie na marginesie. Jak OC ma się do C1E i opcji obniżania napięcia oraz taktowania po OC, gdyby podwyższał napięcia przez offset? Czy przy podbiciu mnożnika powyżej maksymalnego, taktowanie a zarazem mnożnik podczas minimalnego obciążenia będzie obniżany?

Edytowane przez locke90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i5-3450 ma zablokowany mnożnik. A podkręcanie za pomocą BCLK można robić nawet na płycie z chipsetem B75. Dlatego albo zdecyduj się na Core i5-3570K+Z77 albo 3450+B75.

Jeśli jednak lubisz podkręcać to polecałbym procek z K.

C1E powinno się wyłączyć podczas podkręcania.

Co do chłodzenia - możesz kupić

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__3/id_produktu__3826/__Ch_odzenie_Procesora_SilentiumPC_Fortis_HE1225/

Ale chłodzenie będzie głośne, jeśli podkręcisz powyżej 4-4,2 GHz. A zarówno płyta jak i procek spokojnie pozwolą osiągnąć 4,5 to żal by było to stracić na rzecz 20-30 zł zaoszczędzonych na chłodzeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi