Gość Laki1231 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 Witam, kolega kupił nowego kompa i ma: Płyta Główna: GIGABYTE GA-P67A-UD3P-B3 Procesor: Intel Core i7-2600K DYSK SSD: OCZ Vertex 4 SSD 2,5" 64GB DYSK HDD: SEAGTE 32MB CACHE, 7200rpm ST31000528AS Komputer mimo ssd się długo włącza, ponieważ zanim wogóle ukaże się bios czeka na rozruch dysku HDD, po jego odpięciu jest oko, około 15 sekund... Jak zrobić żeby bios nie czekał na start dysku HDD... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grudzio Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 Pierwsze co mi przyszło do głowy to to, że może szuka tam systemu i trzeba wskazać ssd jako pierwszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Laki1231 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 Nom pomyslalem o tym i na płycie jest podłączony do sata3-0 a hdd do sata 3-1. W bios na pierwszej pozycji stoi ssd. W laptopie ten sam dysk wogóle bios nie pokazuje tylko system odrazu startuje tu się tak nie da? Netbook asus eepc 1005pe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 musisz miec cos skopane wlasnie w biosie, może masz włączone jakieś szukanie dodatkowe nosników czy co,...innej opcji za bardzo nie widzie(awaria dysku to by były bsody dodatkowo) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Laki1231 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 (edytowane) Ja nie tylko kolega, nie wiem co trzeba było by pozmieniać w tym biosie EDIT: A obsługuje Boot Booster ta płyta? Edytowane 5 Grudnia 2012 przez Laki1231 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 Witam, kolega kupił nowego kompa i ma: Płyta Główna: GIGABYTE GA-P67A-UD3P-B3 Procesor: Intel Core i7-2600K DYSK SSD: OCZ Vertex 4 SSD 2,5" 64GB DYSK HDD: SEAGTE 32MB CACHE, 7200rpm ST31000528AS Komputer mimo ssd się długo włącza, ponieważ zanim wogóle ukaże się bios czeka na rozruch dysku HDD, po jego odpięciu jest oko, około 15 sekund... Jak zrobić żeby bios nie czekał na start dysku HDD... Sprawdź czy ten HDD nie ma jakichś problemów w SMART. To na początek. Może też da się wyłączyć odczyt SMART w biosie dla tego portu co jest podłączony. Możesz też podłączyć go pod dalsze porty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Laki1231 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2012 Więc tak byłem dziś sam u niego, i z dyskiem HDD, czy bez niego od momentu wciśnięcia przycisku POWER do momentu ukazania się obrazu mija 10 sekund WTF? Jeżeli chcecie mogę podesłać zdjęcia z BIOS, Komp jest nowy ma niecały tydzień... bez jakiegokolwiek dysku 10sekund trzeba również czekać. Bios jest najnowszy może go trzeba zaniżyć? Najlepiej jakby było efi;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2012 No więc ewidentnie to nie jest problem z żadnym dyskiem. Pamięci ram przetestuj, na każdej kości osobno. Poza tym może być jakieś urządzenie na USB które jest długo wykrywane i całość spowalnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2012 (edytowane) U mnie moja płyta spowalnia znacznie start pc, bo odpala się przed startem biosu (zanim się wyświetli w ogóle POST biosu) parę testów diagnostycznych (sprawdza cpu, mem, cpu i bootuje). Nie da się tego niestety wyłączyć. Ot taki ficzer Asusa. Możliwe, że w tym GB też jest cos podobnego. Posted via Tapatalk @ Evo 3D Edytowane 7 Grudnia 2012 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Laki1231 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2012 Odłączyłem wszystko dyski, nagrywarkę, wszystko na usb, został podłączony tylko monitor i dalej to samo. Zostawiłem jedną pamięć ram w kompie nie włączył się, drugą to samo... są dwie to działa, ale muszą być wpięte tak jak są, bo jak zamienię miejscami komp nie ruszy. Można czymś z poziomu sys testować ram? Bo w biosie miu chłodzenie od graf na full chodzi, chyba się wścieknę w nocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2012 Choćby LinX ma opcje stress ram, nie jest to idealny test ale zawsze coś. Ale coś jest nie tak, na jednej kości też musi chodzić. Próbuj jedną w różne gniazda. Producent plyty zawsze pisze w manualu jak obsadzać gniazda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Pewnie coś z pamięciami. Spróbuj jeszcze ew. reset biosu, oraz podbicie napięcia ramu, czasami pomaga, aha spróbuj też wyłączyć w biosie dźwiękówkę, słyszałem o problemach z nią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Laki1231 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 Coś mam z ta jedną kością. Bo na jednej obojętnie który slot i działa. A ta druga się nie włączy komp i tyle. Rest biosu był nic nie dało. Jeszcze go zaniże bo mam wrażenie że po aktualizacji tak się dziać zaczęło tzn tak włączać. A te ramy przetestuje dzisiaj. Dźwiękówke? Co to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.rek Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 aha spróbuj też wyłączyć w biosie dźwiękówkę, słyszałem o problemach z nią. Dźwiękówke? Co to. Koledze chodzi o kartę dźwiękową, wmontowaną w mobo. Można ją wyłączyć w biosie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Laki1231 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 Albo nie ma takiej opcji;;) albo nie wiem jak się to ma zwać w biosie;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.rek Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 @up posiadasz instrukcję obsługi? patrz strona 47 - "Integrated Peripherals" i dalej strona 48 "Azalia Codec" - "Enables or disables the onboard audio function. (Default: Auto) If you wish to install a 3rd party add-in audio card instead of using the onboard audio, set this item to Disabled" - tego szukasz w biosie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Laki1231 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 nie bo dał mi samego kompa.... dzięki... Ram testowany 24h tym Linxem system się nie wysypał czasy około 120s, 41gflops... ja nie mam siły do tego zaniżam bios jak nic nie da to sobie dam spokój, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 Najlepiej tą drugą kość co na niej nie wstaje daj komuś na test i będzie jasne. BTW a na stronie producenta to instrukcji nie ma? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Laki1231 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2012 Można zamknąć wymieniłem pamięci ram i jest o połowę szybciej, jeszcze nie to co uefi ale jest git;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...