Skocz do zawartości
wacol

Modernizacja kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Nadszedł czas na modernizację mojego staruszka. W związku z tym mam kilka dylematów. Z góry zaznaczam że zamierzam trochę pokręcić. Oto co zamierzam kupić:

Mobo MSI Z77A-GD65,

Proc Intel Core i5-3570K,

Dysk SSD Samsung 830 128GB,

Kartę grafiki już mam - Asus GeForce GTX560 Direct CU II TOP,

Nagrywarka DVD też zostaje,

RAM - i tu mam dylemat na pewno będzie to 8GB (2x4), waham się między Crucial Ballistix 1600 MHz CL9 (9-9-9-24) a znacznie droższym Corsair Vengeance 1600 MHz CL8 (8-8-8-24). Czy warto dopłacić ok 70 zł żeby mieć CL8?

Zasilacz - na pewno będzie to Be Quiet! Dark Power Pro 10 CM 80PLUS Gold tylko nie wiem czy wystarczy 550 W czy lepiej wziąć 650 W?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczą zwykłe Cruciale 1 600 mhz ( choć ja bym brał najtańsze 1 333 mhz ) , na obecnej platformie nie ma znaczenia taktowanie ani opóźnienia ramu - 1 333 mhz jest tak samo szybkie jak 2 400 mhz , te 70 zł lepiej do czego innego dołożyć np. do chłodzenia .

Zasilacz wystarczy 550W , choć mam obiekcje co do samego BQ DP - dość droga konstrukcja , ponad 500 zł w morele.net .

Certyfikat 80+ Gold i modularne okablowanie a także cisza to fajna sprawa , ale czy aby faktycznie tak przydatne .

Pomiędzy 80+ Bronze a Gold jest kilka % różnicy w sprawności , w realu nie wiele to daje , modularny zasilacz można mieć za połowę ceny tego BQ .

Potężna linia +12V - także tańsze zasilacze to oferują , np. XFX Core 550W - moc na linii +12W nie wiele mniejsza a kosztuje połowę ceny tego BQ . .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi