Qur'aK Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 Witam. Mam prośbę o porade dotyczącą kontrolera na PCI-E z Sata 3(6G). Niedawno kupilem sobie SSD'ka OCZ Vertex 3 Max IOPS 120GB. Cena byla atrakcyjna wiec wzialem jak i tez niezle osiagi w testach skusily mnie dodatkowo tak wiec nie rozpisując sie nie potrzebnie bo temat juz troche przewertowalem na necie przedstawiam sprawe x]. Mam plyte Gigabyte'a P55A-UD3 rev.2, ma kotroler Marvela 91xx ktory jak wiadomo jest do bani bo zwalnia predkość PCI-E co za tym idzie wydajnosc grafiki spada a dwuch grafik nie bede montował. Tak wiec jade na sata 2 a chce miec sata 3 >;) i masowac sie ogladajac wyniki:P. Z ta plyta glowna to byl kiepski pomysl ale to juz inna kwestia. Szukalem jakiegos kontrolera PCIe z sata 3 ktory bedzie dobrze dzialal na mojej plycie ale rozne sa opinie i malo sprecyzowane a te najbardzie polecane sa w cenie plyty glownej. Na jednym z forum znalazem 'Transcend PDC3 USB 3.0 & SATA-III karta (TS-PDC3)' albo 'HighPoint Rocket 620 PCI-Express 2.0 x1 SATA III (6.0Gb/s) Controller Card' ktore by sie u mnie sprawowaly ponoć dobrze ale sam nie wiem a nie dysponuje czasem aby szperac i czytac. Uraduja mnie porady! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 nie warto kupować kontrolerów, przepłacisz a efekt będzie marny, już taniej i efektywnej by było płytę zmienić sprzedając starą ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 (edytowane) http://forum.purepc....zym-komputerze/ zwróć uwagę na ostatni (#10) post Edytowane 11 Grudnia 2012 przez Klaus 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 Witam. Mam prośbę o porade dotyczącą kontrolera na PCI-E z Sata 3(6G). Niedawno kupilem sobie SSD'ka OCZ Vertex 3 Max IOPS 120GB. Cena byla atrakcyjna wiec wzialem jak i tez niezle osiagi w testach skusily mnie dodatkowo tak wiec nie rozpisując sie nie potrzebnie bo temat juz troche przewertowalem na necie przedstawiam sprawe x] Powiem Ci kolego że czytałeś może ale coś bardzo słabiutko...a wystarczyło choćby samo nasze forum. Poczynając od średniawego SSD po pomysł z kontrolerem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qur..aK Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2012 rafa - poprostu brak czasu na szperanie dla tego zalozylem temat. Popatrze co pisza o tym Gigusie :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2012 Podpiszę się pod zdaniem trzech przedmówców: NIE WARTO. Różnica między dobrym SATA2 a SATA3 widoczna jest głównie w testach i może przerzucaniu dużych plików. W normalnej pracy zero różnicy. A taki "super" kontroler może wręcz pogorszyć sprawę. Wymiana płyty dałaby więcej ale aby miało to sens to musiałbyś się przesiąść na coś co ma kontroler natywny- czyli przesiadka na s 1155 zapewne. Raczej nie warto. Proponuję pomasować się kupując inny gadżet, mający więcej sensu:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qur'aK Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2012 Hehe, no wlasnie. Z identyczna opinia sie spotykam na forach. Nie widzialem aby ktos napisal ze udalo mu sie wyciagnac maxymalne predkosci ( http://www.tomshardware.co.uk/forum/278124-14-sata-pcie-card - http://www.tomshardware.co.uk/forum/268206-14-extra-pcie-card-sata3-good ), nawet potrafia byc gorsze niz na sata 2, niektry niewiele poprawilo. Chcialem sie upewnic bo jak podkreslam ciezko mi znalezc czas na szperanie(nie jak kiedy:P). Trudno, popatrze moze na jakies plyty glowne bo nie mam zamiaru odpuszczac :P:P:P Vertexowi a kupowac jakies kontrolery za 200-300 zloty to bedzie zly pomysl. Dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...