wirtpw Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2012 Mam tego typu macierz na komputerze z płytą Gigabyte GA-H77-D3H, W7 64-bit. Muszę ją uruchomić za miesiąc i mam trochę czasu na sprawdzenie różnych rzeczy. Testowałem jej działanie i zachowuje się jak należy, tzn. zepsucie dysku, zmiana na egzemplarz innego producenta nie jest problemem, synchronizuje się około 5h pod systemem operacyjnym (można w tym czasie normalnie używać volumenu). Jednak nurtuje mnie inny rodzaj uszkodzenia : awaria kontrolera (płyty). Jeśli nastąpi ona za kilka lat, identycznej płyty nie ma szans kupić. I stąd moje pytanie jak w tytule postu. Dokładniej : czy struktura plików na dyskach macierzy jest uniwersalna (zależna od jakiejś ogólnej specyfikacji RAID'u) czy też od modelu kontrolera ? Tzn. jak się zepsuje płyta to czeka mnie płatne odzyskiwanie danych (niemało, około 2TB) na piąty dysk, tworzenie nowej macierzy po kupnie nowej płyty i przerzucanie na nią tych danych czy też wystarczy przepięcie dysków pod inny kontroler (z zachowaniem ich kolejności jak w oryginale) i po problemie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hrr Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2012 Pożycz od jakiegoś ziombla płytę i zwyczajnie sprawdź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2012 Gigabyte GA-H77-D3H tu nie ma żadnego fizycznie kontrolera - zwykły typowy chipset Intela. Cały Raid opiera się na sterowniku (nazywane jest to też "fake raid" bo brak fizycznie kontrolera poza prostą warstwą obsługującą w biosie). Taka macierz będzie działać na dowolnej płycie opartej o chipset Intela od ICH8R włącznie czyli na płytach sprzed kilku lat do każdej najnowszej, dowolnego producenta i dowolnego modelu obsługującego Raid. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wirtpw Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2012 Gigabyte GA-H77-D3H tu nie ma żadnego fizycznie kontrolera - zwykły typowy chipset Intela. Cały Raid opiera się na sterowniku (nazywane jest to też "fake raid" bo brak fizycznie kontrolera poza prostą warstwą obsługującą w biosie). Taka macierz będzie działać na dowolnej płycie opartej o chipset Intela od ICH8R włącznie czyli na płytach sprzed kilku lat do każdej najnowszej, dowolnego producenta i dowolnego modelu obsługującego Raid. To bardzo pocieszająca informacja. Dziekuję za odpowiedź i życzę spokojnych Świąt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2012 (edytowane) wirtpw - raid to nie backup. Moim zdaniem tak czy siak raz na miesiąc powineneś zgrac dane na np przenosny dysk i przechowywac w innym miejscu niz mieszkanie z komputerem na ktorym pracujesz codziennie. Ma to znaczenie szczegolnie przy takim dlugodystansowym projekcie (kilka lat), a kostzy sa wzglednie małe. Edytowane 27 Grudnia 2012 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wirtpw Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 _KaszpiR_ : to się zgadza, kopię na dysk zewnętrzny będę robił co 2 tygodnie (jak zresztą dotąd od kilku lat). Jednak gdy powiedzmy po tygodniu od kopi na dysk zewnętrzny zespuje się to GA-H77-D3H i ten RAID nie będzie działał na innym kontrolerze to będzie problem. Hrr : ziomale nie mają podobnych płyt, tylko jakieś na H61 bez RAID, więc tak nie sprawdzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...