zubek29 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Witam! Posiadam ten sam komputer od 2 lat i od niedawna zaczynam odczuwać już jego wiek. Tzn. w nowsze gry muszę grać na najmniejszych oprócz grafiki Full-HD co mnie strasznie denerwuje. Na początek podam specyfikację: AMD Athlon II X4 640 Processor (4CPUs) 3.0GHz, 4GB RAM (ale w dxdiag pokazuje 3326MB RAM a na mój komputer 4GB- czyli tą właściwą), GEFORCE 9800GT 1GB który nie obsługuje DX11 a mimo to w dxdiag pokazuje wersja DX=11, 1TB dysk twardy, system Windows Vista Home Premium 32bit (wszyscy piszą że 7 jest bardziej wydajna ale ja po zainstalowaniu jej wróciłem do Visty gdyż wydaje mi się że na tym systemie komputer pracuje lepiej). Dodam jeszcze że system jest w miarę świeży i co tydzień robie na nim porządek i pełne skanowanie. Gdy gram w Saints Row 3 albo NFS The Run muszę grać na prawię najmniejszych oprócz grafy Full-HD teraz mi się akurat instaluje nowy Batman i pewnie bedzie to samo. I teraz mam pytanie co najlepiej zrobić, czy spróbować go jakoś podkręcić (chodź nigdy tego nie robiłem), zainwestować w Windows 8 czy może lepiej w kartę graficzną czy jeszcze coś innego, może jakoś go zoptymalizować (jakims programem czy coś), ogólnie jakieś rady po to by komputer działał lepiej. Aha i na koniec jeszcze spytam co to znaczy że w dxdiag pisze: Plik stronicowania: 1775MB użytych, 5107MB dostępnych, może to ma jakieś znaczenie? Z góry bardzo dziękuję za wszelkie porady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 DXdiag pokazuje wersję DX w systemie a nie jaką karta obsługuje . Od razu ci mówię , zmień system na W7 , najepiej wersję 64-bit , w pełni wykorzystasz ram . Choć X4 640 + 4GB + 9800GT nawet pod Vistą powinno ładnie chodzić , może coś jest z dyskiem . Co do ew. zmian - to I3 3220 + MSI B75A-G43 za ~700 zł aby odczuć różnicę , karta na razie może być . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakius Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 (edytowane) 7 jest lżejszy, pamięci nie jest w stanie adresować całej przez 32 bity, dxdiag pokazuje obecne biblioteki, a nie obsługiwane. Grafika w swoich czasach była potężna, jednak teraz pozostawia wiele do życzenia. Najłatwiej by było po prostu ją wymienić + 7 albo 8 x64. Jednak bez budżetu i zasilacza ciężko będzie coś wybrać. CPU też nie jest demonem i może utrudniać życie lepszym kartom graficznym. Zmiana platformy na 1555 dałaby najlepsze efekty, jakiś i5 drugiej generacji, ewentualnie i3, płyta (? Nie jestem pewien)(może być nawet h61 jeśli sata3 ani usb3.0 cie nie interesują), ewentualnie coś lepszego w razie OC, ram 4gb, grafika od razu sensowna, niestety na tym się nie znam. Później w razie potrzeby i5 trzeciej generacji i drugie 4gb pamięci. Oczywiście platforma wymaga napędów sata, a dobra grafika sporo mocy Edit: tak to jest, jak się pisze na telefonie :) Edytowane 28 Grudnia 2012 przez zakius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zubek29 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Dzięki za odpowiedzi. Chyba naprawdę muszę zmienić ten system żeby tak jak mówicie wykorzystać te 4GB RAM ale jakoś się nie mogę przekonać. Czyli jak bym chciał już coś wymieniać to zacząć od płyty głównej i procka a później ewentualnie grafikę przy czym trzeba by było kupić lepszy zasilacz zgadza się? Ale zobaczcie, coś i tak chyba nie gra skoro z taką specyfikacją jaką teraz posiadam, w te nowsze gry muszę grać na low nie sądzicie? Chyba że to wszystko właśnie przez te RAMY. Sam nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...