hleba Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 Jak w temacie - który dysk polecacie? Mam okazje kupić oba w tej samej cenie (270zł). Nie potrzeba mi super wydajności bo dysk będzie używany na magazyn danych, raczej chodzi mi o jak najmniejszą awaryjność, żeby dane były bezpieczne. WD1001FALS jest chyba troche starszy a blue nowszy ale jak pisałem - głównie zależy mi na bezpieczeństwie danych. (tak kopia na inny hdd też będzie) Seria green nie wchodzi w grę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 wd10ezex. bo jednotalerzowy, wydajny w miarę cichy i w nowej technologi sam mam taki w swoim gracie i jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hleba Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 No właśnie wydydajnośc mnie najmniej interesuje, ale jeśli ten nowy blue byłby mniej awaryjny od starszego blacka to brałbym. Pytanie tylko jak wygląda ta sprawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 Nikt Ci nie powie że ten konkretny w życiu nie padnie...oba są statystycznie bardzo dobrymi dyskami. Też bym brał nowszego Blue. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szopler Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Ja brałbym taki o mniejszej gęstości zapisu czyli większej ilości talerzy i głowic. Najlepiej bez zapisu prostopadłego jeszcze i skoro tylko backup to 5400 obr/min. Niestety ale wydajność w obecnych dyskach stoi w sprzeczności z trwałością. Seagate z 1996 chodzi do dziś i zero badów tymczasem seagate z 2008 już 3 "pochowałem" razem z danymi... Jeden przysłany mi na RMA - "certified repaired" padł po niecałych 2 miesiącach. Edytowane 24 Stycznia 2013 przez Szopler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...