Skocz do zawartości
Belin

Upgrade obecnego PC do gier.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam od paru lat taki konfig:

1. Procesor AMD Phenom II X4 945 3Ghz + fabryczny cooler

2. Płyta główna Gigabyte MA790QXT-UD4P

3. Pamięć RAM 3 kości nie pamiętam jakiej marki po 2gb

4. Dysk twardy Seagate ST3000DM001 3TB - świeży nabytek

5. Karta graficzna ATI Radeon HD 4870 1GB

6. Karta dźwiękowa Sound Blaster X-Fi Titanium HD - świeży nabytek

7. Nagrywarka DVD LG GH22NS40

8. Obudowa Antec Nine Hundred

9. Zasilacz OCZ StealthXStream 600W

Więc tak, komputer chcę używać do gier, oglądania filmów i słuchania muzyki, narazie mam satysfakcjonujący dysk i kartę dźwiękową, do tego przyzwoity zasilacz i obudowę - przynajmniej tak sądzę, teraz tak, myślałem nad następującymi zmianami:

1. Procesor Intel Core i5 3570K

2. Płyta główna tutaj nie mam pomysłu

3. Pamięć RAM jakieś 8 lub 16GB - jestem otwarty na sugestie

4. Karta graficzna też brak pomysłu - proszę o sugestie

5. Drugi dysk zastanawiam się czy warto kupić jakiś SSD na system ?

Prosiłbym o sugestie co do tych części i czy procek wybrałem spoko? Jak widać chcę zmienić platformę na Intel, ponoć są mniej prądożerne i oferują lepszą wydajność do gier. Co do grafiki to nie wiem czy brać ATi czy Nvidie?

Edytowane przez Belin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze podaj dokładnie jaki to zasilacz. Po drugie nie podałeś kwoty jaką chcesz na to przeznaczyć więc można się domyśleć, że chcesz mieć coś "optymalnego" od ten procesor. Propozycja:

Płyta: Ashrock z77 PRO 4

Pamięć ram: Ram jedna kość 8gb ddr3 1333mhz lub 1600mhz CL9 będzie wystarczające

grafika: Radeon hd7970 ASUS Radeon HD 7970 GHz Edition Matrix lub Gigabyte Radeon HD 7970 nie umiem polecić jednoznacznie producenta tej karty. Raczej Gigabyte bo jednak sporo tańszy

SSD: Jak masz kase to wiadomo, że warto tzn zalezy od Ciebie czy chcesz żeby Ci wszystko szybciej działało tj windows, programy czy nie. Jeśli tak to OCZ Vertex 4 128gb lub taniej Crucial m4 64gb

I tak jak mówię nie podałeś dosłownie najważniejszych rzeczy tj ceny i zasilacza więc zacznij od tego. taki zestaw jak wyżej może pociągnąć około 400W bez podkręcania

Edit: I jeszcze jedno jak chcesz podkręcać a taki wybrałeś procesor to trzeba chłodzenie kupić Thermalright hr-02 Macho 120

Z procesorem i tym co podałem wyżej +ssd cena w przybliżeniu jakoś ponad 3000zł. No i na jakiej rozdziałce planujesz grać bo jeśli nie jest to nawet HD to ta rozbudowa nie ma sensu ;)

Edytowane przez michalelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim podaj dokładnie, jaki masz zasilacz.

Phenom może mocarny nie jest, ale nowsze GPU nie będzie się przy nim jakoś bardzo nudzić - możesz zmienić grafikę i zobaczyć, czy wydajność takiej kombinacji będzie ci odpowiadać. Później ewentualnie wymiana CPU i mobo.

Natomiast co do SSD, to zdecydowanie warto. Codzienna interakcja z komputerem staje się znacznie przyjemniejsza, prawie wszystko dzieje się właściwie od razu, a nawet wieloletnie sprzęty zaczynają przeżywać "drugą młodość" (z autopsji ;)).

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast Asrocka brał bym MSI Z77A-G43 lub G45 .

Asus HD7870 Ghz Ed. Matrix jest mocny ale drogi , HD7970 od GB powinny być sporo tańsze , nawet jak jest to wersja WF3 .

Ew. jak nie masz kasy to HD7770 lub HD7850/HD7870 lub HD7870 TLE .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do ssd to pytanie jaki masz budżet

jeśli zależy Ci na kompie do gier, a budżet będziesz miał napięty to lepiej wziąć lepszą kartę graficzną kosztem SSD.

Na Twoim miejscu póki co nie brałbym SSD. A co do reszty podzespołów to

płyta http://www.skapiec.pl/site/cat/13/comp/3975303

ram - 8GB

grafika - http://www.skapiec.pl/site/cat/14/comp/4049964

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak, uzupełniam zasilacz - OCZ StealthXStream 600W, co do kasy to mogę sobie pozwolić conieco ale też nie chciał bym dopłacać więcej niż 3000-3500 do wymiany odliczając kasę którą dostanę za części które mam obecnie czyli powiedzmy 3000-3500+kasa ze starych gratów, chciałem zmienić platformę na intela żeby był też troszkę mniej prądożerny niż AMD, ram wystarczy 8GB nie 16? Co do rozdziałki, to kompa mam podpiętego pod TV FullHD 42 cale, też planuję przesiadkę na nieco większy ekran i korzystam non stop z rozdziałki 1920x1080.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI Z77A-G45 390zł

Trzeba nadmienić, ze ta płyta nie ma złącza PCI, osobiście bym szukał czegoś z tym złączem, będziesz chciał dołożyć jakąś kartę rozszerzeń to zawsze większy wybór no chyba iż wiesz, ze nie wykorzystasz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi