Skocz do zawartości
Zahir

i5 na Z77 - restarty i zwiechy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Może ktoś z Was spotkał się z podobnym przypadkiem, bo mi trudno jednoznacznie stwierdzić przyczynę problemu.

Nowe podzespoły:

Intel i5 3570K

MSI Z77A-G45

SSD OCZ Vertex 4

zasilacz Silverstone SST-ST60F-PS

Ponadto z poprzedniego kompa:

OCZ 2x2 GB ( 1333)

jakiś WD 500GB SATA

Grafika póki co zintegrowana.

Windows 7 ultimate x64 SP1

Pierwsze uruchomienie nowych podzespołów, konfiguracja UFI i instalacja systemu bez problemów.

Pierwszy samoczynny restart po jakiś 2h podczas przeglądania stron internetowych.

Kolejne w różnych zupełnie przypadkowych sytuacjach na zmianę ze zwiechą systemu której towarzyszy taki ekran jak poniżej na fotce:

http://img836.imageshack.us/img836/7696/imageamvt.jpg

Podgląd dziennika zdarzeń nic mi nie powiedział poza tym, że nastąpiło nieoczekiwane zamknięcie systemu, poprzedzone problem z załadowaniem jakiegoś pliku związanego z Comodo.

Problem z pamięciami raczej wykluczam , memtest przeszły 2 razy - zero błędów.

Zasilacz trzyma napięcia idealnie, więc raczej też nie jest przyczyną.

Dysk, podobnie jak pamięci, pracował już w poprzednim komputerze i nie sprawiał problemów.

Jedyne co zostało to płyta i procesor. Na moje amatorskie oko, problemem jest grafika, która jak wiadomo jest zintegrowana z procesorem ale sygnał jest podawany przez płytę więc nie można jej wykluczyć.

Proszę o pomoc w diagnozie przyczyny problemu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgraj przed ostatni bios do płyty bo najnowszy wypuszczony był niewypałem i robił freezy pc. Bios do wgrania 2.8 jeżeli to ci nic nie pomoże być może coś z procesorem się dzieje jeżeli używasz grafiki z procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za zainteresowanie tematem.

Otrzymałem od pracownika MSI najnowszy BIOS w wersji Beta. Przygotowując płytę

do update'u wyjąłem baterię, chcąc się upewnić że BIOS jest na default. Po uruchomieniu systemu (jeszcze oryginalny BIOS na default) zauważyłem zmianę.

Windows wykrył dyski sata podobnie jak pokazuje pendrive w usb. Zielona ikonka w tray'u z możliwością odłączenia (eject) dysków.

Postanowiłem popracować trochę i okazało się, że komputer na około 8h ciągłego używania zresetował się tylko raz. Choć może to tylko przypadek i powyższe nie ma ze stabilnością nic wspólnego.

Ponadto na innym forum użytkownik takiej samej konfiguracji miał podobny problem, przyczyną były pamięci, więc wygląda ze te płyty są "kapryśne" pod tym względem. Będę dzisiaj testował tylko z jedną kością tak jak mi polecił - zobaczymy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kontroler przestawił się w tryb AHCI dlatego widzisz dyski pod "zieloną ikonką"

ja bym obstawiał raczej same ustawienia biosu. wczytaj ustawienia XMP dla pamieci, sprawdź jakie napięcie ustawia dla nich płyta. jeżeli nie podkręcasz to musi działać na ustawieniach fabrycznych nie ma innej opcji. możesz też zapuścić prime95 w trybie blend i zobacz czy nie wywali jakimiś błędami (szukaj głównie WHEA) w dzienniku systemu.

poza tym pamięci powinny być obsadzone w czarnych bankach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wracam po update BIOSu.

Przygoda z otrzymanym od MSI v2.10B2 była bardzo krótka. Komputer co prawda pracował bardzo stabilnie ale sam BIOS był pełny bugów (opisy / ikony) i zupełnie nie umożliwiał zapisania zmian.

Zrobiłem zatem downgrade do v2.9. Komputer stabilny jak skała, 4h na prime95 (priorytet 8 / blend mode) zero błedów! 3D Marki zero problemów. Jednym słowem super. Z jednym ale.. w zasadzie

za każdym pierwszy uruchomieniem komputera po dłuższej przerwie, np rano wita mnie taki obrazek

Dołączona grafika

oczywiście wygląda to jakby komputer nie miał z czego się zbotować, zerknijmy zatem do BIOSu

Dołączona grafika

Mimo, że systemowy SSD jest widoczny (ramka 2), BIOS z tylko sobie wiadomego powodu postanowił jako priorytetowy ustawić WDeka (ramka 1)

Podpowiadam, że wcześniej BIOS był ustawiony poprawnie.

Okej, ustawmy zatem ponownie, zakładka bot priority:

Dołączona grafika

Jak widać mój OCZ nie jest wogóle dostępny w opcjach wyboru botowania. Przypominam, że system status byl widoczny (ramka 2)

Idźmy zatem do menu Hard Disk Priorities menu (ramka 3)

Dołączona grafika

No i proszę nasza zguba się znalazła tyle, że jest jako 2nd boot. Szybka zmiana na 1st i już można się cieszyć w pełni sprawnym

i stabilnym komputerem :)

Oczywiście ironizuje, bo nie na to liczyłem wydając sporo kasy na nową platformę. I zastanawiam się czy to MSI wypuściło na rynek

niedopracowany produkt czy to ja po prostu trafiłem na wadliwą sztukę?

Nie jestem ekspertem ale przychodzi mi na myśl problem z kondesatorami, wskazywało by na to nie trzymanie niektórych(sic!) ustwień BIOS po dłuższym

czasie kiedy komputer jest wyłączony. Zwyczajny restart przebiega normalnie.

Ewentualnie problem z kontrolerem sata - pojawiający się i znikajacy dysk SSD

Jakieś pomysły?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ tesel

na fotce widać, że jest na sata2. Już przepiąłem na sata1. Dzięki za radę, póki co jest okej. W BIOSie też wszystko tak jak być powinno.

@ rafa

Mam firmware v1.4, najnowszy dostępny na stronie producenta to v1.5.1

Ale zdaje się, że nie ma możliwości upgrade'u firmware'u na dysku systemowym, a nie mam możliwości zainstalować system na innej partycji.

Anyway, dzieki za zainteresowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że się nie poddaje. Jestem co raz bliższy spakowania płyty i... dysku SSD w pudełka i odesłania.

Na innym forum użytkownik zasugerował, że problemy może powodować właśnie Vertex.

Po tym jak problem z mojego poprzedniego posta powtórzył się dzisiaj rano (voodoo z BIOSem żeby odpalić kompa)

postanowiłem przetestować go w HD Tune

odczyt

Dołączona grafika

zapis

Dołączona grafika

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie, póki co zapoznaje się z tematem i trafiłem na interesujące rozwiązanie, umożliwiające update z poza systemu.

Bootable Toolbox http://www.ocztechno...ition-(REBUILD)

Zaoszczędzi mi to kłopotu i czasu z instalowaniem systemu na innej partycji.

Ponadto daje nadzieję na wyeliminowanie problemów ze sterownikami, o których można przeczytać gdy ludzie próbują aktualizować spod windowsa.

EDIT: Aktualizacja firmware'u przebiegła bez problemowo. Póki co potestuję wersje 1.4.1.2

Dopiero z tej wersji bedzie możliwy update do 1.5

Pozdr.

Edytowane przez Zahir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi