seagate7200 Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 http://w384.wrzuta.pl/obraz/30jojhGxg6J/hwmonitor2 http://w384.wrzuta.pl/obraz/9Ic3tJDdkrn/hwmonitor czy takie wyniki hwmonitora mogą swiadczyć o złym zasilaczu? dodam że mój zasilacz to Tracer Be Cool 420W ostatnio mam częste problemy z dump crashem, albo po prostu zwiechą/restartem systemu... ktoś mi doradził bym zrobił test napięć w hwmonitorze... ale sam nie wiem jak te wyniki interpretować... dodam, że podczas wykonywania tego testu komp mi sie zrestartowal ;/ pomoże ktoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 :( czytanie ze zrozumieniem leży, ja moge duzo zrozumiec, że jest pozno i człowiek moze byc zmeczony. Pytanie brzmi co powoduje u użytkowników w tym też Ciebie piszaca w tym dziale tego typu tematy... przecież jest wyraźnie napisane na czerwonym tle, trzeba sie postarac zeby tego nie zauważyć...uciekaj do podstawowych. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 Napięcia mierzymy miernikiem nie softem ! 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seagate7200 Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 kurde.... ;/ to jak mogę dojść do tego co jest powodem restartów/zwieszek kompa? ;/ tylko serwis? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 (edytowane) Zasady Za tematy typu 'Jak podkręcić', 'Jak odblokować mnożnik', 'Do ilu podkręce' itp. będzie KARA. Pytania związane z podkręcaniem tylko w odpowiednich działach sprzętowych oraz Podstawowych Zagadnieniach idź chłopie odpocznij sobie trochę od internetu, a podczas odpoczynku przejrzyj testy gimnazjalne...... Edytowane 6 Marca 2013 przez Yogi311 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seagate7200 Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 (edytowane) ale to nie jest temat o podkrecaniu... mistrzu.... ani o odblokowywaniu mnożnika.... tylko o przyczynach zwiech kompa.... a jeżeli wybrałem zły dział to proszę przekieruj mnie do odpowiedniego... a jak nie potrafisz mi pomoc to racz proszę się nie udzielać.... zresztą nawet nie mam możliwości przeniesienia tego tematu do innego działu.... Edytowane 6 Marca 2013 przez seagate7200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 Co jest powodem zwiech i restartów - ciach!iany zasilacz , zmień go na markowy sprzęt , choćby używany Fortron/Delta . I nie podałeś jaki masz sprzęt - może coś poza zasilaczem powoduje też problemy . A napisanie tematu we właściwym dziale to nie takie trudne , tym bardziej że takowy masz na początku forum . 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 Coś tam widać, swoją drogą można te obrazki tam powiększyć?:) Domyślam się ze grafa to 8800GTS a procek athlon x2 3800+ taki zestaw pociągnie pewnie do 250W maks natomiast zasilacz to szajs więc bardzo prawdopodobne że on jest winowajcą, ale żeby to sprawdzić to albo użyjesz miernika albo podmienisz zasilacz nie ma innego wyjścia. Najpierw zdejmij bok obudowy, zrób testy i zobacz jak będzie, Twój procek ma maksymalną temperaturę 71 stopni a rozgrzewa się u Ciebie do 75 także najpierw bym to sprawdził chociaż nie sądzę żeby to było przyczyną. I jeszcze z łatwiejszych to sprawdzenie ramu programem memtest (nagrywasz na płytę i odpalasz z niej kompa), sprawdzenie dysku HDTune lyb CrystalDiskinfo. Najlepiej byłoby zacząć od zasilacza czyli miernik i mierzyć w google znajdziesz informacje o tym jak to robić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 (edytowane) ja powiem tak, jakich napięć ten zasilacz nie podaje nawet jesli są wzorowe, zmieniłbym na jakis zasilacz ~~50zł np FSP350HLN ps:przed wymianą zasiłki zobacz w jakiej kondycji jest płyta głowna ps2:teraz wiesz juz w jakim dziale zakładać tego typu tematy ! Edytowane 6 Marca 2013 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seagate7200 Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 (edytowane) dzięki wszystkim za odpowiedzi!! powiem tylko, że teraz to się trochę wkur[cenzura]wiłem ;( nie dość, że kupiłem ten zasilacz 02.07.2012 czyli dość niedawno to wywaliłem na niego 115zł... to jeszcze kupowałem go w renomowanym miejscowym sklepie... i wychodzi na to, że wcisneli mi bubel ;/ ciekawe jak zareagują teraz na nowine, że zasilacz niedomaga ;/ a moja konfiguracja to: amd athlon 64x2 3800+ asus a8n32-sli deluxe 4x1gb kingstone ddr 8800gts 320mb 2x seagate hdd 160gb jak mam sprawdzić w jakiej kondycji jest płyta główna? dziekuje i pozdrawiam Edytowane 6 Marca 2013 przez seagate7200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 (edytowane) kupiłem ten zasilacz 02.07.2012 czyli dość niedawno to wywaliłem na niego 115zł... to jeszcze kupowałem go w renomowanym miejscowym sklepie... i wychodzi na to, że wcisneli mi bubel ;/ tak to już jest z miejscowymi sklepami, dlatego dobrze przed jakimikolwiek zakupami poczytac google lub zapytac na forum. jak mam sprawdzić w jakiej kondycji jest płyta główna? zobacz czy kondensatory na niej nie są wypukłe Edytowane 6 Marca 2013 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 (...) zobacz czy kondensatory na niej nie są wypukłe Bądź precyzyjny. Czy nie są spuchnięte co wygląda dosyć charakterystycznie: grafika google Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 Zorganizuj do prób inny zasilacz. Sprawdź też czy nie przegrzewa się chipset. Masz założony wentylator/turbinkę na sekcji zasilania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seagate7200 Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2013 (edytowane) a no to nie... kondensatory są spoko!! w poprzedniej płycie mi się powylewały ale tutaj są ok!! a co do zasilacza to właśnie rozglądam się już za jakimś nowym... i jestem na 90% przekonany, ze to jego wina... bo czasami na hwmonitorze po skończeniu grania na lini 12v pokazuje mi minimalna zarejestrowaną wartość nawet 11.47v więc to raczej to .'/ chociaż niskie napięcie na lini 12v może być powodem tylko restartów komputera mi się wydaje... bo czasami mam po prostu też niebieski ekran... i pisze, że jakis crash dump i że system zamyka system by niedopuścić do zniszczenia sprzetu czy coś takiego.... ale to już raczej z powodu wysokich temeratur.... bo takie też obserwuje... no ale pokolei... wpierw zasilacz później temperatury... Zorganizuj do prób inny zasilacz. Sprawdź też czy nie przegrzewa się chipset. Masz założony wentylator/turbinkę na sekcji zasilania? na czipsecie mam radiator... poszukaj sobie na google asusa a8n32-sli deluxe to bedziesz wiedzieć jak to wyglada... taki 3 częsciowy połączony rurką... i jest akurat bez wentylatora... bo na procesorze mam wiatrak pentagramu freezone (dokładnej nazwy nie podam, bo sie akuratnie kręci :P) a to ustrojstwo jest strasznie duże ;/ dzieki i pozdrawiam Edytowane 7 Marca 2013 przez seagate7200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2013 na czipsecie mam radiator... poszukaj sobie na google asusa a8n32-sli deluxe to bedziesz wiedzieć jak to wyglada... Sam sobie zerknij w google... Może trafisz tu to będziesz wiedział jak to wygląda. Jak nie masz tego oryginalnego wentylatora, spróbuj jakiś prowizoryczny nawiew zrobić innym wentylatorem. Gdyby to badziewie nie potrafiło się dobrze nagrzać, Asus nie dawałby tego wentylatorka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seagate7200 Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2013 no wiem.. ale pisałem przecież, że nie pozwala mi na to wiatrak pentagramu na procesorze... :P a wracajać do tematu zasilacza.... to ten chyba bedzie dobry i w spoko cenie: http://allegro.pl/zasilacz-ocz-corexstream-500w-sli-gwarancja-i3073544303.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2013 (edytowane) a wracajać do tematu zasilacza.... to ten chyba bedzie dobry i w spoko cenie: http://allegro.pl/za...3073544303.html Ale on nie sprzeda się w takiej cenie powyżej 100zł na pewno wejdzie to wtedy już lepiej Corsaira VS 450W nowego kupić ale do tego zestawu spokojnie wystarczy fortron HLN ( http://allegro.pl/pr...3072372513.html ) Edytowane 7 Marca 2013 przez michalelo 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...