chrisgain Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2013 Witajcie, jestem tu nowy i potrzebuje złożyć komputer do 600-700 zł. Aktualnie posiadam (cholernie słabego nie wiem co się dzieje, tnie się jak cholera nawet po formacie): - AMD Althon x2 2,2 GHz - Dysk twardy 180 GB (zostawiamy) - Zasilacz 350 W - Ram 1,5 gb - Napęd DVD (zostawiamy) - GIGABYTE ATI Radeon HD5450 512MB DDR2/64bit Prosił bym o jakiś w miarę zestaw do kwoty powyżej, komputer służyć ma do pracy z programem graficznym Photoshop oraz do lekkich gier typu Counter-Strike 1.6, Source, League of Legend. Z góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2013 (edytowane) Czy ten dysk i napęd jest na SATA? Sprawdzałeś, czy to dysk nie jest przyczyną problemów? Robiłeś mu jakąś diagnostykę? SMART? Podaj model i markę zasilacza. Edytowane 11 Marca 2013 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrisgain Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2013 Dysk sata chyba, musze jutro zerknąć, zasilacz ten ModeCom 350W MC 350 ATX (komp ma 4-5 lat) czym najlepiej sprawdzić dysk ? bo jakiś tam remont kompa musi być, ale chciałbym się dowiedzieć jaka przyczyna jest takiego spadku wydajności, muszę jutro zainstalować system od nowa bo po 2 tyg wyświetlił się błąd systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2013 HDTune, skan powierzchni + SMART (zakładka Health bodaj) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2013 (edytowane) BSOD nie jest powodem do (w przypadku problemów sprzętowych) reinstalki systemu. Czym sprawdzić dysk? Obejrzyj statystyki SMART i przeprowadź pełne skanowanie (odznaczone 'Quick Scan') przy użyciu programu HD Tune. Pewnie i tak skończy się migracją na budżetowy zestaw, oparty o s1155 ;). Edit: Klaus mnie ubiegł. W HD Tune zakładki 'Health' i 'Error Scan' odpowiednio. Co zaś tyczy się obecnej konfiguracji - Athlon x2 i HD5450 nie są mocarnymi komponentami, acz z LoLem, a tym bardziej CSem 1.6 jakoś sobie radzą, czyż nie? :) @Tapatalk Edytowane 11 Marca 2013 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrisgain Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2013 (edytowane) BSOD nie jest powodem do (w przypadku problemów sprzętowych) reinstalki systemu. Czym sprawdzić dysk? Obejrzyj statystyki SMART i przeprowadź pełne skanowanie (odznaczone 'Quick Scan') przy użyciu programu HD Tune. Pewnie i tak skończy się migracją na budżetowy zestaw, oparty o s1155 . Edit: Klaus mnie ubiegł. W HD Tune zakładki 'Health' i 'Error Scan' odpowiednio. Co zaś tyczy się obecnej konfiguracji - Athlon x2 i HD5450 nie są mocarnymi komponentami, acz z LoLem, a tym bardziej CSem 1.6 jakoś sobie radzą, czyż nie? @Tapatalk Tak radzą sobie tylko od jakiegoś czasu granie w lola to masakra, dzisiaj ogarnę ten skan, a co jest powodem resetowania się kompa przy temp 55st.(najczęściej jest jak dostanie procek 100% obciążenia tak 5-7 min, w tym czasie się zawiesi i potem jest restart) I czekam na jakąś konfiguracje sprzętową ... P.S Zaraz będzie, że problemy rozwiązuje się w innym dziale Edytowane 12 Marca 2013 przez chrisgain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2013 Moze zasilacz nie domaga. To juz stara konstrukcja, ktore swoje przepracowala. Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrisgain Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2013 (edytowane) też tak myśle że zasilacz już ma w [gluteus maximus] dosyć ... orginalnie ten komputer miał 1 gb ram, 128 karta graficzna wbudowana i poszerzyłem o chłodzenie o cooler master512 mb ram, oraz karte graficzną 512 mb ... Więc po tylu latach domaga się o wymiane :) DYSK TWARDY TO SAMSUNG HD16jhj - seria ATA @EDIT Dał by rade ten zestaw i do tego dobrać dysk czy ten dysk co mam mógłby być narazie ? Tymczasowo karte graficzną też bym zostawił bo kupowałem ją 2 lata temu. Coś czerwiec, lipiec kupił bym coś mocniejszego, zastanawiam się jeszcze nad procesorem co by można było lepszego wrzucić ? http://www.morele.ne...ry/info/bJd3vU/ Edytowane 12 Marca 2013 przez chrisgain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2013 1. Nie zapomnij o pamięci ram 2. W poscie #5 AragornPL napisał ci dokładnie co masz zrobić z dyskiem. Bierz się do roboty. Trzeba wiedzieć na czym się stoi. Może się okazać, że to dysk jest w pierwszej kolejności do wymiany. Bez infomracji o kondycji HDD nie można nic doradzić. 3. Rozumiem, że dysk jest SATA, nie popisałeś się z podaniem modelu, google nie zna za bardzo takiego modelu. 4. Jak myślisz o zmianie k. graficznej, zasilacz bierz minimum http://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-450w-cp-9020049-eu-527950/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2013 (edytowane) pewnie chodzi o HD160hj - a dalej serial ATA mam też ten dysk, niestety wydajnością on nie grzeszył od nowości -> transfery 25-60MB/s jak są Bsody to stawiam na RAM - > po tescie dysku wykonaj też skan programem memtest+ (do nagrania na pendrive/cd i bootowania) zasilacz raczej nie jest przyczyną BSOD - najwyżej byłby restart Edytowane 12 Marca 2013 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrisgain Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2013 (edytowane) Na dysku mam jakieś takie błędy http://iv.pl/images/...22273612777.jpg error skan wyszedł pozytywnie wszystkie pola zielone memtest+ http://iv.pl/images/71578374172393255736.jpg Edytowane 12 Marca 2013 przez chrisgain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2013 (edytowane) Dysk jest trup. Musisz się zdecydować czy kupujesz najpierw HDD/SSD, czy w tych 700zł ma być też hdd. Edytowane 12 Marca 2013 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2013 jw. - wymiana dysku rozwiąże twoje problemy aczkolwiek warto wymienić bebechy na s1155 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...