eferzet Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) Planuję kupno komputera opartego o i7-3770K, oraz GF 660 ti. Priorytet to CISZA. Oprócz wymienionych wyżej części "bazowych", chcę również jakiś dobry SSD 128 gb, oraz obowiązkowo 16 gb RAM. Reszta komponentów jest mi w miarę obojętna, jedynie co do obudowy myślałem jeszcze o Define R4, oraz jako chłodzenie CPU zainteresował mnie BeQuiet Dark Rock Pro 2. Na całość jest 5000, ale chcę wydać jak najmniej - i to jest dla mnie BARDZO ważne. Aha, bez monitora, napędu i może zasilacza (mam jakiegoś starego 6letniego bequieta 560W, chyba powinien być ok?) Jakieś propozycje? Edytowane 16 Marca 2013 przez eferzet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eferzet Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Ten stary zasilacz jest bardzo cichy - tylko nie wiem czy wystarczy. Karta nie za słaba, interesuje mnie granie w 1650x1050, nie chcę dopłacać do 670 a już na pewno nie chce radeona. 16 gb RAMu i i7 są musem - też nie bez przyczyny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 I7 i 16GB ramu średnio się nadaje do gier . Będziesz robił OC ? Do OC proponuję I5 3570K + dobra płyta na Z77 . Bez OC to proponuję I5 3350P + MSI B75A-G43 . Podane chłodzenie od BQ to wg. mnie przerost formy nad treścią , podobną wydajność zapewnią chłodzenia 2x tańsze np. TR Macho HR-02 rev.2 . Ram bierz 8GB DDR3 1 333 mhz , a jak ci zabraknie to potem dołożysz kolejną kość 8GB . Karta - GTX660Ti to fajna karta ale można mieć lepsze , szczególnie przy tym budżecie - HD7970 1Ghz lub GTX680 . HD7970@1Ghz jest szybsze od GTX680 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eferzet Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) i7 i 16 gb jest mi po prostu potrzebne. Mogę jedynie zapewnić, że obie te rzeczy będą dość mocno ekspolatowane i mam co do tego pewność. OC procka mnie interesuje, ale takie podstawowe, do 4.2 czy 4.4 (wiem że można to osiągnąć lajtowo). Zmienia to coś w proponowanych buildach? Mam też pytanie odnośnie grafiki, gigabyte będzie lepszy od tej MSI "OC"? Cichszy? Wydajniejszy? Gdzieś słyszałem, że płytka PCB na tym gigabycie ostro się grzeje... HDD lepszy taki niż seagate? Oraz czy nie dałoby rady oszczędzić na płycie w tej 2 konfiguracji? Jakieś tanie MSI czy coś? Będzie w czymś różnica? Edytowane 16 Marca 2013 przez eferzet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eferzet Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Nie, to tutaj - http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-660-ti-2gb-ddr5-192-bit-hdmi-dvi-dp-n660ti-pe-2gd5-oc-510110/ Co do płyty, to super - 170 pln oszczędności na tej pozycji to coś co mi się podoba. Rozumiem, że jeżeli nie chcę żadnych wodotrysków ani wyższego OC jak takie jakie podałem, to ta płyta w niczym nie jest gorsza od tamtej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eferzet Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Mhm, przyglądnę się temu dokładniej, pewnie jedna ma coś czego nie ma druga, więc trzeba będzie zsumować "plusy dodatnie i plusy ujemne", hehe. Co do grafiki, w drugim linku załączonym przez Ciebie, chwalą ciszę tego MSI. Więc chyba jednak skłaniałbym się ku niemu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eferzet Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) Faktycznie, jest tam takowy fragment, ale jest tam też: "Wybór konkretnego modelu karty z GeForce GTX 660 Ti zależy tak naprawdę od indywidualnych potrzeb potencjalnego użytkownika. Przykładowo, dla kogoś, kto nie potrzebuje gry oraz super cichego chłodzenia, polecamy akcelerator firmy MSI." Jak dla mnie to są dwie sprzeczne ze sobą informacje... :-/ Edytowane 16 Marca 2013 przez eferzet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eferzet Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Oh, jestem ślepy. Masz rację. Ok, czyli mierzę w gigabyte. Chyba nawet tańszy jest, więc tym lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eferzet Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2013 Podbiję, bo okazało się że ten zasilacz miał ~380W na 12V jak był nowy, a on jest używany non stop od 6 lat 24/7. Czyli pewnie ma to już niewiele wspólnego z tym czym było na początku. Mam trzy preferencje co do zasilacza; jak najcichszy, przynajmniej gold, oraz odpinane kable. Da radę w ogóle coś takiego w miarę tanio, czy to jest po prostu wydatek rzędu 4 stów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...