Skocz do zawartości
Wu

Nowe Auto. Wasze opinie (jeśli mieliście z tym kontakt)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem:

Skasowali mi auto i musze wybrac coś nowego:

W grę wchodzi kilka modeli mn:

- Mazda 626 2.0 D (takie miałem)

- Toyota Corolla 1.8D

- Nissan Sunny 1.7D / 2.0D

Ew. w grę chodzi jescze jedna opcja. Zakup mazdy 626 i przełożenie z tej rozbitej skrzyni biegów i silnika (który miałem w naprawdę bardzo dobrym stanie, i trochę mi go żal), Problem tylko w tym ze są podobno spore problemy przy rejestracji takiego składaka. Ma ktoś doświadczenie w tej materii, ew. zetknoł się z ww. modelami samochodów (roczniki 86-90), opinie sugestie ?

Byłbym wdzięczny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeździłem Nissanem Sunny 2.0 D ale hatchback (pewnie Mazdę miałeś sedana).

Samochodzik baaardzo żwawy (leciutki) i jak się spokojnie jeździ bardzo oszczędny (nawet do 5l/100 na trasie zszedłem). Nie psuł się za bardzo - typowe duperele.

PS Czemu diesel????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeździłem Nissanem Sunny 2.0 D ale hatchback (pewnie Mazdę miałeś sedana).

Samochodzik baaardzo żwawy (leciutki) i jak się spokojnie jeździ bardzo oszczędny (nawet do 5l/100 na trasie zszedłem). Nie psuł się za bardzo - typowe <font color="#FF0000">[ciach!]</font>.

PS Czemu diesel????

Dlaczego ? Ekonomia to raz, olej kupuje za 1.80, 5 - 7 litrów na 100km to bardzo dobry wynik. Poza tym dużo lepiej jezdzi mi się dieslem(nie gaśnie), niskie koszty utrzymania silnika (praktcznie tylko wymany oleju i filtrów), poza tym duża trwałość jeśli chodzi o japońskie auta. To chyba podstawowe zalety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki ma być problem z rejestracją ?

Jeżeli kupujesz ten sam model, to nie będzie żadnych. Tzn, w nowym aucie, muszą występować seryjnie takie elementy, jakie chcesz do niego wsadzić. Czyli kupujesz np. Golfa 4 1.4 :lol: i wstawiasz 1.6, bądź 2.0.

Co do ropy. Tanio masz. Aczkolwiek do starych diesli można spokojnie lać opał. Tylko nowe cierpią przy takich eksperymetach. A i koszt jaki 1.30-1.40 zł :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mazda 626 dobry wozik

po przelozeniu silnika nie ma problemu z rejestracja ,podajesz nowe numery i ci rejestruja

nie mozna wymieniac elementow nosnych nadwozi z nabitymi numerami ,silniki i uklady napedowe bez problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że macie spore doswiadczenie z japońskimi samochodami. Chcę jakiś kupić (np. Corolla) ale trochę odstraszają mnie legendy o ogromnych kosztach części zamiennych. Czy faktycznie naprawy tych aut są takie drogie?

Nie wiem, jak toyoty, ale części do mazdy są w polsce okropnie drogie- zwłaszcza w serwisach autoryzowanych. Kumpel pracował jakiś czas temu, i poprostu jeździliśmy do Wiednia, i kupowaliśmy tam w autoryzownym serwisie. Nawet z ich VATem, (którego nie płaciliśmy naturalnie :D) na kilku częściach zwracała się podróż i zostawała godziwa dniówka. A za podatek to na Praterze nieźle się można było jeszcze pobawić :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi