Skocz do zawartości
daniel11111

MSI Z77A-GD65 - brak portu RS232 (COM) pilna pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mam płytę główną  MSI Z77A-GD65 w której nie ma portu RS232 (port com). Problem jest taki, że potrzebuje owy port do komunikacji z drukarką fiskalną. W jaki sposób dorzucić go do płyty głównej? 

Widziałem rozwiązania z jakimiś śledziami i wtyczkami, pytanie czy jest możliwość podpięcia tego pod moją płytę?

Sprawa jest dosyć pilna, bo muszę jak najszybciej podpiąć drukarkę do komputera i wystawić paragony z tego miesiąca, inaczej urząd skarbowy sie przyczepi...

Edytowane przez daniel11111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Google nie umarło, bo tam pierwsze co szukałem, ale nie znalazłem informacji czy mogę dorzucić śledzia z 5 pinami do mojej płyty głównej.

RS-232 na pci-e jedynie jakie znalazłem to na x1 a ja mam pci-e x3 A to chyba różnica, bo stara karta dzwiękowa nie pasowała mi do pci-e, była chyba na zwykłe pci. 

PCI-E 1 jest kompatybilne z 3 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opowiadasz niestworzone historie :) Twoja płyta ma pcie x16 (do którego można podpiąć wszystko) w liczbie trzy oraz cztery pcie x1.

Nie ma czegoś takiego jak pcie x3.

Starą dźwiękówkę zapewne miałeś na pci. To zupełnie inny archaiczny standard.

Karty choćby z drugiego linku z google które podałem nada się do Twoich potrzeb.

Gdyby do Twojej płyty dało się podłączyć po prostu śledzia oznaczałoby że ma port RS232 (COM) a takiego nie posiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestworzone historie - sie człowiek nie zna to sie pyta i czasem głupoty napisze Dołączona grafika Sugerowałem się tym, że pisze pod portem na płycie PCI-E 3.0, nie wiedziałem, że 1.0 jest kompatybilne z 3.0 i że 3.0 to nie to samo co x3

Rozumiem zatem, że jeśli kupię port RS-232 na pci-e to będzie to czego szukam i będzie pasował do mojej płyty głównej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi