daniel11111 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) Witajcie, Mam płytę główną MSI Z77A-GD65 w której nie ma portu RS232 (port com). Problem jest taki, że potrzebuje owy port do komunikacji z drukarką fiskalną. W jaki sposób dorzucić go do płyty głównej? Widziałem rozwiązania z jakimiś śledziami i wtyczkami, pytanie czy jest możliwość podpięcia tego pod moją płytę? Sprawa jest dosyć pilna, bo muszę jak najszybciej podpiąć drukarkę do komputera i wystawić paragony z tego miesiąca, inaczej urząd skarbowy sie przyczepi... Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez daniel11111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2013 czyżby google umarło czy leń się wkradł? https://www.google.com/search?client=opera&q=port+com+pci&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest#hl=pl&gs_rn=11&gs_ri=psy-ab&tok=XpCmtLqtB8EnE9hImYz2kw&suggest=p&pq=port%20com%20pcie&cp=5&gs_id=1a&xhr=t&q=rs232+pcie&es_nrs=true&pf=p&client=opera&hs=PG8&channel=suggest&sclient=psy-ab&oq=rs232+pcie&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_qf.&fp=a8102741ab20bc47&biw=1676&bih=927 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel11111 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) Google nie umarło, bo tam pierwsze co szukałem, ale nie znalazłem informacji czy mogę dorzucić śledzia z 5 pinami do mojej płyty głównej. RS-232 na pci-e jedynie jakie znalazłem to na x1 a ja mam pci-e x3 A to chyba różnica, bo stara karta dzwiękowa nie pasowała mi do pci-e, była chyba na zwykłe pci. PCI-E 1 jest kompatybilne z 3 ? Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez daniel11111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Opowiadasz niestworzone historie :) Twoja płyta ma pcie x16 (do którego można podpiąć wszystko) w liczbie trzy oraz cztery pcie x1. Nie ma czegoś takiego jak pcie x3. Starą dźwiękówkę zapewne miałeś na pci. To zupełnie inny archaiczny standard. Karty choćby z drugiego linku z google które podałem nada się do Twoich potrzeb. Gdyby do Twojej płyty dało się podłączyć po prostu śledzia oznaczałoby że ma port RS232 (COM) a takiego nie posiada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel11111 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) Niestworzone historie - sie człowiek nie zna to sie pyta i czasem głupoty napisze Sugerowałem się tym, że pisze pod portem na płycie PCI-E 3.0, nie wiedziałem, że 1.0 jest kompatybilne z 3.0 i że 3.0 to nie to samo co x3 Rozumiem zatem, że jeśli kupię port RS-232 na pci-e to będzie to czego szukam i będzie pasował do mojej płyty głównej ? Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez daniel11111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...