XarduneK Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2013 (edytowane) Witam Zastanawiam się nad wymianą chłodzenia co myślicie o tych modelach (140mm): http://www.bitfenix.com/global/en/products/accessories/spectre-pro#specs]BitFenix Spectre Pro[/url] - 140mm http://www.nzxt.com/product/detail/92-fx-140lb-case-fan.html]Nzxt FX-140LB[/url] - 140mm http://www.nzxt.com/product/detail/116-fz-14mm-nonled-case-fan.html]Nzxt FZ-140[/url] - 140mm http://www.blacknoise.com/en/products/it/11/Noiseblocker-NB_BlackSilent_Pro_140mm]NoiseBlocker Black Silent Pro PK3[/url] - 140 mm http://www.fractal-design.com/?view=product&category=4&prod=79]Fractal Design Silent Series R2[/url] - 140mm http://www.phanteks.com/PH-F140TS.html]Phanteks PH-F140TS[/url] - 140mm http://www.scythe-eu.com/en/products/fans/glidestream-140.html]Scythe Gildie Steam[/url] - 140mm Zakupywać będę stopniowo dlatego wybieram te z wyższej półki (chyba ze nie ma sensu?). Ostatecznie będzie wymiana całego chłodzenia (2x przód, 1x tył, 2x góra). Przede wszystkim liczy się wydajność, cisza spada na drugi plan. P.S. Jestem otwarty na inne propozycje. Edytowane 8 Maja 2013 przez XarduneK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2013 Mam w budzie m. in. PK3 Jeśli chodzi o przepływ to jest masakra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XarduneK Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2013 Jest tak źle?? Czy wręcz odwrotnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2013 Wręcz odwrotnie jeśli jesteś w stanie poświęcić ciszę dla przepływu. Wcześniej myślałem że 2xMagma na TRUE są głośne ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XarduneK Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2013 Hmm to może na nie się zdecyduje (+/-1700RPM robi pewnie swoje). A jakieś informacje/opinie o reszcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2013 Fractal moze cichutko cykać. noiseblocker PK3 to huragan,PK2 starczy w zupelnosci. BeQuet daje rade, bardzo ladnie dmucha. Ostatnio mnie mile zaskoczyl wysluzony SilentiumPC Mistral 140 - zamontowany w pionie na tym samym napięciu był cichszy od Fractala i BeQuiet (które cykały, słychac to z odległości 30cm jak nic innego w pokoju sie nie dzieje), . Oczywiscie w innej pozycji (np poziom) sytuacja wyglada troche inanczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XarduneK Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2013 (edytowane) KaszpiR ale jaki "BeQuiet" ładnie dmucha? Bo nie podałem żadnego. Phanteks posiada dużo w zestawie , ale czy +/- 1200RPM starczy. Noisblocker ma wystarczające wyposażenie (aktualnie faworyt) Ten NZXT mnie zastanawia posiada aż 2000RPM... Zapomniałem na początku dodać, po zakupie wszystkich wentylatorów również zakupie http://www.fractal-design.com/?view=product&category=4&prod=80]Kontroler obrotów[/url] (ten bądz podobny). Edytowane 9 Maja 2013 przez XarduneK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granat1166 Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2013 u mnie be quiet sprawdza się wyśmienicie polecam !!! klik klik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2013 (edytowane) Prosiłbym jednak zwracać uwagę na nicki BeQuiet Silent Wings 2 http://www.bequiet.com/pl/casefans/260 Ja się bardzo przekonałem do NoiseBlockerów - w zestawie są dobre dodatki. NoiseBlockery maja zilikowoną podkładkę pod ramkę wentylatora oraz specjalne silikonowe podkładki pod śruby. Do tego dochodza dwie różnej długości kable. Co do kontrolerów obrotów, czasem można znaleźć takie, które mają napięci startowe 12V np przez 2s, a potem spada do ustawionego - przydaje sie, zeby wentylatory sie rozkrecily, bo czesto wnetylatory potrzebuja wiekszego napiecia aby zaczely sie krecic, a potem nizszego aby utrzymac obroty. Edytowane 9 Maja 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2013 Do tego dochodzi problem od jakich realnych napięć startują wydajniejsze wentylatory. Co do samego regulatora - on ma zakres 0-12V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2013 Rzadko kiedy regulatory maja taki zakres, raczej mają od 3V lub więcej. Większość wentyli startuje przy 5V, jesli dobrze pamietam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XarduneK Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2013 Aktualnie moim faworytem jest Noiseblocker PK3. Aczkolwiek chciał bym się dowiedzieć też na temat innych wentylatorów jeśli ktoś był/jest posiadaczem takowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2013 Czemu koniecznie PK3, uważam, że w zupełności starczą Ci PK2: - nizsze predkosci minimalne - nizsze predkosci maksymalne - PK3 - pow 1300 RPM przewiew jest, ale kosztem zauważalnego hałasu, a pewnie i tak nie będziesz ich na takich prędkościach trzymał. - reszta bez zmian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XarduneK Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2013 Twierdzisz że PK2 powinny mi w zupełności starczyć (nie mówię nie). Ale w takim wypadku również "wystarczające" powinny być "Phanteks", "Bitfenix", "Scythe". Więc znowu powraca dylemat.. jak na początku tematu (tylko lista składa się już z 4wentylatorów). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juh Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2013 A ja ze swojej strony mogę polecić Fractal Design R2. Mam takich 7 w obudowie i jestem zadowolony. Cicho i chłodno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajayeti Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2013 (edytowane) Ja miałem do czynienia z Fractalami R2, całkiem przyzwoite wentylatory. Ciche, i dobrze dmuchają. Jako, że bzyczały mi pod kontrolerem śmigiełek Fractala (o zgrozo), to wymieniłem na BeQuiety Shadow Wings Mid-speed. Mam ich w tym momencie 5 w obudowie, i jestem zadowolony. Problem jest, gdy masz bardzo "gorący" sprzęt, albo stosujesz powiedzmy ze dwa śmigiełka. Na 5V dmuchają lichutko, ale wtedy nie wydają żadnych dźwięków. Na 12V już dmuchają przyzwoicie (nie jakos wybitnie, w porównaniu do innych z tego sortu), oraz jak na pełne obroty, są ciche. Generalnie BQ polecane są na "wydech" ;) EDIT: Dopiero teraz zauważyłem, że masz zamiar dokupić kontroler Fractala. Uwaga! Niektóre wentylatory podpięte do niego wydają byzczące, denerwujące dźwięki. Jak wspomniałem, R2 dodane do obudowy były takim przypadkiem. Wygoogluj jakie wentylatory ludziom nie "śpiewają", ponieważ możesz się ładnie naciąć. Dla mnie nie było nic gorszego, jak zmontować cichy zestaw na R4, i słyszeć nieustanne bzyczenie, zamiast błogiej ciszy. Możesz też pomyśleć nad innym kontrolerem. Edytowane 9 Maja 2013 przez eloprezio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XarduneK Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2013 Chyba się zdecyduje tak jak osoba wyżej ma "BeQuiet! Shadow Wings 140mm" tylko zaintrygowało mnie to "Generalnie BQ polecane są na "wydech" w takim razie co na "wdech"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2013 wydech to wyciąg czyli wyrzucanie powietrza z obudowy, ja zakupiłem 2x arctic F14 pwm jak dotrą na miejsce to zdam relacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2013 Nie 'co' tylko 'co z' ptys. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2013 what Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XarduneK Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2013 (edytowane) wydech to wyciąg czyli wyrzucanie powietrza z obudowy, ja zakupiłem 2x arctic F14 pwm jak dotrą na miejsce to zdam relacje Tyle to ja wiem.. ale chodzi mi o "wdech" czyli wtłaczanie powietrza do obudowy. co w takim razie jest polecane (odnoszę się do zapytania wyżej), Edytowane 10 Maja 2013 przez XarduneK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2013 juz az tak sie nie rozdrabniaj, bo nigdy nie kupisz wentylatorow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XarduneK Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2013 Też fakt... Dobra wezmę BeQuiet'y na wywiewanie powietrza , a na wtłaczanie Noisblockery PK3 (z racji obrotów). Myślę że można zamknąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2013 Moim zdaniem nie ma co stosowac roznych wentylatorow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...