Modd Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2013 (edytowane) Do starego kompa dokupiłem Celerona G1610, MSI B75MA-E33, Goodram 4 GB 1333 MHz i nagrywarkę DVD. Siedzi w nim też zasilacz Fortron GLN 350W i dysk Seagate 160 GB. Problem polega na tym, że kiedy podłączam dysk, to bootowanie zatrzymuje się na błędzie A3 (lub A2 jeżeli ustawię tryb AHCI) i nie mogę nawet wejść w BIOS. Po odłączeniu dysku komputer wstaje, BIOS chodzi normalnie i mogę włączyć bootowanie z CD. Z podpiętym dyskiem nie jest to jednak możliwe. HDD działa, bo jeszcze dziś był odpalany, pliki z niego były kopiowane itd. Pomocy EDIT: Sprawdzałem swój dysk w tym komputerze i działa. W moim kompie działają oba. Edytowane 24 Maja 2013 przez Modd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2013 Podłączyłeś pod SATA2? 3? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2013 Próbowałem pod wszystkie porty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2013 Dysk ma mozliwosc ograniczenia do Sata I zworka? Wylacz/wlacz tez obsluge smart w biosie, w 0,000001% potrafi splatac figla. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2013 Tak, ma taką zworkę i też ją wyjmowałem/wkładałem. Opcji wyłączenia SMART w BIOSie niestety nie widzę, choć jeżeli szansa na wystąpienie tego problemu wynosi 0,000001%, to w moim przypadku jest to niemal pewne Oto co już zrobiłem: 1. Sprawdzałem na wszystkich portach. 2. Sprawdzałem różne kable SATA i zasilające. 3. Wyjmowałem/wkładałem zworkę ograniczającą do SATA1. 4. Włączałem/wyłączałem różne opcje w BIOS (tryby IDE, AHCI, oszczędzanie energii itd.). 5. Sprawdzałem dysk programem HDTune i wszystko jest ok. 6. Zmieniałem kolejność bootowania (DVD przed HDD; HDD przed DVD). 7. Odłączałem DVD całkowicie. Mimo to nadal nic. Włączam PC -> wiatraki się rozkręcają -> na ekranie pojawia się "A3" w prawym dolnym rogu -> nic dalej się nie rusza; nie da się wejść w BIOS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2013 Masz możliwość update lub downgrade biosu płyty? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2013 (edytowane) Tak, właśnie zrobiłem update z v1.4 na v1.5. Dalej nic. Ten dysk to Seagate Barracuda 7200.9 ST3160811AS jeżeli to w czymś pomoże. EDIT: Nie mam już żadnych pomysłów. Może zerowanie? Czy to jest w stanie pomóc? EDIT2: Odpaliłem Benchmark w HDTune i po chwili wyskakuje "Read error! Test aborted". Pełen skan pokazuje 0,1% uszkodzonych klocków. Edytowane 25 Maja 2013 przez Modd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2013 Ale mówisz że pod inną maszyną dysk działa bez problemu? Na pewno spróbowałbym go przelecieć MHDD jeżeli jest możliwość (brak danych). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2013 Zrobiłem zerowanie i działa! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2013 :-) Głupia sprawa mimo wszystko. Przyczyny chyba nigdy nie wymyślę :D 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2013 Też nie mam pojęcia o co chodziło. Cały urok komputerów W każdym razie dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...