Skocz do zawartości
matbos89

Proszę o opinie dot. tego zestawu - budżetowy dla gracza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od dłuższego czasu przymierzam się do złożenia desktopu. Zestaw będzie służył do grania, streaming video i edycji filmów/grafiki(2D). Całość przemyślałem tak żeby nie była dużym kosztem w pierwszym rzucie(całość ok. 2300 zł), a jednocześnie zostawiała miejsce na bardziej hardcoreowy upgrade.

MOBO: 380 zł, ASRock 990FX Extream3 

CPU: 400 zł, AMD Phenom x6 1045T (tutaj planuję z czasem upgrade na FX-8350) 

GPU: 440 zł, Radeon HD7770  (tutaj z czasem dokupię drugiego i połączę xfire, nie potrzebuję lepszej karty, potrzebuję 2 układów, jeden dla mnie, drugi który będzie renderował klatki dla xSplita)

DDR3: 250 zł Geil/Kingston/Corsair/OCZ - 8GB z taktowaniem 1600, (chciałbym w 1 kości, ale nie wiem czy kiedykolwiek wykorzystam 32GB ramu w przyszłości, więc może lepiej będzie poprostu kupić w 2 kościach i dokupić 2 kolejne i mieć 16GB?)

Chłodzenie: 99 zl Arctic Cooling Freezer 13

Obudowa: 240 zl Coolermaster Silencio 450

Zasilacz: 250 zl OCZ ModXStream Pro 500W 80+ modular SLI PSU

CD/DVD: 59 zl LG Hitachi

HDD/SSD: 195 zl WD 7200 rpm 500 gb (wiadomo z czasem dokupuję SSD)

Cały zestaw to kost ok 2200-2300, moje pytanie jest takie: czy w tej lub niższej kwocie mogę mieć coś bardziej wydajnego i takimi samymi lub większymi możliwościami rozbudowy??? Bardzo proszę o wasze opinie, wytykanie błędów i propozycje. Im więcej tym lepiej.

Pozdrawiam,
mtbs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MB + Procek + chłodzenie to koszt ~880 zł .

Za prawie tyle samo masz I5 3350P + MSI B75MA-E33 , procek robi co chce z FX-8350 , o X6 już nie mówię .

Choć płyta ma tylko 2 sloty na ram , lepszym wyjściem jest droższa MSI B75A-G43 za 266 zł , wtedy za I5 i płytę płacisz 915 zł .

Ram - wystarczy zwykły 1 333 mhz - np. Goodram w kościach 8GB - masz je po 213 zł .

Zasilacz także do zmiany - proponuję lepszego i tańszego Thermaltake Smart SE Modular 530W za 199 zł .

Jak jeszcze kupisz tańszą budę to możesz polować na GTX650Ti Boost , karta na prawdę warta uwagi a kosztuje ~140 zł więcej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MB + Procek + chłodzenie to koszt ~880 zł .

Za prawie tyle samo masz I5 3350P + MSI B75MA-E33 , procek robi co chce z FX-8350 , o X6 już nie mówię .

Choć płyta ma tylko 2 sloty na ram , lepszym wyjściem jest droższa MSI B75A-G43 za 266 zł , wtedy za I5 i płytę płacisz 915 zł .

Ram - wystarczy zwykły 1 333 mhz - np. Goodram w kościach 8GB - masz je po 213 zł .

Zasilacz także do zmiany - proponuję lepszego i tańszego Thermaltake Smart SE Modular 530W za 199 zł .

Jak jeszcze kupisz tańszą budę to możesz polować na GTX650Ti Boost , karta na prawdę warta uwagi a kosztuje ~140 zł więcej .

Ok przyjmuje uwagi co do zasilacza i ramu. Plyta musi miec 2x PCI-E, z mozliwoscia SLI/Crossfire. Buda zostaje z uwagi na to że już była testowana i jest bardzo szczelna, a ja mam psa Husky który zostawia gigantyczne ilości sierści i generalnie dużo kurzu w mieszkaniu. Czy jeśli chodzi o live stream video ten i5 który podałeś też bije fx-8350, czy nie koniecznie(tutaj mając odpaloną np. grę + xsplit(soft do streamu) + komunikację głosową, więcej wątków wydaje się przydatne)? Co do GTX650, to owszem słyszałem dużo dobrego ale na 2 sztukach to już +280 zł, a nie chcę generować gigantycznych kosztów.

EDIT: wg. testów PassMarkiem: i5 3350p wypada na ~ 6,2 punkta, natomiast fx-8350 ~ 9,1. Za to Phenom faktcznie leży 2 punkty poniżej tego i5. W czym to i5 przewyższa fx-8350 wg. Ciebie?

Edytowane przez matbos89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kiedy Passmark jest kryterium wydajności ? 

I5 jest przede wszystkim sporo chłodniejszy , także wydajność 1 rdzenia ma sporo lepszą .

Tutaj masz porówanie FX8350 i trochę szybszego I5 3470 .

I weź uwagę że w teorii FX ma 2x tyle rdzeni co I5 ( w praktyce mniej ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam problem z doborem zasilacza. Zestaw który planuję kupić:

Intel Pentium G2020, 2,9 GHZ

MSI B75MA-E33

2 x 4 GB DDR3 1333 MHZ

HDD 500 GB 7200 RPM + planuję w przyszłości SSD 60/120 GB (SATA)

Jakiś Lite-On albo Asus, combo dvd/cd rw+/-

Oraz również w przyszłośći grafika HD7770/GTX 650 it lub wyższa.

Kalkulator twierdzi że 340 W styka, ale jakoś nie daję wiary. Możliwe też że za jakiś czas jak procesory na podstawkę 1155 będą tanieć to wymienię na i5/i7. Nie chcę zmieniać zasilacza po każdym upgradzie, więc muszę mieć jakiś zapas mocy. Koniecznie zabezpieczenie przeciwko spięciom no i racjonalna cena(jeśli dałoby radę do 150 zl, ale jeśli jest naprawdę wart swojej ceny to może być więcej). Proszę o propozycje, im więcej tym lepiej. Z góry dziękuje bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi