Skocz do zawartości
Cockatrice

Wymiana podzespołów w starszym kompie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, wpadło mi troche gotówki w łapę i chciałbym trochę zmodernizować mój komputer kupiony w 2007r...

suma jaką dysponuje to 500 zł, to parametry mojego kompa

Gigabyte GA-M61SME-S2

Athlon 64 X2 4200

Geforce 8600 GTS 512MB

3 GB RAM (raczej no name)

zasilacz 350W noname

Ciekawi mnie co mógłbym mocniejszego włożyć w tą płytę, nie znam się na tyle żeby samemu to ogarnąć więc proszę kogoś obeznanego :)

pewnie priorytetem będzie zmiana karty, ten mój geforce się przegrzewa, po godzinie grania wyskakują artefakty i następuje reset kompa. mógłbym go ostatecznie oddać do naprawy... ale powiedzcie co byście z tym zrobili, chciałbym w miarę komfortowo pograć w gry tej generacji (czyli tytuły z x360, jakiś stalker czy starcraft 2 też by na średnich ustawieniach mógł chodzić)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic.

sprzet wstawić na allegro i kupić nowy.

w zależności ile uzyskasz ze sprzedaży obecnego i czy posiadasz dysk/dvd na sata:

jakaś tania płyta H61/B75 s1155 (100-200zł)

celeron 1610 lub pentium 2020 (150-220zł) ew używane G530/G540/G550/G620 ~100zł

4GB DDR3 ram (~100zł / ew taniej z allegro 2x2GB)

zasilacz FSP350-60HLN / HHN (60zł allegro)

8600 oddać do naprawy ? to jest na gwarancji ? jeżeli nie to nie ma żadnego sensu (bo jej koszty przekroczą wartość karty - <50zł). Sprawdzić/przeczyścić chłodzenie - jeżeli jest OK to duże prawdopodobieństwo uszkodzonych lutów BGA, właściwie każda z tych kart prędzej czy później pada z tego powodu (czytaj popularne "wygrzewanie karty w piekarniku" ^^ ).

kup jakiegoś GF 9600GT - ~100zł

Edytowane przez Chemik16
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz sobie na allegro po ile te części stoją. Jeśli chodzi o kartę najlepiej byłoby kupić radeona HD7750 Gddr5 za około 350zł, wszystkie nowe gry Ci polecą w natywnej rozdziałce

Edytowane przez michalelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi