masterkr Opublikowano 4 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2013 Witam, Gdy tylko uruchomię jakiś program, lub nawet przy oglądaniu filmów na youtube, PC zaczyna mi się po chwili zacinać, szarpać. Nie dochodzi jednak do całkowitego zawieszenia sytemu. Czesto po wyłączeniu obciążających programów komputer wraca do 'normalności' (choć trwa to b. długo). Pomaga wyłączenie i ponowne włączenie, albo reset. Sytuacja wygląda następująco. Na filmiku widać i słychać zacinanie się (buczenie): http://www.youtube.com/watch?v=AS_K-Eq53nw Problem pierwszy raz pojawił się jakiś rok temu, podczas grania w grę. Reset załatwił sprawę, ale po roku problem wrócił i coraz częściej się pokazywał. Problem występował częściej, gdy temp. w pomieszczeniu była wyższa. Karta graf. wymieniona na nową. Procesor też inny, chłodzenie procesora zmienione, RAM przekładane, a problem pozostał. Wygląda na to, że coś się przegrzewa, ale za cholerę nie mogę ustalić co. Skanowałem temp. procesora i było to ~45 st. C. Wszystko wyczyszczone z kurzu, jakby kto pytał, nowe pasty, etc. PC: Procesor: AMD Athlon 64 X2 6000+ Grafika: ATI Radeon HD4850 512MB RAM: Kingston 3GB (800MHz) Płyta: Abit KN9 Ultra Dysk: Seagate ST332062 0AS 320GB Zasilacz: Chiftec GPA-500S (500W) Windows XP Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2013 Sprawdź w menadżerze urządzeń, czy dysk nie pracuje w trybie PIO. Jakie masz chłodzenie na cpu, że masz tak niskie temp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2013 (edytowane) Witam, Skanowałem temp. procesora i było to ~45 st. C. ... pewnie to nie jest maksymalna temperatura przy obciażeniu ... a wspominałeś że przy obciązeniu pojawiają się problemy. Inna sprawa że może to być kwestia programowa (codec, ustawienia UEFI, sterowniki) skoro karta,proc,chłodzenie,ram wymieniany ... no jeszcze płyta główna na upartego została A tak z ciekawości ... jak procesor wypada w benchmarkach? Edytowane 4 Lipca 2013 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masterkr Opublikowano 4 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2013 @ Klaus, dysk pracuje w DMA, czy tam Ultra DMA. Chłodzenie to http://www.legitreviews.com/images/reviews/472/macs_front.jpg @ Kyle, no właśnie już przy takich temperaturach się wiesza. Nie trzeba dojeżdżać do granic wytrzymałości procesora. Założyłem inne, słabsze chłodzenie, gdzie przy sprawdzaniu programem OCCT dochodziło do bodaj 60 st. i się nie cięło. Po prostu nie widzę żadnej zależności pomiędzy temperaturą procesora, a zacinaniem się. Napięcia sprawdzane miernikiem w normie. Niedawno ustawiłem wentylator, żeby dmuchał w cały PC i pomagało w większości przypadków, ale nie zawsze. W benchmarkach żadnych niepojących rzeczy nie wyświetla jeśli o to chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 4 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2013 A jak wygląda stan dysku - smart czysty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2013 (edytowane) Dodatkowo sprawdź palcem temp. chipsetu. Zapuść OCCT i obserwuj taktowanie cpu w cpu-z. Kata graficzna działa na pci-e x16@x16 czy może x16@x1? Sprawdzisz w cpu-z. Edytowane 4 Lipca 2013 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShFil Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 Ja bym sprawdził niż nic z softem.(Najlepiej aby wykluczać po koleji wszystkie elementy) Odpalić livecd np ubuntu i zobaczyć czy będzie cieło. Potem jak Klaus pisał temperatura chipsetu. Przychodzi mi jeszcze na myśl ram. Mogą być uszkodzone dalsze sektory, gdybyś mógł zapuść memtesta. Jak jakiś błąd się pojawi to, albo zwiększyć napięcie, albo obniżyć taktowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...