Maqs Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2013 Aktualnie posiadam:- MOBO: Asus 785-d pro- RAM: 2x1gb+ 2x2gb pc800- CPU: AMD PHENOM2 X4 955- GPU: ATI 4850 512MB- PSU: OCZ Fatal1ty 550w 80+- HDD: WD GREEN 1TB SATA3Chciałbym nieco zmodernizować sprzęt. Do "wydania" mam 500-650złPoczątkowo zastanawiałem się nad wymianą grafiki. Mortal ledwo ciągnie1680x1050 a za niedlugo planuję wymienić monitor na telewizor fullhd okazuje się również, że i nowe wormsy coś zacianją przycinać i jestem w kropce.Z jednej strony chciałbym platformę zmienić na nowszą (trochę więcej pamięci o 2x wyższym taktowaniu, obsługa sata3 i usb3). Jako że na dniach prawdopodobnie będzie premiera nowych radeonów 9k zastanawiam się nad wstrzymaniem z wymianą gpu a skupieniu się na platformie. Czy aktualizacja platformy w jakimś zauważalnym stopniu się poprawi, czy inwestować w Intela. I pytanie: Jeżeli inwestować w Intela, to na co się zdecydować.(płyta i jaki proc, żeby odczuć zauważalną różnicę -i5 minumum)Póki co interesuje mnie:Mobo: Gigabyte GA-970A-D3 AMD 970 Socket AM3+ram: Pamięć Patriot DDR3 Patriot 8GB PC1600 2x4GB CL9 Signa. KH (PSD38G1600KH)Razem z wysyłką jakieś 550złJakieś inne pomysły? Nie kręcę i nie będę używał 2 grafik, chipset 990 więc chyba zbyteczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2013 (edytowane) Skoncentruj się na karcie graficznej. Procesor jeszcze daje radę, ale w tym zestawie przydałaby się 2x mocniejsza karta, np HD7850 albo GTX 650 Ti BOOST. Wymiana płyty głównej nic ci nie da. Edytowane 16 Lipca 2013 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2013 Jak wyżej . OC procka + zmiana karty - HD7850 / GTX650Ti Boost . Jak chcesz koniecznie zmieniać platformę to dozbieraj trochę i kup Intela . I5 3350P + MSI B75MA-E33 + 4 GB DDR3 1 333 mhz to koszt ~1 000 zł , procek sporo wydajniejszy niż PII ale w grach w połączeniu ze starą kartą będzie nie wiele lepiej - zależy od gry . Z drugiej strony masz platformę przygotowaną na mocniejsze karty , HD7850 czy GTX to praktycznie max. co można włożyć do PII X4 955 . Mocniejsze karty będą już hamowane . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maqs Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2013 tak zasadniczo to nie jest p2 955 tylko jakaś overclokerska wersja - w systemie się tylko tak przedstawia, swego czasu kupiona na purepc;) Chłodziwo do zestawu te mam dobre, ale niestety musiałem odkręcić proca bo zaliczał zwiechy, podejrzewam, że płyta zaczyna niedomagać. Może macie rację - jakaś grafika teraz, a nową platformę zorganizuję sobie za rok, ewentualnie jak będzie awaria zestawu:/. Reasumując - tak więc grafa: Jak się ma do mego phenoma grafa: Tj mam wątpliwość - bo w jednych testach 650 ti jest ustawiana na równi z hd7770, w innych ma porównanie do hd7850. W testach ostatnio nie siedzę, jest spodziewna "zmiana pokoleniowa" nowej generacji Radeonów? Tj. nvidia tylko odświeżyła produkty Amd coś więcej pokaże? Warto poczekać do jesieni? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2013 Mylisz zwykłego GTX650Ti z GTX650Ti Boost . Zwykły GTX to faktycznie "konkurencja" dla HD7770 , choć z powodu ceny nie bardzo z nim konkuruje szczególnie jak jest już HD7790 . GTX650Ti Boost to konkurencja dla HD7850 / GTX660 . HD8xxx to najwcześniej koniec wakacji lub nawet po wakacjach . Z resztą to będą podrasowane HD78xx/HD79xx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...