Elder Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Fortress...dlaczego ten model a nie jakiś klasyk?Bo klasyk nie jest wyzwaniem Wszystko postawione na głowie,unibody ale odwrócone,ATX ale w wersji inverted,wentylatory na dnie budya okablowanie wychodzi poprzez top budy.Dziwactwo...lecz budka niesamowicie wprost wydajna jeśli chodzi o chłodzenie AC.No to zobaczymy jak w niej wypadnie SLI z LC. Fotress FT02 jest wyrażnie dłuższą konstrukcja od typowych budek o klasycznym rozplanowaniu wnętrza,tutaj porównanie z Fotress FT01Nie ukrywam że wykonanie i solidna konstrukcja FT02 zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie.Wybór sprzętu LC nie będzie prosty bo i koncepcja LC w takiej budzie to wiele opcjico do których mam mieszane uczucia...trudno zdecydować co będzie najlepszym rozwiązaniem.Loth zdecyduje,to jego rig...dla niego buduję LC (rok się zbierał i nie miał na to czasu).Pompy to Swiftech 35X turbo top,rez to zagadka,jest kilka opcji do wyboru...bloki na mobo i CPU od EK.Bloki GPU Aquacomputer w miedzi...poszły do niklowania w Wawie (zobaczymy kiedy zrealizują zlecenie)Co do chłodnic to małe porównanie SR1 560 z MAGICOOL 3x180mmMontaż chłodnicy wymaga roznitowania koszyka na dyski więc kolejne foty z prac będą jak się schłodzi.Na razie upał jest okrutny i jeziora plus zimne piwo zwyciężyły :ECDN... 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2013 3x180... chryste, ale to wielkie. Ja myslalem, ze 3x140 jest duze... ;) chlodnica na samm dole najlepsza opcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Jak planujesz rozwiązać mocowanie chłodnicy (i ewentualnie filtrów)? Taki patent z filtrami na magnes pod obudową? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Filtry mocowane jak na foto powyżej taśmą magnetyczną,np taką: http://allegro.pl/magnetoplan-tasma-magnetyczna-samoprzylepna-5-m-i3421273886.html Mocowanie wentylatorów i chłodnicy do budy na śruby czarne od iksmodiwa. Grill na chłodnicę to jeszcze niewiadoma,chcę coś high flow zamontować co jakością wykonania i estetyką pasuje do FT02. Siatka mesh z oczkiem średnicy 3.2mm lakierowana proszkowo albo blacha perforowana hex,mam jedno i drugie kupione...w sumie plaster miodu bardziej mi odpowiada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Moim zdaniem chłodnica wygląda dobrze bez grilla. Chyba że to ma być w celach bardziej ochronnych. W przeciwnym wypadku po co psuć air flow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Psucie air flow nie będzie problemem przy tego rodzaju maskownicy hex. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2013 (edytowane) Czas na kolejny mały update...jeszcze niedawno bloki GPU wyglądały tak: Razem z full cover EK na R3E BE i blok LC od Aquaero5 wróciły z galwanizerni po nałożeniu warstwy chromu. Czeka je czyszczenie i polerowanie zanim trafią do montażu. Kwestia montażu ODD i czterech SSD została rozwiązana w prosty sposób. Druga sztuka FP58 trafi do TJ07. Zabrałem się za wywalenie koszyka z FT02. Bez zdemontowania unibody nie da rady rozwiercić wszystkich nitów. No i coś mnie podkusiło żeby pewną opcję zbadać. Nie mogłem się powstrzymać i czegoś nie sprawdzić... Dlaczego Silverstone Fortress FT02 nie powstała też w wersji supertower LC Edition??? Zmiana unibody to taki problem dla firmy? Nie było by chętnych na taką opcję? Ehh... Cóż,mniejsza o to...pora na testy AC aby mieć porównanie pracy FT02 do wyników po zwodowaniu systemu.CDN... Edytowane 4 Października 2013 przez Elder 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2013 Sam jestem ciekawe jak ta chłodnica sobie poradzi z 2x 680. Niklowane bloki wyglądają super. Chętnie bym sam podziałał w tej obudowie, ale jest to cholernie kosztowny projekt, bo składa się z nietypowych części, praktycznie nie do dostania taniej na rynku używanych, mowa o chłodnicy, rezie od koolance, czy nawet samej obudowie które pojawiają się bardzo rzadko. Ale dobrze zaplanowany układ w tej obudowie, zdjęty boczny panel, to jeden z najładniejszych obrazków w świecie LC jakie są :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2013 (edytowane) Coś czuję że boczny panel to identyczny z aeriala rozwiązaniem pasowało by zamontować. Plus filtry Silverstone pod spód budy na paskach magnetycznych. Dalsze prace...zwykle nocne bo za dnia z czasem wolnym mam różnie. Sorki za mroczne fotki,ciężko o światło słoneczne o trzeciej w nocy Chłodnica 3x180mm mieści się tutaj totalnie na styk...do tego stopnia że nawet okablowanie wentylatorów upycha się na siłę co do milimetra. Problemem były też dystanse 7mm pod wentylatory (wypukłe profilowane dno budy chrzani temat) i shroudy gumowe Phobya dopiero rozwiązały temat. Potem przyszedł czas na nietypowe śruby,UNC 6-32 o długości 37 mm bo nic innego nie pasowało by przykręcić do podłogi budy zestaw chłodnica/wentylatory Phobya/shroud 7mm Phobya. FT02 wymusza nietypowe rozwiązania,właściwie je narzuca... Aquaero5 jest w pionie na bocznej ścianie,a nie na froncie za ślepką (ma blok LC i były niesamowite jazdy z wężami przez rez ukryty w zatokach) Kranik jest w pionie na froncie budy i wychodzi w górę z chłodnicy a nie pod budę a przepływomierz wychodzący z chłodnicy został umieszczony równolegle do rezerwuaru. Pompy wiszą na cienkim pasku 2mm blachy duralowej (utwardzane aluminium PA6 2017 AT4 oklejone carbonem) ponad chłodnicą a rez nie ma obejm i lewituje ponad pompami w zatokach Hardkor jakiego nie miałem w żadnym projekcie LC. Kombinowałem z kostką tuż przy rezie i kranikiem oraz czujnikiem w kostce ale ta opcja odpadła... Wyzwaniem będzie tak ogarnąć okablowanie aby ukryć wszystko maksymalnie... nawet z custom kabelkami będzie jazda zmieścić się za mobotray bo konstruktorzy zaniedbali ten temat i jest tam beznadziejnie mało miejsca. Edytowane 11 Listopada 2013 przez Elder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Takie pytanie - masz widzę dyski 2.5" w zatoczce - jak z hałasem? Ta chłodnica na dole wygląda idealnie/fenomenalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melampus Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 Pieknie się to wszystko spasowało. Gratulacja i aż miło popatrzeć na takie czarne cudo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 Dyski są raczej ciche myślę, zważywszy że jeden to pewnie ssd. Jeden 2.5'' hdd z wyłączonym parkowaniem głowic jest całkiem znośny, na tle wentylatorów i pompy myślę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...