Verbal.Kint Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Jakim programem przeskanować powierzchnię dysku tak, aby te zostały oznaczone i nie były więcej używane przez system operacyjny? Dysk z partycją NTFS. Obecnie próbowałem przeskanować konsola: chkdsk /X /R f: hdtune MiniTool Partition Wizard Home Edition 8.0 i jeszcze jakimiś dwoma innymi których nazwy teraz nie pamiętam. Problem polega na tym, że chkdsk się po prostu chyba zawiesza i nie posuwa się na przód przez bardzo długi okres czasu, z kolei kolejne oprogramowanie owszem skanuje, pokazuje pięknie na czerwono bad blocki ale co z tego, skoro po zamknięciu oprogramowania i wpisaniu w konsoli: F:>chkdsk f:The type of the file system is NTFS.WARNING! F parameter not specified.Running CHKDSK in read-only mode.CHKDSK is verifying files (stage 1 of 3)... 284 file records processed.File verification completed. 0 large file records processed. 0 bad file records processed. 0 EA records processed. 0 reparse records processed.CHKDSK is verifying indexes (stage 2 of 3)... 316 index entries processed.Index verification completed. 0 unindexed files scanned. 0 unindexed files recovered.CHKDSK is verifying security descriptors (stage 3 of 3)... 284 file SDs/SIDs processed.Security descriptor verification completed. 16 data files processed.Windows has checked the file system and found no problems. 26207228 KB total disk space. 1299724 KB in 16 files. 32 KB in 18 indexes. 0 KB in bad sectors. 67028 KB in use by the system. 65536 KB occupied by the log file. 24840444 KB available on disk. 4096 bytes in each allocation unit. 6551807 total allocation units on disk. 6210111 allocation units available on disk.F:> "0 KB in bad sectors". Czyli nie zostały w dalszym ciągu one oznaczone i system tak na prawde o nich nie wie. Wiem, że dawniej (FAT/FAT32) bad sektory były specjalnie oznaczana w tablicy alokacji plików (File Allocation Table) i nie był więcej używane przez system w związku z czym z takim dyskiam dalej dało się pracować. Jak to jest z tym obecnie i co z tym fantem robić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2013 (edytowane) chkdsk f: /f Edytowane 21 Sierpnia 2013 przez m4r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verbal.Kint Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2013 chkdsk f: /f Przeczytaj uważnie jeszce raz całość mojego wcześniejszego posta. Problem rozwiązałem obecnie w ten sposób, że zmieniłem system plików na FAT32, przeskanowałem, oznaczyło jako BAD-SECTOR i teraz nawet w chkdsk'u poprawnie zlicza ilość bad sektorów na dysku. Skanowanie przeprowadziłem za pomocą HD Tune lub programu do partycjonowania. Różnica polega na tym, że obecnie jest to po prostu system FAT32, a nie NTFS. Szkoda, bo zdecydowanie wolałbym aby to był NTFS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2013 najlepiej niskopoziomowym - MHDD - pełno wszędzie opisów. (skan, ew skan z realokacją) a oznaczanie pojedyńczych bloków nie ma sensu - należałoby też wykluczyć sąsiednie - ew je realokować(co na nowszych dyskach idzie z automatu - i bad sectory widać tylko w SMART - co może i być w twoim przypadku) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizard80 Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2013 Ja bym się bał trzymac cokolwiek na dysku z bad blockami. Taki dysk lepiej wymienić na inny zanim się zacznie całkowicie sypać i stracisz wszytskie dane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2013 MHDD lub Victoria i próbować naprawić dysk .Najpierw zrób skan i daj wyniki na forum , powiemy ci czy w ogóle warto ten dysk naprawiać . Ew. zerowanie dysku - co potrwa kilkanaście h lub nawet ponad dzień , zależnie od wielkości dysku i jego szybkości . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...