netsky82 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Witam . Posiadam w swoim komputerze 2 dyski Twarde : 1. SEAGATE BARRACUDA 500GB (ST500DM002) - troche juz leciwy i przechodzil kilkanascie razy format . 2. WD Green 1 TB SATA Hard Drives ( WD10EZRX) - kupowany byl calkiem niedawno Program Aida64 w zakladce Storage/ATA tam gdzie sa parametry danego dysku pokazuje mi : SEAGATE BARRACUDA 500GB (ST500DM002) - Buffer 16 MB - Rotational Speed 7200 RPM - Max. Internal Data Rate 1695 Mbit/s - Buffer-to-Host Data Rate 600 MB/s - Interface SATA-III WD Green 1 TB SATA Hard Drives ( WD10EZRX) - Buffer Size 64 MB - Rotational Speed 7200 RPM - Max. Internal Data Rate 1200 Mbit/s - Buffer-to-Host Data Rate 600 MB/s - Interface SATA-III Otoz czytalem gdzies ostatnio ze cashe w szybkosci nie ma wielkiego znaczenia wazniejsza wartoscia jest przepustowosc i w dodatku Greeny nie sa najlepsze na system. Moje pytanie jest nastepujace, ktory z podanych wyzej dyskow bedzie wydajniejszy i lepszy jako systemowy? Czy moglby ktos mi wyjasnic które z parametrow sa najwazniejsze jesli chodzi o zakup wydajnego dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Przepuść oba przez np CrystalDiskMark i zobacz, który osiąga lepsze odczyty i zapisy (głównie parametr 4K). Na system bierz oczywiście ten szybszy. :) PS: Wydawało mi się, że wszystkie greeny są 5400obr... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2013 jak widać barka szybsza z mniejszym czasem dostępu ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...