Skocz do zawartości
cd_s2

Komputer do gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Mam problem z wyborem jednego z tych trzech zestawów:

http://www.morele.net/inventory/info/dbDrJ9/

http://www.morele.net/inventory/info/uMHMGS/

http://www.morele.net/inventory/info/quVWzW/

Komputer będzie mi służył głównie do grania w najnowsze gry na najwyższych detalach (BF4,Crysis3 itd.). Planuje OC procka. Jeżeli uważacie, że któryś z wybranych przeze mnie komponentów jest zbędny lub znacie tańsze o podobnej wydajności to zależałoby mi żebyście mnie o tym poinformowali, ewentualnie gdyby ktoś chciał poświęcić chwilkę to sam zbudowałby dla mnie zestawik. Zależy mi, aby częstotliwość odświeżania monitora wynosiła 120hz (wiecie quake i te sprawy). Co do systemu to sam nie wiem czy wybrać 7 czy 8. Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz ile masz do wydania konkretnie.

Ja skłaniałbym się ku i5 4670K + GTX 780 + MSI Z87 GD65. Do tego jakiś SSD np Plextor m5 PRO 256 GB dla komfortu pracy. Nie trzeba wydawać 10000 tysięcy złotych by złożyć dobry zestaw.

Co do 120 hz to powiem tak. Ja grałem sporo w Quake 3 i Call Of Duty 2, 4 zarówno na CRT i  LCD. Dobra matryca i 60 hz wystarczą. np. LG IPS277. Ma dość szybką matrycę  Sam myślę nad jego kupnem. Jedyna wada to podświetlanie krawędziowe LED dość widoczne w rogach ekranu. Ale i do tego można się przyzwyczaić.

Co do zasilacza to nie bierz 1000 W zasilacza do jednej karty bo to przerost nad treścią. Dzisiaj układy graficzne nie ciągną tak dużo. Chyba że chcesz zrobić CrossFireX z 3 radeonów np.  Do takiego zestawu na i5 4670K + GTX 780 W wystarczy zasilacz 560W.

Edytowane przez Devil
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestawy niezbyt przemyślane , ten pierwszy szczególnie - co ci po 6-rdzeniowym procku jak karta to średnia pólka , a i gry na razie nie wykorzystują 6 rdzeni .

Do kręconego I5 + GTX780 wystarczy dobre PSU 550-650W , więcej nie potrzeba . 

Przy budżecie ~11 k zł proponuję coś takiego :

CPU : I5 4670K - 899 zł

Chłodzenie CPU : Zalman CNPS14X - 155 zł

MB : MSI Z87-G45 Gaming - 549 zł 

Ram : Crucial 8GB DDR3 1 600 mhz CL11 - 218 zł 

VGA : Gigabyte GTX780 3GB DDR5 WF3 ver. OC - 2 483 zł 

SSD : Plextor M5 Pro 256GB - 895 zł 

HDD : Seagate Baracuda 1TB SATA III - 239 zł 

BR-RW : Asus BW-12B1ST/BLK/B/AS - 308 zł 

Buda : SPC Regnum L50 - 278 zł 

PSU : Corsair HX 650W - 486 zł 

Razem : 6 510 zł . 

Monitor : Dell U2713HM  27" - 2 033 zł 

Razem za wszystko : 8 543 zł .

W zestawie masz dobry procesor 4-rdzeniowy z możliwością OC jak braknie mu mocy , dobra płyta główna , 8GB ramu , mocna karta graficzna , szybki SSD i pojemny HDD , markowa obudowa i markowy , modularny zasilacz z certyfikatem 80+ Gold . 

Do tego monitor panoramiczny 27" pracujący w rozdzielczości 2 560 x 1 440 . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Devil chciałbym wydać ok. 9000 zł. Co do płyty głównej to czytałem że lepiej kupić MSI Z87-G45, ponieważ cena o 200 zł niższa, a ma prawie to samo co GD65. Jaka jest twoja opinia ? Moja siostra (tak mam grającą kobietę w rodzinie Dołączona grafika ) namawia mnie do zakupu monitora 120hz, mówi że robi sporą różnicę i na jednym z forów duża większość również wypowiadała się dobrze o 120, poza tym skłania mnie do niego niższa cena (900 zł piechotą nie chodzi), a resztę mógłbym przeznaczyć na coś innego i teraz nie wiem co zrobić.

@reyden warto inwestować w monitory panoramiczne ? Czy robią one jakąś różnice w graniu ?

Poza tym zastanawiam się czy zamiast jedej 780 kupić za mniejszą cenę dwie 760 lub dopłacić za dwie 770 ? Bardzo dużo osób wypowiadało się na forach że lepiej kupić jedną, a mocną kartę, ale po zobaczeniu tych wykresów już sam nie wiem co o tym myśleć http://uk.hardware.info/reviews/4632/12/geforce-gtx-700-series-sli-review-geforce-gtx-760770780-in-sli-and-3-way-sli-crysis-3---1920x1080-+-frametimes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2x760 nie ma za bardzo sensu , co innego 2x770 .Zresztą SLI to także wady - większe obciążenie CPU , większy pobór mocy , karty nie zawsze się skalują dobrze , do tego mikroprzycięcia .Z 1xGTX780 tego nie ma , jak już inwestować w SLI to na razie 1xGTX i przygotować sprzęt pod niego - biorąc mocniejsze PSU , potem dokupić drugą kartę . Co do monitora - to zwróć uwagę na jego rozdzielczość , jest dużo wyższa niż 1920x1080 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi