Skocz do zawartości
johnoka

Czy Memtest może sie pomylić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Mam takie nietypowe pytanie, czy MemTest może sie pomylić? Pytam ponieważ na ramie ktory uzywam moze z 3 miesiace (nowy ze sklepu) wywala bledy, i to nie 5/10 bledow tylko w liczbach typu 10 tys i wieciej. Czy może to oznaczac, że procesor albo plyta glowna jest wadliwa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na przykładzie DDR1 oraz DDR2 stwierdziłem, że ogromne znaczenie ma kontroler pamięci. Niektóre są mniej, a niektóre bardziej "wyrozumiałe".

Na jednej płycie pamięci będą sypać błędami, na drugiej będą tylko trzy błędy, trzecia się nawet nie włączy, a na czwartej nie będzie żadnego błędu.

W dzisiejszych czasach wszystkie procki mają kontroler pamięci w sobie, więc obecnie to głównie kwestia CPU, a nie mobo.

Ale ogólnie to zawsze sprowadza się do pamięci. Bo takie na 100% dobre powinny nie wywalać żadnych błędów zarówno przy wymagającym, jak i mało wymagającym kontrolerze.

Wiem, co mówię.

Dołączona grafika

Edytowane przez ivanov
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze testujemy jedną kość. Dodatkowo istotne jest w który bank ją wsadzimy.

W 90% przypadków najbardziej optymalny jest drugi bank licząc od gniazda procesora. Jak są błędy możesz spróbować pierwszy bank od strony CPU.

Chyba, że platforma to AMD i sloty nie są naprzemiennie (kości muszą być obok siebie, żeby był dual). Wówczas najczęściej najlepszy jest trzeci i czwarty bank, licząc od gniazda proca.

Możesz też obniżyć mnożnik procesora. Wówczas na 100% odpada wina CPU.

Edytowane przez ivanov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raz miałem taki przypadek jeszcze z DDR1. Komputer walił blue screeny. Memtest przy wszystkich włożonych kościach nic nie wykazał więc zacząłem testować wszystkie po kolei. Pierwsza sprawna, druga sprawna, trzecia i czwarta też (oczywiście jak pracowałem na każdej jednej z tych kości nie było blue screen-ów). Okazało się, że kości w jakiś sposób się "nie lubią" i pomimo tego, że memtest nie pokazywał żadnych błędów powodowały zwiechy jak wszystkie 4 były wsadzone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam, że to było na s.939 ;)

Większość płyt miała poważny problem, żeby poprawnie współpracować czterema kośćmi przy bardziej agresywnych ustawieniach (w szczególności przy CR ustawionym na 1T).

Z resztą to jest ogólna zasada, że przy czterech kościach OC jest gorsze niż przy dwóch, bo kontroler pamięci musi się mocniej napocić.

Tak więc ewentualne problemy ze stabilnością (nawet na stocku) będą większe przy czterech kościach, niż przy dwóch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze testujemy jedną kość. Dodatkowo istotne jest w który bank ją wsadzimy.

W 90% przypadków najbardziej optymalny jest drugi bank licząc od gniazda procesora. Jak są błędy możesz spróbować pierwszy bank od strony CPU.

Chyba, że platforma to AMD i sloty nie są naprzemiennie (kości muszą być obok siebie, żeby był dual). Wówczas najczęściej najlepszy jest trzeci i czwarty bank, licząc od gniazda proca.

Możesz też obniżyć mnożnik procesora. Wówczas na 100% odpada wina CPU.

Platforma AMD. Co do dualu chyba jednak jest tez naprzemiennie jak na kazdej innej plycie. Ram testowalem pojedynczo w drugim slocie, co do obnizenia mnoznika nie bawilem sie w to. W tygodniu przyjdzie do mnie nowa plyta to napisze czy to jednak wina ramu czy plyty/cpu

Edytowane przez johnoka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi