Skocz do zawartości
chemiczny_ali

Zestaw do prac biurowych i filmów w Antec ISK110

Rekomendowane odpowiedzi

Może podepnę się pod temat, bo widzę, że kolega już uzyskał odpowiedź i ma już niemal finalną wersję.

Znajoma poprosiła o złożenie zestawu do prac biurowych i filmów. Ma to być mini pc oparty o Antec ISK110 (nie pytajcie, mówiłem, że nie warto, ale wygląd się liczyDołączona grafika ). Złożyłem coś takiego:

post-20691-0-84332700-1378721237_thumb.png

Budżet? Ma być najtaniej jak się da. Powyższa konfiguracja to będzie górna granica. Kolejnym wymaganiem poza budą jest bezprzewodowa sieć. Szukałem jakiegoś adaptera dual band na pcie który wejdzie do tej budy, ale coś słabo mi szło, więc dołączyłem coś na usb (wiem pomysł kiepski i będę starał się ją przekonać, że lepiej po kablu, chociaż broni się przed tym rękami i nogamiDołączona grafika ). Kolejną zagwozdką był procek. Poszedł bym w pentium G, ale ostatnio byłem u teścia i przetestowałem g2120 i fhd przy 40mbit cięło, ale nie wiem jak tam nowe g3xxx? Napiszcie proszę czy są jakieś straszne babole, a jak da się coś czymś zastąpić żeby było taniej to miło. Głównie jak macie jakieś propozycję do tej karty wifi to będę wdzięczny. Sklepy w jakich planuję się zaopatrzyć to overclockers i scan Dołączona grafika pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten I3 do biura i filmów to o wiele za dużo .

Zwykłe Pentium G a nawet Celeron sobie z tym poradzi , zresztą dekodowaniem filmu HD zajmuje się karta wbudowana w CPU - może teść miał coś źle ustawione albo sam film był uszkodzony .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teściu korzystał z jakiejś zewnętrznej karty, czyli dekodowanie szło pewnie po cpu. Tak myślę, że w składanym pc też pewnie będzie coś źle ustawione lub się źle ustawi z biegiem czasu (film na 100% ok, TV samsunga radzi sobie bez zbędnych sensacji) i wolę się upewnić, że będzie działać zawsze i wszędzie, a nie tylko jak tam gpu będzie wspomagaćDołączona grafika Chociaż jeszcze przemyśle tego procka. A jak z tą nieszczęsną kartą, jakieś pomysły? Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet uwzględniając że dekodowanie leciało tylko przez CPU to ten Pentium powinien sobie poradzić tak czy siak , a co do samej karty - albo dekodowanie nie było ustawione na DXVA albo miał kartę z generacji GF 7xxx / ATI X 1xxx , bo te karty nie miały wspomagania dla DXVA .

Nowsze GF 8xxx / HD2xxx oraz późniejsze karty miały już wspomaganie DXVA . 

Co do karty z I3 - to trochę wydajniejsza karta niż HD 4000 którą można znaleźć w topowych I5 / I7 IB , choć do dekodowania HD nada się tak samo jak zwykła HD Graphics z G 2030 . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinien, a nie było płynnieDołączona grafika To, że da się dekodować po gpu to ja wiem problem w tym jak coś tam gdzieś nie zaskoczy i wszystko poleci po cpu (taka sytuacja pewnie była u teścia). Pewnie dało by się to wszystko poustawiać żeby było płynnie, ale w tym wypadku komputer jest dla kobiety, więc o nawet najprostszym grzebaniu w ustawieniach nie będzie mowyDołączona grafika pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi